Asırlık Sanat Genç Nesle Öğretiliyor - Son Dakika
Güncel

Asırlık Sanat Genç Nesle Öğretiliyor

Kastamonu Gençlik Merkezi tarafından açılan kurslara katılan gençler, yörede yüz yıllardır yaşatılan taş baskı sanatını öğreniyorlar.

30.04.2018 11:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kastamonu Gençlik Merkezi tarafından açılan kurslara katılan gençler, yörede yüz yıllardır yaşatılan taş baskı sanatını öğreniyorlar.

Evliya Çelebi'nin 17. yüzyılda bölgeyi ziyareti sırasında gördüğü ve Seyahatname'sinde de yer verdiği taş baskı kültürünü gelecek nesle aktarmak için Kastamonu Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi harekete geçti.

Gençlik Merkezi'nin açtığı "taş baskı" kursuna yoğun ilgi gösterildi.

Gençlik Merkezi Müdürü Volkan Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yaklaşık 500 öğrenci her hafta kulüp ve atölye faaliyetlerine katılıyor. Şu anda devam eden etkinliklerimiz içinde müzik kulübü, el sanatları, inovasyon atölyesi, dini ilimler, kişisel gelişim atölyesi ve bunların alt başlıklarını kapsayan birçok faaliyetimiz var." dedi.

Kentin kültürünü çok önemsediklerini belirten Uğur, bu noktada asırlık el sanatı olan taş baskıyı gelecek nesle aktarmak için kurs açtıklarını söyledi.

Uğur, kentin kültürel geçmişini gençlere aktarmak istediklerini belirterek, "Bunlardan biri de taş baskı kültürü. İlimizin kültürel mirası olan taş baskı, geçmişi çok eskiye dayalı bir el sanatı. Bu kültürü yaşatmak, gençlere bu kültürü aktarmak adına taş baskı kursları açtık." diye konuştu.

Gençlerin ilgisinin yoğun olmasının kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Uğur, şöyle devam etti:

"Gençler arasında bu işi yapan pek yok. Biz gençlerimiz arasında da yaygınlaşması için bu kursları veriyoruz. İnşallah bu kurslara katılan gençler ileride bu kültürü yaşatabilecek çalışmalar yaparlar."

Taş baskı eğitmeni Zahide Ateş de taş baskının Kastamonu kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Bölgede yüzyıllardır taş baskının yapıldığını anlatan Ateş, "Taş baskı Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde yer alan bir çalışma. Biz daha önceki yıllarda da yapıldığına inanıyoruz ama elimizdeki en eski belge bu." ifadelerini kullandı.

Taş baskı ıhlamur ve armut ağacından kalıplarla yapılıyor

Taş baskının yapılışı hakkında bilgi veren Ateş, "Taş baskı ıhlamur ve armut ağacından yapılan kalıplarla gerçekleştiriliyor. Baskıda kök boyası kullanılıyor. Boyaya batırılan farklı desenlerdeki kalıplar bezin üzerine basılıyor. Desenlerin çıktığı bez kurumaya bırakılıyor. Başta yeşil olan boya daha sonra siyahlaşıyor. Boya yıllarca çıkmıyor." dedi.

Taş baskı ürünlerin birçok şekilde değerlendirildiğini belirten Ateş, şöyle devam etti:

"Yaptığımız çalışmaları evde masa örtüsü, sofra bezi, önlük başta olmak üzere kumaşta üretilen her şeye dönüştürebiliriz. Perde ya da küçük keselere dönüştürüp hediyelik olarak götürebiliriz veya diğer şekillerde düzenleyip sevdiklerimize armağan edebiliriz."

Kurslara ilginin yoğun olduğunu anlatan Ateş, "Taş baskı kurslarımıza şu anda 30 arkadaşımız katılıyor. Onlara önce teorik bilgiler verip ardından pratik yapma imkanı sunuyoruz. 2012 yılından beri Gençlik Merkezi olarak bu kursları düzenliyoruz. Hem kendi gençlerimize, hem de il dışından üniversite okumak için ya da bir başka nedenle buraya gelen gençlere kültürel mirasımızı tanıtma şansı buluyoruz." diye konuştu.

Kursiyerlerden Hüsniye Tongal ise üniversiteden yeni mezun olduğunu belirtti.

KPSS'ye hazırlandığını belirten Tongal, "Bu arada hobi amaçlı Gençlik Merkezi'nde kurslara katılıyorum. Taş baskı kursunda yaptığım ürünleri evimizde de kullanıyorum." dedi.

Taş baskının köklü bir tarihe sahip olduğunu vurgulayan Tongal, şunları kaydetti:

"Böyle tarihi ve kültürel bir ürünün gençlik merkezi aracılığıyla gençlere öğretilmesi çok anlamlı. İlerleyen süreçte de bu gelenek yüzyıllar boyunca gelecek nesillere aktarılması lazım. Ben de bu konuda üzerime düşeni yapacağım."

Asırlık Sanat Genç Nesle Öğretiliyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Asırlık Sanat Genç Nesle Öğretiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı
    07:42 İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı

    İranlı şarkıcı Moein, Van'da verdiği konserde yaşanan izdiham nedeniyle salonun cam kapıları kırıldı. İranlılar, konser alanına geçmeye çalışırken ezilme tehlikesi yaşadı. Konser alanına girmek için saatlerce bekleyen binlerce İranlı, izdiham oluşturdu. Tehlikeye aldırış etmeyen İranlılar, kırılan cam kapılar arasından geçerek konseri izledi.

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, yıllardır merakla beklenen Counter-Strike 2'yi Eylül 2023'te piyasaya sürdü. Ancak oyuncular, hile kullanımının hala yaygın olduğunu ve Valve'ın bu sorunu çözemediğini belirtiyor. Counter-Strike 2'nin Anti-Hile sistemine rağmen duvar arkasını görme ve otomatik nişan alma gibi hilelerin hala sıkça kullanıldığı söyleniyor. Valve'ın bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.


Advertisement