Asırlık Kütüphane Kitap Kolileriyle Doldu - Son Dakika
Güncel

Asırlık Kütüphane Kitap Kolileriyle Doldu

İzmir'de bir asırdır hizmet vermeye devam eden, Türkiye'nin altı derleme kütüphanesinden biri olan İzmir Milli Kütüphanenin raflarında yer kalmadığı için yeni basılan eserler çuvallarda ve kolilerde okuyucuya ulaşacakları günü bekliyor.

27.07.2017 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TEZCAN EKİZLER - İzmir'de bir asırdır hizmet vermeye devam eden, Türkiye'nin altı derleme kütüphanesinden biri olan İzmir Milli Kütüphanenin raflarında yer kalmadığı için yeni basılan eserler çuvallarda ve kolilerde okuyucuya ulaşacakları günü bekliyor.

Sivil toplum örgütü girişimiyle 1912'de kurulan, Bakanlar Kurulunun "milli" unvanı verdiği İzmir Milli Kütüphanede, Gutenberg ile İbrahim Müteferrika matbaasında basılan onlarca taş baskı, Victor Hugo ve Lamartine gibi yazarların eserlerinin ilk baskıları gibi özel eserlerin yanı sıra bir milyon 200 bine yakın basılı ve yazılı eser yer alıyor.

Türkiye'de Derleme Kanunu'ndan yararlanan 6 kütüphaneden biri olan kütüphane, 1933 yılında taşındığı mimar Tahsin Sermet'in inşa ettiği Konak'taki binada yer sıkıntısı yaşıyor.

Her yıl yeni basılan 100 bin civarında eserin geldiği İzmir Milli Kütüphanede kitapları koyacak yer kalmayınca, yetkililer geçen sene önce bir depo kiraladı. Orası da bu yıl dolunca yeni gelen kitaplar, binanın farklı yerlerinde çuvallar ve koliler içinde bekletilmeye başlandı.

"Çuvallarda ve arşiv bilgisini giremediğimiz 400 binin üzerinde kitap var"

İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yer sıkıntısının had safhada olduğunu, binalarında ve depolarında kayda girmemiş çok sayıda kitap bulunduğunu söyledi.

İzmirlilerin zor koşullarda kurup Türkiye'ye kazandırdığı İzmir Milli Kütüphanenin bu durumunun kendisini çok üzdüğünü kaydeden Puğ, "Maalesef 21. yüzyılda bu hazineye bir kitap koyacak yerimiz yok. Bu espri olsun diye söylenecek bir şey degil. Çuvallarda ve arşiv bilgisini giremediğimiz 400 binin üzerinde kitap var. Önümüzdeki 10 yıl içinde 1 milyon 200 bine yakın kitabımız daha olacak. Kitap ancak açılıp okunursa kitap olduğunu hisseder. Okunmamış kitabın bizim için yürek parçalayıcı bir görüntüsü vardır." diye konuştu.

Puğ, kütüphanenin tarihi binasının artık kendileri için yeterli gelmediğini, binayla ilgili verilen raporlar doğrultusunda açamadıkları kitap kolilerini ve çuvalları binanın üst katında ağırlık yapmaması için daha çok zemininde beklettiklerini ifade etti.

"İzmir'e yeni bir kütüphane binası lazım"

Puğ, kentte acilen çağdaş bir kütüphane binasının kazandırılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İzmir'e yakışır bir proje yarışması ile belirlenecek bir bina inşa edilmeli. Konak'ta SSK blokları olarak bilinen binalar kaldırılarak İzmir Milli Kütüphanenin, opera, butik otel, sanatçıların heykellerinin bulunduğu sanatçılar partının yer aldığı bir eser kentin çehresini değiştirir. Biz kitap koleksiyonlarımızı oraya verelim. Nasıl hizmet vereceğimize beraber karar verelim. 7 gün 24 saat açık dijital ortamda hizmet veren bir kütüphane binasına kavuşalım."

İzmirlilere yeni kitap koleksiyonlarını sunmak için kütüphane binasının yakınlarında bulunan İzmir Valiliği ile ortak kullandıkları binanın tamamının kendilerine tahsisi için başvurduklarını aktaran Puğ, kent yöneticilerinin de bu konuya sıcak baktığını ama bu çözümün geçici olacağını anlattı.

"Kendi odama bile kitap koymaya başladım"

İzmir Milli Kütüphane Müdür Vekili Berrin Pamukoğlu da yer sorunu yaşadıklarını, kitapseverlere daha kaliteli hizmet sunmak için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, "Koridorlar doldu, yer olmadığı için odalarımıza bile kitap koymaya başladık. Gelenler şaşırıyor. Böyle çözüm üretmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Asırlık Kütüphane Kitap Kolileriyle Doldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak
    11:19 TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, komisyonun 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri nedeniyle ara verdiğini ve mayıs ayı başında ilk toplantısını dijital telif konusuyla yapacaklarını açıkladı. Yayman, Türkiye'deki telif yasasının güncellenmesi gerektiğini belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve diğer paydaşlarla görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Komisyonun, içerik üreticilerinin taleplerini dikkate alarak dijital telif konusunu ele alacağı vurgulandı.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı
    11:19 Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'nin Yazır ve İmecik Mahallelerinde çoban haritası dağıtarak yayla ve kırsal hayvancılığı desteklemeyi amaçlıyor. Çoban haritaları ile hayvancılığın asırlık rotaları koruma altına alınırken, hayvanların daha iyi şartlarda barınması ve sağlıklı gelişimi için çalışmalar yapılacak.

  • Şerit dışından giden kuryeye polisten uyarı: 'Üç kuruş için canını tehlikeye atma'
    11:18 Şerit dışından giden kuryeye polisten uyarı: 'Üç kuruş için canını tehlikeye atma'

    Sakarya'nın Serdivan ilçesinde şerit dışından giderek araçları geçen motorlu kuryeyi durduran polis, kuryeyi otomobil sürücüleri ve trafik hakkında uyardı. Polis ile motokurye arasındaki diyalog kask kamerasına yansıdı. Polis, kuryeye 'Üç kuruş için canını tehlikeye atma' dedi.

  • Samsun'da Polis Ekipleri Öğrencilere Siber Zorbalık Konusunda Seminer Verdi
    11:18 Samsun'da Polis Ekipleri Öğrencilere Siber Zorbalık Konusunda Seminer Verdi

    Samsun Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, SİBERAY Programı kapsamında bir alışveriş merkezinde Siberay Çizgi Filmini izlemeye gelen öğrencilere yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla afiş broşür çalışması yaptı. Ardından Canik Borsa İstanbul Anadolu Lisesi öğrencilerine siber güvenlik, teknoloji bağımlılığı, siber zorbalık ve dijital okuryazarlık konularında seminer düzenlendi. Toplamda 410 kişi seminerden yararlandı.

  • Aksaray'da Yolcu Otobüsü ile Tırın Çarpıştığı Kazada 3 Kişi Yaralandı
    11:18 Aksaray'da Yolcu Otobüsü ile Tırın Çarpıştığı Kazada 3 Kişi Yaralandı

    Aksaray-Adana kara yolunda meydana gelen trafik kazasında, Murat Tohurucu yönetimindeki yolcu otobüsü ile Muhammet Tezcan yönetimindeki tır çarpıştı. Kazada, otobüs sürücüsü ve 2 yolcu yaralandı. Yaralılar, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.


Advertisement