Askeri Casusluk Davası - Son Dakika
Güncel

Askeri Casusluk Davası

İzmir'deki askeri casusluk davasında, Andıç soruşturmasında savcılara ifade vermek istemediği için sahte rapor alan paşalarla ilgili iddialara yer verildi.

22.04.2013 18:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'deki askeri casusluk davasında, Andıç soruşturmasında savcılara ifade vermek istemediği için sahte rapor alan paşalarla ilgili iddialara yer verildi.

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, devlete ait gizli bilgi ve belgelerin ele geçirilmesiyle ilgili 357 tutuklu ve tutuksuz sanığın yargılandığı askeri casusluk davasının öğleden sonraki bölümünde Andıç soruşturmasında savcılara ifade vermek istemediği için sahte rapor alan paşalarla ilgili iddialara yer verildi. TRT spikerleri, iddianamenin ilerleyen bölümlerinde de suç örgütünün Deniz Kuvvetleri yapılanması ile terör örgütü PKK ile ilgili bilgi ve belgelerde yer alan bilgileri okudu. Örgütün yöneticilerinden biri olmakla suçlanan Hakan Oğuzhan'dan elde edilen dijital materyallerin içerisinde Orgeneral Nusret Taşdeler'in sağlık durumuyla ilgili tutulan notlar dikkat çekti.

Ağustos 2011 tarihinde oluşturulan "Org Nusret Taşdeler Sağlık Dr. Özet.docx" isimli tek sayfalık belgede, iki kez by-pas ameliyatı geçiren Taşdeler'in GATA'da görevli hekimler tarafından verilen rapordaki çelişkili bilgilere yer verildi. Belgede, "Org. Nusret Taşdeler internet andıcı soruşturmasında savcılara ifade vermemek için GATA'dan düzmece rapor aldığı düşünülmektedir" ifadesi yer aldı. Suç delili olarak iddianameye giren belgelerde daha önce 2 kez by-pass ameliyatı geçirdiği belirtilen Org. Taşdeler'in GATA Profesörler Sağlık Kurulundan aldığı raporunda kontrol altına alınamayan hipertansiyonu olduğu belirtilerek, "Ancak hastaya hasta çıkış epikrizinde co-diovan 80/12.5 gibi oldukça düşük dozda ilaç yazılmış, halbuki co-divan 160/25 veya codiovan 320/25 gibi yüksek doz ilaçlar yazılması gerekirdi. Ayrıca raporda hastanın göğüs ağrısı olduğu ifade edilmektedir. İki kez by-pass olmuş bir hastada göğüs ağrısı varsa mutlaka eforlu ekg, anjiografi gibi ileri tetkik yapılması ve istirahat sonunda smk (sonunda muayene kaydı) konulması gerekirdi. Genellikle kendiliğinden iyileşebilecek basit hastalıklara verilen istirahatlerde smk konulmaz. Bu tür ciddi hastalıklara verilen istirahatlare smk konulması tıbbi gerekliliktir. Bu veriler Org. Taşdeler'e verilen raporun düzmece olduğunu açıkça göstermektedir" denildi.

'Paşaların sağlık raporları.docx' adlı

belgede emekli Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Orgeneraller Bekir Kalyoncu ve Saldıray Berk ile Amiral Cem Gürdeniz'e ait sağlık durumlarını ilişkin raporlar bulunduğu da kaydedildi.

Yine örgütün Pandora veri tabanından ele geçirilen 'GATA'da radyasyon skandalı.docx' başlıklı belgede yer alan, GATA'da Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından radyasyon güvenliği olmadığına dair iddiaları içeren metin de iddianameden aktarıldı.

'Harita.doc' isimli belgede TSK'ya ait güneydoğuda yer alan bazı askeri konuşlanmaları gösteren belgenin bulunduğu bilgileri de okundu. Spikerlerin okuduğu iddianamede '20'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı Madde Bağımlılığı olan Personel Listesi' başlıklı belgede, 153 kişiden oluşan madde bağımlısı olduğu ileri sürülen erlerin ad, soyad, rütbe, tertip ve birliklerinin yazılı olduğu üç sayfalık belge de duruşma salonunda bulunanlara aktarıldı.

İddianamede, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait bilgisayarlarda 2005 yılında oluşturulmuş, son kayıt tarihi 2010 olan 'gizli gizlilik' dereceli, 'PKK Irak Kuzeyi Yapılanması.Nisan 2009.ppt', 'PKK Saha Yapılanması.Nisan 2009.ppt' ve 1999 tarihinde oluşturulmuş 'PKK K.Irak Kamplarındaki Mağaralar.xls' uzantılı belgeler de örgüt üyelerinden çıktı. İddianamede yer alan belgenin başlıkları ayrıntılı olarak okundu.

Yukarıda adı ve özellikleri belirtilen "Toplam liste ve istatistik-Ağu 07.docx" isimli belgede ise, terör örgütü mensuplarının kimlik, teslim ya da ölüm bilgileri ile bunlara ait istatistiklerin yer aldığı belirtildi. Ayrıca örgütün verilerinin arşivlendiği dijital cihazların içinde, çok gizli ibareli, Özel Kuvvetler Komutanlığı'na dair bilgi ve belgelerin düzenlendiği, 'Barbaros Harekat Planı, muhabere elektronik, telsiz irtibatları şemaları, uydu irtibatları'nı gösteren kayıtların bulunduğu kaydedildi.

ÖRGÜTÜN DENİZ KUVVETLERİ YAPILANMASI DA OKUNDU

Yine örgütün Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yapılanmasının anlatıldığı bölüm de duruşmada okunan dikkat çekici iddialar arasında kendine yer buldu. Örgütün lideri olduğu iddia edilen Bilgin Özkaynak'tan ele geçirildikten sonra şifresi kırılarak açılan Pandora veri-1 isimli bölümde örgüt yöneticilerinden Onur Süer'e bağlı çalıştığı öne sürülen tamamı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personeli olan 30 kişiye ait bilgilerin yer aldığı bildirildi.

Bu kişiler tarafından örgüte kazandırıldığı iddia edilen belgeler arasında gizli gizlilik dereceli, 'Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Donanma Komutanlığı Karargahı', 'Özel Harp Oyunu -08 Emri', 'Mavi Özel Durum' başlıklı Türkiye ile Yunanistan arasında olası kriz veya savaş durumu ile böyle bir durumda bölge ülkelerinin izleyecekleri politikalara ilişkin belgeler dikkat çekti. Duruşma iddianamenin ikinci bölümünün 668'nci sayfasının okunmasıyla sona erdi. Davaya kaldığı yerden devam edileceği bildirildi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.


Advertisement