Asırlık Gelenek Arefe Duası - Son Dakika
Genel

Asırlık Gelenek Arefe Duası

Asırlık gelenek arefe duası Çorum'da, ahilik kültüründen gelen geleneksel "Arefe duası" geleneği, esnaf ve sanatkarlarca asırlardır yaşatılmaya devam ediliyor Toplumun farklı kesimlerinin yanı sıra siyasi partilerin temsilcilerinin de bir araya geldiği Arefe duasında eller birlik ve...

20.08.2018 16:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Asırlık gelenek arefe duası

Çorum'da, ahilik kültüründen gelen geleneksel "Arefe duası" geleneği, esnaf ve sanatkarlarca asırlardır yaşatılmaya devam ediliyor

Toplumun farklı kesimlerinin yanı sıra siyasi partilerin temsilcilerinin de bir araya geldiği Arefe duasında eller birlik ve beraberlik ruhunun pekişmesi için semaya kalkıyor

AK Parti MKYK Üyesi ve Çorum milletvekili Ahmet Sami Ceylan: " Türkiye'ye karşı siyasi bir operasyon yürütülüyor"

"Trump gece yatıp 3 saat sonra tweet atmakla Türkiye ekonomisinin yapısını bozamaz"

ÇORUM - Çorum'da, ahilik kültüründen gelen geleneksel "Arefe duası" geleneği, esnaf ve sanatkarlarca asırlardır yaşatılmaya devam ediliyor.

Toplumun farklı kesimlerinin yanı sıra siyasi partilerin temsilcilerinin de bir araya geldiği Arefe duasında eller esnafın hayırlı, bereketli ve bol kazançlı yıl geçirmesi, ülkede de birlik ve beraberlik ruhunun pekişmesi için semaya kalkıyor. Osmanlı dönemindeki ahilik gelenekleri arasında yer alan Arefe duası için Çorum'daki çeşitli meslek gruplarından esnaf, Ramazan ve Kurban bayramları arefesinde araya geliyor.

Bu geleneğin yaşatılması için her Arife günü Oto Tamirciler Odası, Kalaycılar ve Hırdavatçılar Odası, Çilingirciler ve Sobacılar Odası ile Dikici ve Kunduracılar Odası tarafından program düzenleniyor.

Kalaycılar ve Hırdavatçılar Odası ve Çilingirciler ve Sobacılar Odası tarafından düzenlenen programa katılan AK Parti MKYK Üyesi ve Çorum milletvekili Ahmet Sami Ceylan, Arefe duasının nesilden nesile gelen bir gelenek olduğunu ve bunun devam ettirilmesi gerektiğini söyledi. Arefe duasının başka illerde olmadığını dile getiren milletvekili Ahmet Ceylan, bu gelenek sayesinde insanların bir araya gelerek ellerini semaya açıp dua ettiğini söyledi.

"Türkiye'ye karşı siyasi bir operasyon yürütülüyor"

Gündeme ilişkinde açıklamalarda bulunan Ceylan, Türkiye'nin dünyanın en büyük 17. ekonomisine sahip olduğunu belirterek, "Şuan yürütülen ekonomik savaş ve doların yükselmesi tamamen siyasi bir operasyon. Ekonomik göstergelere bakıldığında doların bu kadar yükselmesine etki edecek bir durum yok. Bu operasyonlar geçmişteki kırılgan Türkiye'de olsaydı ne olurdu? Şuanda biz burada konuşamaz halde olurduk. Bu programları yapmamız zor olurdu. Şuanda normalleşiyoruz. Bu süreci milletin gücüyle bertaraf edeceğiz. Bizim derdimiz 80 milyonla beraber yürümek. Huzur içerisinde bu ülkenin nimetlerinden beraber yararlanmak. Çorum'da da öyle. Bir ve beraber olmak mesele. Bir beraber olduğumuzda bunların hepsini savuşturacağız. Bu saldırıların arkası gelecek. Ancak biz tüm tedbirlerimizi aldık. Yeniden yolumuza devam edeceğiz. Yılın ilk 6 ayında yüzde 7 büyüme kat etmiş bir ülkenin üç ay içerisinde bu kadar dengesiz bir ekonomi göstergesi olurmu olmaz. Yine hedefimizi Maliye Bakanımız açıkladı. Yıl sonunda yüzde 4 büyüme hedefleniyor" dedi.

"Trump gece yatıp twit atmakla Türk ekonomisinin yapısını bozamaz"

ABD Başkanı Donald Trump'ı eleştiren Milletvekili Ceylan, "Partimizin ilk MYK toplantısında Cumhurbaşkanımız bazı şeyler paylaştı. Önümüz açık. Hem esnafımız, hem vatandaşlarımızın hemde ticaret erbabının ekonomik olarak eski düzenimize kavuşarak yolumuza devam edeceğiz. Trump gece yatıp 3 saat sonra twit atmakla Türkiye ekonomisinin yapısını bozamaz. Çünkü burası üçüncü veya dördüncü sınıf ülkesi değil. G-20 ülkesiyiz ve sağlam bir ekonomimiz var. Onun için o twit atmaya devam etsin. O da kendi içerisindeki ekonomik krizlerle uğraşmaya başlayacak, göreceksiniz oda yakındır. Amerika'da rahat değil. Onlarda da sıkışıklık var. Dünyaya ekonomik savaş açtı. Cumartesi günü Almanya ve Fransa açıklama yaptı. AB'de artık yaptırımlara karşı durması lazım. AB gerçekten bir birlik mi yoksa kağıt üzerinde olan bir birlik mi? Dünyada söz sahibi olan bir topluluk mu bunu göstermesi lazım. Son iki yıldır durumu idare ediyor. Ama kendileri de zarar görüyor. Onlarda duruşunu yavaş yavaş belirleyecek diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Zeki Gül de, Türkiye'nin devasa problemleri olduğunu belirterek, bu problemlerin birlik ve beraberlik içerisinde atlatacağını söyledi. Türk milletinin hainlerin silahlarına göğsünü siper ederek bertaraf ettiğinin altını çizen Gül, ekonomik savaşı atlatmanın daha kolay olduğunu ifade etti.

"Bir ekmek yerine yarım ekmek, yarım ekmek yerine çeyrek ekmek yeriz bu ülkeyi kimseye peşkeş çekmeye müsaade etmeyiz" diyen Başkan Gül, "Bu millette Cumhurbaşkanından en sadece vatandaşına kadar buna müsaade etmeyecek. Esnafımızın da problemleri olabilir. Biz bunları birlik ve beraberlik içerisinde iştisare ederek çözeriz. İnşallah daha aydınlık yarınlarda birlikte olacağız. Dünyada çok büyük sıkıntılar çeken milletler var. Birlik ve beraberliğimizi koruduğumuz sürece hiçbir güç tesir etmez" şeklinde konuştu.

Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Başkanı Recep Gür de, arefe dualarının Türkiye'de Çorum'dan başka bir ilde yapılmadığını söyledi. Geçmişten gelen bu geleneceğin gelecek nesillerin devam ettireceğini dile getiren Gür, "Bu gelenek Türkiye'nin her ilinde olması gerekiyor. Örf ve ananelerimizi sürekli anımsayacağımız bir gelenek" ifadelerini kullandı.

Kur'an-ı kerim tilavetinin ardından her iki odanın düzenlediği duaya katılan esnaf ve protokol üyeleri birlik, beraberlik ve helal kazanç içinde hep birlikte dua ettiler.

Asırlık Gelenek Arefe Duası
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Asırlık Gelenek Arefe Duası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • VakıfBank Kadın Voleybol Takımı'nın 'Yarının Sultanları' projesi Kırklareli'nde gerçekleşti
    19 Mar VakıfBank Kadın Voleybol Takımı'nın 'Yarının Sultanları' projesi Kırklareli'nde gerçekleşti

    VakıfBank Kadın Voleybol Takımı'nın başantrenörü Giovanni Guidetti'nin hayata geçirdiği 'Yarının Sultanları' projesinin ikinci ayağı Kırklareli'nde gerçekleşti. Guidetti, Kırklareli Gençlik ve Spor Müdürlüğü spor salonunda kız çocuklarına teorik ve pratik eğitim verdi. Proje, geleceğin sporcularının yetişmesine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • Gaziosmanpaşalılar Çanakkale Zaferini kutladı
    19 Mar Gaziosmanpaşalılar Çanakkale Zaferini kutladı

    Kahramanlık destanı olan 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 109. yılı, Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin düzenlediği etkinliklerde coşkuyla kutlandı. Gaziosmanpaşa Meydanı'nda düzenlenen etkinliklerde, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Gaziosmanpaşa kentsel tasarım projesinin ilk adımının açılışını yaptı.

  • Gaziosmanpaşa Belediyesi, 18 Mart Çanakkale Zaferi'ni coşkuyla kutladı
    19 Mar Gaziosmanpaşa Belediyesi, 18 Mart Çanakkale Zaferi'ni coşkuyla kutladı

    18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 109. yılı, Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin düzenlediği etkinliklerde coşkuyla kutlandı. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, etkinlikte yaptığı konuşmada, Gaziosmanpaşa'ya kazandırılan kentsel tasarım projesinin ilk adımının açılışını gerçekleştirdiklerini belirtti. Programda ayrıca anma töreni düzenlendi ve Salihpaşa Caddesi ve Gaziosmanpaşa Meydanı Kentsel Tasarım Projesi'nin açılışı yapıldı.

  • Leylek Ormanı'nda 7 bin kilometrelik yolculuk
    19 Mar Leylek Ormanı'nda 7 bin kilometrelik yolculuk

    Afrika'dan 7 bin kilometre yol kat ederek Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ne gelen leylekler, Samsun Bafra Doğanca Mahallesi'nde bulunan 'Leylek Ormanı'nda yerleşti. Leyleklerin oluşturduğu kat kat yuvalar, bir apartmanı andırıyor. Leylekler, yavrularını büyüttükten sonra ağustos ayı sonunda daha sıcak ülkelere uçacaklar.

  • Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü'ne 'Depremde Hafif Arama Kurtarma Eğitimi' verildi
    19 Mar Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü'ne 'Depremde Hafif Arama Kurtarma Eğitimi' verildi

    Samsun AFAD İl Müdürlüğü, Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde kurulan 'Orman Kurtarma Timi'ne (ORKUT) 'Depremde Hafif Arama Kurtarma Eğitimi' verdi. Eğitimde, arama kurtarma öncesi alınması gereken tedbirler, müdahale için gerekli araç gereç ve malzemelerin tanıtımı, kullanımı, planlama ve hareket, afet anında yapılması gereken doğru davranış şekilleri, afet sonrası yapılması gereken işlemler uygulamalı ve teorik olarak anlatıldı. Orman Kurtarma Timi, orman yangını, deprem ve sel gibi afet durumlarına karşı aldıkları eğitimlerle hazır hale getirildi.

  • Düzce Belediyesi Sokak Köpekleri Sorununu Çözmek İçin Harekete Geçti
    19 Mar Düzce Belediyesi Sokak Köpekleri Sorununu Çözmek İçin Harekete Geçti

    Düzce Belediyesi, başıboş ve saldırgan sokak köpekleri ile ilgili sorunu kökünden çözmek üzere harekete geçti. İlçelerde kurulacak ilkyardım merkezlerinde köpeklerin kısırlaştırma ve tedavi işlemleri yapılarak, saldırganlıkları ve üremeleri kontrol altına alınacak.

  • Türkiye'de Hava Durumu Tahmini
    19 Mar Türkiye'de Hava Durumu Tahmini

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan tahminlere göre, Marmara (Balıkesir hariç), Doğu Akdeniz, İç Anadolu'nun doğusu, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Ordu çevrelerinde yağışlı bir hava bekleniyor. Yağışların genellikle yağmur ve sağanak şeklinde olacağı tahmin edilirken, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ve Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda karla karışık yağmur ve kar yağışı görüleceği belirtiliyor. Ayrıca, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun doğusu ile Gümüşhane, Rize, Hakkari, Van'ın güneyi ve Şırnak'ın doğusunda yoğun karla karışık yağmur ve kar bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde Marmara ve Batı Karadeniz'de pus ve yer yer sis, doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı yaşanması tahmin ediliyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ve Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesi bulunuyor. Hava sıcaklığının Doğu Karadeniz'de 1 ila 3 derece, batı kesimlerde 2 ila 4 derece artacağı, diğer bölgelerde ise önemli bir değişiklik beklenmediği belirtiliyor. Rüzgarın ise batı kesimlerde kuzeyli, doğu kesimlerde ise güney ve doğulu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor. Bazı illerde beklenen hava durumu ve günün en yüksek sıcaklıkları şu şekildedir: Ankara (Parçalı, yer yer çok bulutlu, 15 derece), İstanbul (Parçalı ve az bulutlu, zamanla çok bulutlu, akşam saatlerinden sonra aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı, 15 derece), İzmir (Parçalı ve az bulutlu, 19 derece), Adana (Parçalı, yer yer çok bulutlu, akşam saatlerine kadar aralıklı sağanak yağışlı, 22 derece), Antalya (Parçalı, yer yer çok bulutlu, 24 derece), Samsun (Parçalı ve çok bulutlu, 14 derece), Trabzon (Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı, 12 derece), Erzurum (Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı, güneyinde kuvvetli yağışlar bekleniyor, 3 derece), Diyarbakır (Parçalı ve çok bulutlu, yerel kuvvetli olmak üzere aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı, 13 derece).

  • TZOB Başkanı Bayraktar:
    19 Mar TZOB Başkanı Bayraktar: "Gıda ürünlerinde artan taklit üreticilerimiz için ekonomik kayıplara sebep oluyor"

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda ürünlerinde yaşanan taklit ve tağşiş konusunda uyarılarda bulundu. Bayraktar, taklit ve tağşişli ürünlerin ekonomik kayıplara ve ihracatın olumsuz etkilenmesine sebep olduğunu belirtti.

  • Küresel piyasalarda karışık seyir devam ediyor
    19 Mar Küresel piyasalarda karışık seyir devam ediyor

    Küresel piyasalarda, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) yaklaşık 10 yılın ardından negatif faiz dönemine son vermesiyle fiyatlamalar zorlaşmaya devam ederken, yarın ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklayacağı para politikası kararları öncesi yoğun makroekonomik veri takvimi yatırımcıların...

  • İzmir merkezli 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi
    19 Mar İzmir merkezli 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde gerçekleştirilen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. Operasyonlarda 25 şüpheli yakalanırken, çok sayıda silah ve uyuşturucu ele geçirildi. Şüphelilerin çeşitli suçlar işlediği tespit edildi.

  • Anka Haber Ajansı 19 Mart Salı Gündemi
    19 Mar Anka Haber Ajansı 19 Mart Salı Gündemi

    ANKA HABER AJANSI 19 MART SALI GÜNDEMİ

  • Kara yollarında yapılan çalışmalar nedeniyle dikkatli olunmalı
    19 Mar Kara yollarında yapılan çalışmalar nedeniyle dikkatli olunmalı

    Kara yollarında yapım, bakım ve onarım çalışmaları devam eden kesimlerde sürücülerin yavaş gitmeleri ve trafik işaret ve işaretçilerine uymaları gerekmektedir. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yol durumu bültenine göre, birçok otoyol ve yol kesiminde üstyapı onarımı, yenileme çalışmaları, şev kayması, bağlantı yolu yapımı ve diğer çalışmalar nedeniyle ulaşım kontrollü olarak sağlanmaktadır. Sürücülerin bu kesimlerde dikkatli olmaları ve trafik kurallarına uymaları önemlidir.


Advertisement