Aslantepe Höyüğü'nde Kazı Çalışmaları - Son Dakika
Yerel

Aslantepe Höyüğü'nde Kazı Çalışmaları

Malatya Aslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Frangipane, "Bu yıl kazılara sarayın kuzeyinde devam ettik." dedi.

30.09.2014 17:59  Güncelleme: 18:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Roma La Sapienze Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane, Aslantepe Höyüğü'nün çok önemli bir yer olduğunu belirterek, "Bu yıl kazılara sarayın kuzeyinde devam ettik. Orada çok önemli, güzel ve büyük bir bina bulduk" dedi.

Aslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Frangipane, Malatya Valisi Süleyman Kamçı'yı ziyaret etti. Ziyarette konuşan Kamçı, kültüre verdikleri öneme değinerek, "Değerli hocamız, kültürümüze, turizmimize katkıda bulunmak için burada. Kendisine saygımız, sevgimiz sonsuz. Nihayetinde buradaki yaptığı çalışmalar, bizi dünyaya tanıtacak. O anlamda kendilerine müteşekkiriz. Biz de elimizden geldiğince kendilerine yardımcı olacağız. Zaten olmaya de devam ediyoruz" diye konuştu.

Kamçı, ziyaretten dolayı Frangipane'ye teşekkür ederek, "İlk günlerimizde ziyaretimize gelmeleri, Valilikle diyalog halinde olmaları bizleri memnun etti" dedi.

Frangipane ise "Biz burada, Malatya'da uzun seneler çalıştık. Her zaman, Valilik, Malatya Arkeoloji Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı bize çok yardım etti. Biz çok memnunuz" ifadesini kullandı.

Aslantepe Höyüğü'nün çok ilginç bir yer olduğunu dile getiren Frangipane, "Bu yıl kazılara devam ettik. Çok büyük bir saray var. O saray çok çok eski. Milattan önce 4 bin yıllarına tarihleniyor. Belki dünyadaki ilk saray sistemi burada başlıyor. Çok anıtsal, kamusal bir mimari var. Biz koruma yaptık, çatıyla üzerini kapattık ve burası açık hava müzesi oldu. Turistler geliyor. Bu yer önemli, Malatya için, Türkiye için, dünya için önemli. Kazılara inşallah devam edeceğiz. Daha güzel buluntular olacak" şeklinde konuştu.

Frangipane, bu yılki kazı çalışmalarını Kurban Bayramı'ndan sonra bitireceklerini belirterek, "Bu yıl kazılara sarayın kuzeyinde devam ettik. Orada çok önemli, güzel ve büyük bir bina bulduk. Sarayın koridoruyla beraber bu bina arasında bağlantı var. Belki kral yeri. Binada çok güzel bir platform var. Burada odun, kömür gibi bir şey bulduk" dedi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün "Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi"ne Türkiye'den son dahil edilen 13 alandan biri olan Aslantepe Höyüğü'nde "dünyanın en eski kerpiç sarayı" olduğu belirtilen yapının gün yüzüne çıkarılması için Prof. Dr. Marcella Frangipane başkanlığında çalışmalar yürütülüyor. - Malatya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Aslantepe Höyüğü'nde Kazı Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement