Çanakkaleli Bakkal, Yiyecek Karşılığı Topladığı Savaş Eserleriyle Müze Kurdu - Son Dakika
Güncel

Çanakkaleli Bakkal, Yiyecek Karşılığı Topladığı Savaş Eserleriyle Müze Kurdu

Çanakkaleli Bakkal, Yiyecek Karşılığı Topladığı Savaş Eserleriyle Müze Kurdu

Çanakkale'de bakkal Salim Mutlu'nun, şeker, un ve yağ karşılığında köylülerden topladığı savaş malzemeleriyle oluşturduğu müze, yarım asırdan fazladır ziyaretçilerini ağırlıyor.

13.03.2017 10:08  Güncelleme: 10:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Alçıtepe Köyü'nde tarih aşığı Bakkal Salim Mutlu'nun, yiyecek ve içecek karşılığında köylülerden topladığı savaş malzemeleriyle 1961 yılında oluşturduğu müze, yarım asırdan fazla süredir ziyaretçilere savaş anılarını görme fırsatı sunuyor.

SAVAŞA DAİR ESERLER SERGİLENİYOR

Çanakkale Savaşı'nın üzerinden 102 yıl geçerken, o günlere ait izler ve anılar Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki devlet ve özel müzelerde sergilenen eserlerle yeni nesillere aktarılıyor. Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda bugün Çanakkale Destanı Simülasyon Merkezi bünyesindeki müzede savaşa dair eserler sergileniyor. Eceabat ilçesine bağlı Alçıtepe ve Seddülbahir Köyleri'nde ise özel müzelerde yine Çanakkale Savaşları'na ait yüzlerce eser bulunuyor. Ancak tüm bunlar arasında bölgenin ilk müzesi olma özelliğiyle Alçetepe Köyü'nde bulunan 'Salim Mutlu Özel Harp Anıları Koleksiyonu'nun kuruluşu da bir o kadar ilginç.

Çanakkaleli Bakkal, Yiyecek Karşılığı Topladığı Savaş Eserleriyle Müze Kurdu

ŞEKER, UN VE YAĞ VEREREK TARİHİ ESER TOPLADI

Çanakkale Savaşı'nın ardından Alçıtepe Köyü'ne Romanya'dan ailesiyle birlikte göç eden Salim Mutlu, genç yaşta burada açtığı bakkal dükkanını işletirken, o günlerde bölgenin neredeyse her karış toprağından çıkan savaş eserlerini köylülerden toplayıp, gösterdiği hassasiyet ile yüzlerce savaş anısının kaybolmasını ya da hurdacıya gitmesini engellemiş oldu. Üstelik bu malzemelerin birçoğunu, bakkalındaki yiyecek ve içecekleri kendilerine takas olarak vererek elde etti. O dönemde kullanılan silahlardan havada çarpışan mermilere, top mermilerine, asker kıyafetlerine ve çeşitli eşyalarına kadar yüzlerce eseri evinin odalarında bir araya topladı.

EVİNİN ODASINI MÜZEYE DÖNÜŞTÜRDÜ

Ardından da evinin bir odasını 1661 yılında müzeye dönüştürdü ve yıllarca burada savaş malzemelerini sergiledi. Tarihi Gelibolu Yarımadası'nı gezmeye gelenlere müzedeki savaş eserlerini anlatarak Çanakkale ruhunun yaşatılmasına önemli katkı sundu.

KIZI VE DAMADI SÜRDÜRÜYOR

Çanakkale Savaşı'na dair eserlerin günümüze kadar taşınmasına büyük katkı sağlayan bakkal ve müzeci Salim Mutlu, 2004 yılında yaşamını yitirdi.

Bayrağı bu kez kızı Nermin ve damadı Özcan Adanır devraldı. Halen 'Salim Mutlu Özel Harp Anıları Koleksiyonu' olarak aynı yerde hizmet veren müze, 102 yıllık Çanakkale Savaşı'nın 56 yıldır canlı tanığı olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Müzeyi, Tarihi Gelibolu Yarımadası'nı gezmeye gelen vatandaşlar ve öğrenciler 1 TL karşılığında ziyaret ediyor. Üzerinden 102 yıl geçmiş olan Çanakkale Savaşı'na ait eserleri görerek, bir anlamda savaşın izlerini canlı olarak tanıklık etme imkanı buluyor.

Çanakkaleli Bakkal, Yiyecek Karşılığı Topladığı Savaş Eserleriyle Müze Kurdu

''BU MÜZE ÇOK ETKİLEYİCİ''

Tekirdağ'dan okul gezisiyle Tarihi Gelibolu Yarımadası'na gelen öğrencilerden Berk Çetin, "Çanakkale çok güzel bir yer. Burda olmak çok anlamlı. Atalarımın savaştığı ve şehit düştüğü yerleri gezerken çok duygulanıyorum ve huzur buluyorum. Alçıtepe Köyü'ndeki bu müze çok etkileyici. Müzenin birinci bölümünde büyük top mermileri var. Çok eski silahlar var. Şehitlikleri gezerken beni en çok insanların yaşadıkları, Seyit Onbaşı'nın kaldırdığı o mermi çok etkiledi" dedi.

TÜFEKLER, SÜNGÜLER, EL BOMBALARI SERGİLENİYOR

Eşi Nermin ile birlikte müzeyi işleten Salim Mutlu'nun damadı Özcan Adanır, kayınpederinin köyde uzun yıllar bakkallık yaptığını belirerek, "Kayınperedimden kalan müzede, Çanakkale Savaşı'nda büyük bir zafer elde eden Mehmetçiklerimizin yanı sıra, itilaf devletleri İngilizler'in, Fransızlar'ın ve Anzaklar'ın kullandığı savaş malzemeleri sergileniyor. Kılıçlar, tüfekler, süngüler, fişekler, el bombaları gibi çeşitli eserler yer alıyor. İnsanlar 56 yıldan bu yana bu müzeyi gezerek Çanakkale Savaşı'nın izlerini görüyor ve Çanakkale ruhunun nasıl kazanıldığını anlıyor" dedi.

İKİ ODA DOLUSU ESER, DEVLETE BAĞIŞLADI

Müzede şu anda sergilenen eserlerin yanı sıra 1982 yılında Salim Mutlu'nun, envanterinde bulunmayan çok önemli iki oda dolusu savaş eserini devlete bağışladığını anlatan Özcan Adanır, şu an ki koleksiyonun ise kayınpederinin 1995 yılından itibaren tekrar köylülerden topladığı malzemelerden oluştuğunu söyledi.

PEK ÇOK ÜNLÜ İSİM DE MÜZEYİ GEZDİ

Müzeyi Fahri Korutürk, Bülent Ecevit, Süleyman Demirel ve Rauf Denktaş gibi pek çok tanınmış kişinin ziyaret ettiğini de anlatan Özcan Adanır, Çanakkale'ye geleceklerin, Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda Şehitler Abidesi'ne giderken, yol üzerindeki Alçıtepe Köyü'nde durup, Salim Mutlu Müzesini gezebileceklerini söyledi.

Çanakkaleli Bakkal, Yiyecek Karşılığı Topladığı Savaş Eserleriyle Müze Kurdu

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çanakkaleli Bakkal, Yiyecek Karşılığı Topladığı Savaş Eserleriyle Müze Kurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.


Advertisement