Askeri Gözetleme Kulesinde Herkül'ün Keole Kabartması Bulundu - Son Dakika
Yaşam

Askeri Gözetleme Kulesinde Herkül'ün Keole Kabartması Bulundu

Adıyaman'da yaklaşık 2 ay önce ormanlık alanda ihbar üzerine bulunan Roma dönemine ait 2 katlı askeri gözetleme kulesinin giriş kapısının üzerinde, Roma Mitolojisi'ne göre yarı tanrı olan Herkül'ün Keolesi (sopası) tespit edildi.

05.11.2018 09:19  Güncelleme: 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adıyaman'da yaklaşık 2 ay önce ormanlık alanda ihbar üzerine bulunan Roma Dönemine ait 2 katlı askeri gözetleme Kulesinin giriş kapısının üzerinde Roma Mitolojisi'ne göre yarı tanrı olan Herkül'ün Keolesi (sopası) tespit edildi.

Adıyaman'ın Gerger ilçesinde Fırat Nehri'ne hakim bir tepede yaklaşık 2 ay önce köylülerin ihbarı üzerine bulunan Roma Dönemine ait askeri gözetleme kulesinin ilginç özellikleri ortaya çıktı. Her geçen gün yeni tarihi eserlerin ortaya çıktı.

Askeri Gözetleme Kulesinde Herkül'ün Keole Kabartması Bulundu

HERKÜL OLARAK BİLİNEN YARI TANRININ SOPASI OLDUĞU SÖYLENDİ

Adıyaman'da, ortaya çıkan bu eserlerinde farklı özellikleri göze çarpıyor.

Adıyaman Müze Müdür Vekili Mehmet Alkan, askeri kulenin ilk bulunmasından sonra yapılan ikinci incelemede 10 metre yüksekliğindeki askeri kulenin 2 katlı olduğunu ve kapı üzerinde kılıca benzetilen kabartmanın Yunan Mitolojisinde Herakles, Roma Mitolojisinde Herkül olarak bilinen yarı tanrının sopası olduğunu söyledi.

Askeri Gözetleme Kulesinde Herkül'ün Keole Kabartması Bulundu

KULE 2 BİN YILDAN BERİ AYAKTA

Yaklaşık 500 kilo ile 2 ton ağırlığında ki taşların üst üste konularak harç kullanılmadan yapılan kule yaklaşık 2 bin yıldan beri ayakta kalmayı başardı. Üzerinin ahşap olduğu düşünülen ve günümüzde üzeri açık olan askeri gözetleme kulesi ormanlık alandaki hakim tepede bulunuyor. İki penceresi olduğu ve bunun bir tanesinin yıkıldığını belirten yetkililer, Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne tarafından buranın tescilleneceğini dile getirdiler.

Askeri Gözetleme Kulesinde Herkül'ün Keole Kabartması Bulundu

TAŞLARIN KİLO 500 KİLO İLE 2 TON ARASINDA DEĞİŞİYOR

Adıyaman Müze Müdür Vekili Mehmet Alkan konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Askeri gözetleme kulesinin iki katlı olduğunu gördük. Bu iki katlı askeri gözetleme kulesinin yüksekliği yaklaşık 10 metre, iç kısmı ise 5x5 ebatlarındadır. Hemen kapının üst kısmında ise Herakles'in Keolesi yani sopası bulunmaktadır. Taşların ağırlıkları 500 kilo ile 2 ton arasında değişmektedir. Üst örtüsü yıkılmış olan askeri gözetleme kulesi etrafa hakim bir konumdadır" ifadelerini kullandı.

Askeri Gözetleme Kulesinde Herkül'ün Keole Kabartması Bulundu
Askeri Gözetleme Kulesinde Herkül\'ün Keole Kabartması Bulundu
Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Askeri Gözetleme Kulesinde Herkül'ün Keole Kabartması Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement