Asker, Alevileri de Ayrıntılı Olarak Fişlemiş - Son Dakika
Güncel

Asker, Alevileri de Ayrıntılı Olarak Fişlemiş

Asker, Alevileri de Ayrıntılı Olarak Fişlemiş

"Türkiye'ye Yönelik İç Tehdit" isimli rapor, Alevilerin de fişlendiğini ortaya çıkardı!

11.07.2013 09:55  Güncelleme: 10:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında açılan 12 Eylül darbe davası için Genelkurmay Başkanlığı tarafından gönderilen "Türkiye 'ye Yönelik İç Tehdit" isimli rapor, Alevilerin de fişlendiğini ortaya koydu. Raporda, Aleviliğin "Türk töreleriyle Sünni prensiplerinin karışımı" olduğu savunuluyor. Ayrıca Alevilerin dış güçlerin kışkırtmalarıyla siyasal etkinlik sağlamak için devlet organlarına sızmaya çalıştıkları ileri sürülüyor.

ALEVİLER VE SOL GRUPLAR İÇ TEHDİT

12 Eylül darbesinden 3 ay önce hazırlanan ve Kenan Evren imzasıyla Haziran 1980 tarihinde tugay ve alay komutanlıklarına gönderilen raporda, Aleviler ve sol gruplar iç tehdit olarak değerlendiriliyor. Raporun eklerinde Lahika–H isimli tabloda, vatandaşların "Türk–Alevi", "Türk-Sünni", "Kürt–Sünni", "Kürt–Alevi" şeklinde kategorilere ayrılarak, hangi ilde ne kadar Alevi ve Sünni yaşadığına dair sayılar veriliyor.

MEZHEP HARİTASI

Raporun Lahika–G isimli bölümünde ise ise Doğu ve Güneydoğu 'da yaşayan vatandaşların mezheplerine göre ayrıldığı görülüyor. Raporda, Alevilerin ağırlıklı olarak Tunceli, Bingöl, Erzincan ve Malatya'da yaşadıklarına dikkat çekiliyor. Raporda, 'Mezhep Ayrımcılığı' başlığı altında ise sorunun temelinin Osmanlı İmparatorluğu'na dayandığı belirtilerek şöyle deniliyor: "Sünni–Alevi çatışması olarak özellikle son yıllarda ortaya çıkan sorun bir yönüyle teokratik devlet kurma çabalarının bir sonucu, diğer yönüyle siyasal çıkar sağlamanın bir aracı olarak oluşmuştur."

MEZHEP AYRIMCILIĞI

Mezhep ayrımcılığının son günlerde hortladığına dikkat çekilen raporda, "Belirli bölgelerde tahrik edilerek ülke çapında olaylara sebep olunan Alevi Bektaşilerin Türk töreleriyle Sünni prensiplerinin karışımından ibaret bir vicdani inanç içinde bulundukları birçok araştırma ile ortaya çıkmıştır. Mezhep ayrımcılığının halihazırda Yozgat, Tokat Amasya üçgeni ile Hatay'da hassas durumdadır. Bugünkü görünümü ile mezhep ayrımcılığı Aleviler ve Sünniler arasında çatışmadan ziyade solun Aleviler içinde, sağın Sünniler içinde güçlü olmasından ileri geldiği bildirilmektedir" deniliyor.

"DEVLETE SIZMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Raporda, Hatay'a ilişkin ayrı bir başlık da açılmış. Hatay'da yaşayan vatandaşların Kürt, Türk, Arap gibi etnik bir ayrıma tabi tutulup buna dair istatistiklere yer verilen raporda şu değerlendirme yapılıyor: "Kapalı bir topluluk arz eden Aleviler toplu bulundukları bölgelerde dış güçlerin kışkırtmalarıyla siyasal etkinlik sağlamak üzere devlet organlarına sızma veya bu mümkün olmadığı takdirde mahalli, resmi organları çıkarları doğrultusunda kullanılmak üzere faaliyette bulunmakta, kendilerinde olmayan memur, görevli ve vatandaşları bölge dışına itmeye gayret göstermekte, Kürtçülük faaliyeti içinde olanlarla işbirliği yapmaktadırlar."

NÜFUS DENGESİNİ SAĞLAMAK İÇİN KARADENİZLİLER YERLEŞTİRİLDİ

Raporda, Hatay'la ilgili bir diğer ilginç değerlendirme de, bölgede nüfus dengesini sağlamak için yapılan çalışmalar. Raporda, "Geçmiş yıllarda bölgede dengenin Arap asıllılar aleyhine bozulması için yapılan planlı iskânda Kırıkhan ilçesine Doğulu ve Karadenizli aileler getirilip iskân edilmiştir ve bölge de kurtarılmıştır. Bugün ilçe nüfusunun yüzde 96.34'ü Türklüğünü kabul edenlerden müteşekkildir" ifadesi yer alıyor. İç tehdit sıralamasında o dönemde faaliyet gösteren sol örgütler de raporda detaylı bir şekilde ele alınıyor.

"SOL, BİRLEŞMEMELİ!"

Raporda sol örgütleri ile Kürtçü örgütlerinin ittifakının tehlike oluşturacağı da savunularak şöyle deniliyor: "Silahlı aşırı sol örgütler sağlanacak eylem ve güç birliğini kendi yararlarını sağlamak üzere önümüzdeki dönemde sol eğilimli bölücü örgütlere belirli ödün vermek suretiyle anlaşma yollarını arayabilirler. Geçtiğimiz dönem içinde bölücü unsurların ayrı örgütlenme konusunda istekleri olmuştur. Bu hususta bir anlaşma sağlanabildiği takdirde aşırı sol silahlı örgütlerin eylem etkinleri artabileceği gibi silah sağlama konusunda da belirli avantajları sağlamaları beklenebilir."

Raporun Lahika–B bölümünde tüm sol örgütler için detaylı değerlendirmeler ve şemalar bulunuyor:

Devrimci Yol: Diğer silahlı terörist gruplardan olan MLSPB (Marksist Leninist Propaganda Birliği), EB (Eylem Birliği), HDÖ (Halkın Devrimci öncüleri) teorik alanda çatışma halindedir. Hareketlerinin Mahir Çayan'ın Sünni denge tabir edilen düşünce sistemi vardır. Görüldüğü gibi bu gruplar devletimizi yıkmayı amaçlayan aşırı sol teröristlerin en azılılarını teşkil etmektedir.

Türkiye Komünist Partisi Marksist Leninist: Sıkıyönetim ilan edildiği tarihte Türkiye Komünist Partisi/Marksist Leninist (TKP/ML) adı altında faaliyet gösteren iki önemli örgütlenme mevcuttur. Bunlardan Partizan adıyla da tanınan (TKP/ML) başlangıçta İstanbul 'u terk etmeyi ve yurt çapında sıkıyönetim aleyhtarı bir propaganda gerçekleştirmeyi tasarlamıştı.

Aydınlık: Kendi hareketlerinin gerçek proleter devrimci hareket olduğunu söylüyorlar. Aceleci hareketlerin devrimi başarısızlığı götürdüğü, bu tip eylemlerin sol sözlerle gizlenmiş sağ hareketler olduğu görüşünü savunuyorlar. Aydınlıkçılar THKO'nun Şefik Hüsnü'nün proletorya öncülüğündeki milli demokratik devrim stratejisinin Mihri Belli tarafından saptırıldığını ifade ederek devrimi geciktirmekle suçluyorlar.

Halkın Kurtuluşu: Enver Hocacı ihtilalci bir yapıya sahip. Halkın Birliği'ni parçalamaya çalışıyor. TİKKO ve TKPML'yi kendi yanına çekmeye çalışıyorlar. Kendi hareketleri devrimci proletarya siyaseti olarak adlandırılıyor. Bu grup içinde bulunduğumuz dönemde genel grev için tahriklerde bulunmaktadır. Ayrıca bunların bölücü UKO (Ulusal Kurtuluş Ordusu) ile işbirliği yaptığına dair emareler bulunmaktadır.

Türkiye Devrimci Komünist Partisi– İnşa Örgüt (TKP-İÖ): 24 Ekim 1978 tarihine kadar Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu Geçici Merkez Komitesi (THKO/GM) adı altında faaliyet gösteren örgütlenme bu tarihte yapılan gizli kongreden sonra parti kurma çalışmalarına başlamıştır. TDKP–İÖ taraftarlarının vuku bulan çeşitli olaylarda Dev-Genç, TİKP, TSİP ve Emeğin Birliği DDKD, UKO Özgürlük Yolu ve Ülkücülerle çatışmaya girdikleri öğrenilmiştir.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Asker, Alevileri de Ayrıntılı Olarak Fişlemiş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gaziantep'te Narkotik Operasyonunda 5 Kişi Tutuklandı
    09:41 Gaziantep'te Narkotik Operasyonunda 5 Kişi Tutuklandı

    Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü ve Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde gerçekleştirilen operasyonda, 36 kilo 250 gram metamfetamin ele geçirildi. Operasyon sonucunda 5 şüpheli tutuklandı ve cezaevine gönderildi.

  • Malatya'da Gaz Tüpü Patlaması: Bir Kişi Yaralandı
    09:40 Malatya'da Gaz Tüpü Patlaması: Bir Kişi Yaralandı

    Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde bir kişi, çakmağına gaz dolumu yaparken gaz tüpünün alev alıp patlaması sonucu yaralandı. Olay yerine polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralı, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Medical Point Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Kubba'yı ziyaret etti
    09:40 Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Medical Point Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Kubba'yı ziyaret etti

    Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Medical Point Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Kubba'yı ziyaret etti. Ziyaret sırasında Vali Çeber, hastane yönetimi ve başhekimler ile birlikte öğle yemeği yedi ve ardından hastanenin mevcut durumunu ve gelecek planları üzerine fikir alışverişinde bulundu. Toplantı sırasında Vali Çeber, Hayrullah Kubba'nın liderliğini ve başarılarını takdir ederek, 'Bu toplantıda hastanemizin hedefleri ve gelişim planları hakkında görüş alışverişinde bulunma şansını yakaladık. Hayrullah Kubba için yapılan ziyaret, ortak hedeflere ulaşma konusunda motivasyon artırdı' dedi.

  • Tunceli'de güvenlik korucularına afet ve acil durum eğitimi verildi
    09:40 Tunceli'de güvenlik korucularına afet ve acil durum eğitimi verildi

    Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde görev yapan güvenlik korucularına, afet ve acil durum eğitimleri verildi. Tunceli Jandarma Arama Kurtarma (JAK) uzman ekipler tarafından teorik ve pratik şekillerde verilen eğitimlerle, güvenlik korucularının doğal afetlerde arama kurtarma faaliyetlerindeki imkan ve kabiliyetinin artırılması hedefleniyor.

  • Besni'de Uyuşturucu Operasyonu: İki Kişi Üzerinde Metamfetamin Ele Geçirildi
    09:39 Besni'de Uyuşturucu Operasyonu: İki Kişi Üzerinde Metamfetamin Ele Geçirildi

    Adıyaman'ın Besni ilçesinde polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, sorgulanan iki kişinin üst aramasında 3,42 gr metamfetamin maddesi bulundu. Şahısların polis merkezine götürülerek işlem başlatıldı.

  • Enkaz kentte bereketli havuç hasadı
    09:38 Enkaz kentte bereketli havuç hasadı

    Depremin vurduğu Hatay'ın bereketli topraklarında geçtiğimiz aylarda başlayan havuç hasadının sonuna doğru gelinirken tarım işçilerinin zorlu mesaisi devam ediyor. Tarım işçileri havucun tonunu bin 300 TL'den topluyor. Havuç hasadı; güzel, bereketli ve verimli gidiyor.

  • 15 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan firari yakalandı
    09:38 15 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan firari yakalandı

    15 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan cezaevi firarisi R.Ö., Kocaeli'de polis ekiplerince yakalandı. R.Ö., İzmit'te gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edildi ve daha sonra Kocaeli 2 nolu Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Bayburt Belediyesi Su Kesintisi Uyarısı
    09:38 Bayburt Belediyesi Su Kesintisi Uyarısı

    Bayburt Belediyesi, su üretim kaynaklarında yapılan bakım onarım çalışmaları nedeniyle yarın 5 saatlik su kesintisi olacağını duyurdu.

  • Erzincanlı Sporcular Avrupa Şampiyonasında Bronz Madalya Kazandı
    09:36 Erzincanlı Sporcular Avrupa Şampiyonasında Bronz Madalya Kazandı

    Erzincanlı milli sporcular Bengisu Erçetin ve Nazlıcan İnci, Avrupa Büyükler Badminton Şampiyonası'nda çiftler kategorisinde bronz madalya kazanarak Türkiye'nin tarihindeki ilk Avrupa şampiyonası madalyasını elde etti. Sporcular, Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'nda büyük bir coşkuyla karşılandı. Vali Hamza Aydoğdu, sporcuları ve antrenörlerini tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

  • Bağcılar'da zincirleme kaza: 3 yaralı
    09:35 Bağcılar'da zincirleme kaza: 3 yaralı

    Bağcılar'da bir sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu 5 aracın karıştığı kazada yaralanan 3 kişi sağlık ekipleri tarafından hastaneye sevk edildi. Kaza, sabah saatlerinde Bağcılar Batışehir yolunda meydana geldi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken sağlık ekipleri yaralanan 3 kişiyi hastaneye sevk etti. Araçların çekici ile yoldan çekilmesinin ardından trafik normale dönerken polis ekipleri kazaya ilişkin çalışma başlattı.


Advertisement