Aşkın ve sancının ülkesinden mucize emanetler - Son Dakika
Kültür Sanat

Aşkın ve sancının ülkesinden mucize emanetler

Aşkın ve sancının ülkesinden mucize emanetler

İbn-i Arabi'yi çıkaracak kadar mistik, astronomi, tıp, coğrafya ve matematik gibi birçok disiplinde yeni değerler üretecek kadar bilimsel…

02.05.2016 09:10  Güncelleme: 09:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muhteşem mimarisi, zengin tarihi ve dünyaya bıraktığı düşünsel ve bilimsel mirasla aşkın ve sancının ülkesi Endülüs'ün ünlü sanat merkezlerinde hazırlanan Kur'an Nüshaları, Türk ve İslam Sanatları Müzesi'nde düzenlenen "Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: Kûfi" Sergisi'nde ziyaretçileriyle buluşuyor. Endülüs'ün İslam kitap sanatına katkılarını gözler önüne seren sergide, çok sayıda Kûfi hatlı Kur'an sayfaları yer alıyor.

Elhamra Sarayı, Kordoba Camii ve Giralda Kulesi gibi güzel ve egzotik yapıların arkasındaki büyük güç… Aşkla ve sancıyla yoğrularak üreten ve geride büyük bir düşünsel miras bırakan Endülüs İslam Medeniyeti, kitap sanatına da büyük ilgi gösterdi. Avrupa'yı Rönesans'a hazırlayan parlak medeniyet, geride görkemli eserler bıraktı. Türk İslam Eserleri Müzesi'nde sanatseverlerin beğenisine sunulan "Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: Kûfi" Sergisi, işte bu parlak döneme ait nadir eserlere ev sahipliği yapıyor. Kareye yakın ölçülerde, parşömen üzerine Mağribî hatla yazılmış Kur'an-ı Kerim nüshaları 30 Mayıs'a kadar "Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: Kûfi" Sergisinde sanatseverleri bekliyor.

DEVRİN ÜNLÜ HATTATLARINDAN ÖRNEKLER

Sepya (kahverengi) mürekkeple yazılmış bu mushaflar, devrin sanat özelliğini göstermesi açısından büyük bir öneme sahip. Endülüs medeniyeti, Ebu Kasım ve İbn-i Rüşd gibi önemli bilim adamı ve filozoflar yetiştirmiş. Onların eserleriyle Orta Çağ Avrupası'nın entelektüel hayatını şekillendirici rol oynamış bir medeniyet. "Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: Kûfi" Sergisinde bulunan ve genel olarak Endülüs'ün Muvahhidler (1157-1232) dönemine ait olan nüshalar, devrin ünlü hattatları tarafından yazılmış, usta müzehhipler tarafından süslenmiş ve hünerli mücellitler tarafından ciltlenmiş örnekler. Endülüslü hattatlar bu örneklerde yazı türü olarak Kur'an'ın ilk hattı olarak kabul edilen Kûfi'yi kullanmışlar.

SARAY DUVARLARINDA ŞİİR

Endülüs edebiyat açısından da parlak geçen bir dönem. Bu yüzden devrin mimari özelliklerini yansıtan Elhamra Sarayı'nın duvar ve sütunları elliden fazla şiir ve birçok farklı Kur'an ayetiyle süslenmiş. Bugün bile gözümüzü kamaştıran Endülüs Medeniyetinde saraylarda, binalarda, el sanatlarında ve günlük yaşamda Kûfi yazı çokça kullanılmış.

İSLAM MEDENİYETİ'NDE KİTAP SANATININ İZİNİ SÜRÜN

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde, İslam Kültür Sanat Platformu (İKSP) tarafından Türk Hava Yolları'nın katkıları ve Sevgi Kutluay'ın küratörlüğünde düzenlenen sergi, 30 Mayıs'a kadar Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde görülebilecek.





Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Aşkın ve sancının ülkesinden mucize emanetler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement