Askeri Casusluğa Beraat Kararının Çok Çarpıcı Gerekçesinden (2) - Son Dakika
Güncel

Askeri Casusluğa Beraat Kararının Çok Çarpıcı Gerekçesinden (2)

İstanbul Askeri Casusluk Davası'nda tüm sanıklar hakkında, "Üzerine atılı suçları işlemediği anlaşıldığı" gerekçesiyle verilen beraat kararının gerekçesi açıklandı.

16.02.2016 14:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Askeri Casusluk Davası'nda tüm sanıklar hakkında, "Üzerine atılı suçları işlemediği anlaşıldığı" gerekçesiyle verilen beraat kararının gerekçesi açıklandı.

TSK, TÜBİTAK, HAVELSAN BAĞLANTISI

Yargılamayı yapan Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 559 sayfalık gerekçeli kararında sanıkların hücre yapılanması şeklinde örgütlendikleri bu kapsamda TSK, TÜBİTAK, HAVELSAN ve GES Komutanlığı'nda ayrı ayrı hücre yapılanmasına gittiklerinin iddia edildiği belirtilerek, "Yapılan yargılamada bu hücrelerde görev alan sanıkların birbirlerini tanıdıklarına, telefon görüşmesi yaptıklarına, bir araya geldiklerine dair somut ve ispat edilebilir herhangi bir delil dosya kapsamında olmadığı, bu durumun hayatın olağan akışına aykırı olduğu görülmüştür" denildi.

"DİJİTAL DELİLLER GÜVENİLİRLİĞİNİ YİTİRDİ"

Gerekçeli kararda davaya ilişkin soruşturma makamlarının hazırladığı tüm tutanak ve inceleme raporlarının adli bilişim temel prensipleri ve standartlarına göre eksik hazırlandığı ifade edilerek, dijital belgelere ilişkin şüphelerin oluşmasının kaçınılmaz olduğu kaydedildi. Olay yerinde imaj alma işleminin yapılmadığı belirtilen gerekçeli kararda, "Olay yeri ekibi kısa ve basit bir şekilde gerçekleştirebilecekleri imaj alma işini soruşturmanın daha ilk aşamasında yerine getirmedikleri dikkate alındığında el konulan dijital delillerin değişikliğe uğrayıp uğramadığını, manüpüle edilip edilmediğinin söylemenin imkansız olduğu, dijital delillerin daha soruşturmanın başında güvenilirliliğini yitirdiği ve delil bütünlüğünün bozulduğu anlaşılmıştır" denildi.

"SIRF DİJİTAL DELİLLERDE ADLARI GEÇTİ DİYE..."

Dijital materyallerin sanıklar tarafından oluşturulduğunun kabul edilemeyeceği ifade edilen gerekçeli kararda, "Sanıkların örgüt kapsamında fuhuş yaptırdıkları yada yer temin ettiklerinin iddia edildiği ancak fuhuş çetesi üyeleriyle tek bir telefon görüşme kayıtlarının dahi olmaması, fuhuş yaptırılan herhangi bir kadının bulunmayışı, askeri ve siyasal casusluk yapmak amacıyla bir araya geldikleri iddia edilmiş olup dosya kapsamında tespit edilen herhangi bir yabancı ülke temsilcisi yada ajanının dosyada bulunmayışı, sanıkların amaçladıkları örgüt faaliyetleri kapsamında bir araya geldiklerini gösteren her hangi bir delilin mevcut olmayışı dikkate alındığında sırf dijital delillerde adları geçti diye atılı suçları işlediklerini söylemenin mümkün bulunmadığı anlaşıldığından dijital verilerde bulunan ve isnat edilen tüm suçlardan beraatlarıne karar verilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır" cümleleri kullanıldı.

İHMALLERİ BULUNAN TÜM GÖREVLİLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

İhmalleri bulunan tüm görevliler hakkında dava sonunda suç duyurusunda bulunulduğu hatırlatılan gerekçeli kararda, "Delillerin elde ediliş şekli, telefon tape kayıtlarında yapılan yanlışlığın resmi yazıyla bildirilmesine rağmen bu durumun iddianamede yer almış olması, başka şahıs adına yapılan ihbar ve arama kararlarına rağmen sanıklardan Mehmet Emrah Küçükakça'nın evinde arama yapılmış olması, elde edilen dijital delillerin uzun bir süre gerek soruşturmada gerekse de kovuşturma aşamasında sanık ve müdafiilerinin erişimine açılmamış olup savunma haklarının ciddi bir şekilde kısıtlanmış oluşu dikkate alındığında ihmalleri bulunan tüm görevliler hakkında suç duyurusunda bulunulması gerektiği kanaatine varılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

56 SANIK BERAAT ETTİ

Aralarında emekli Albay İbrahim Sezer, Tuğamiral Şafak Yürekli'nin de bulunduğu 56 sanığın "haksız çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, yönetmek, üye olmak", "fuhşa teşvik, yer temini ve arabuluculuk etme", "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri yok etme, tahrip etme ve sahtecilik yapma ve bu belgeleri temin etme" gibi suçlardan yargılandığı dava geçtiğimiz haftalarda karara bağlanmıştı. Mahkeme heyeti Başkanı Selçuk Kaya, kararını açıklamadan önce "Bu davanın adı aslında bana göre askeri casusluk davası değil, dijital terör davası olmalı" demiş, Başkanın bu sözü duruşma salonundaki sanıklar tarafından alkışlanmıştı. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Askeri Casusluğa Beraat Kararının Çok Çarpıcı Gerekçesinden (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement