Aso Şubat Ayı Meclis Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Aso Şubat Ayı Meclis Toplantısı

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'nda değişiklikler öngören kanun tasarısına ilişkin, "Bu, sanayimizin gelişmesi ve sanayicimizin desteklenmesi açısından son derece önemli bir değişiklik." dedi.

28.02.2018 12:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'nda değişiklikler öngören kanun tasarısına ilişkin, "Bu, sanayimizin gelişmesi ve sanayicimizin desteklenmesi açısından son derece önemli bir değişiklik." dedi.

Özdebir, ASO'nun şubat ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, geçen yılın 4'üncü çeyreğinde, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,8 artış gösterdiğini söyledi.

Söz konusu dönemde Türkiye'nin sektörel bazda çok iyi bir performans gösterdiğini belirten Özdebir, " Dünya Bankası, 2017 yılında dünya genelindeki büyümenin yüzde 3 olmasını beklemektedir. Hindistan'ın yüzde 7,2'dir. Türkiye için beklenen büyüme oranı ise yüzde 6,7'dir. Bizim beklentimiz ise Türkiye'nin 2017 sonunda yüzde 7'yi aşan bir büyüme oranıyla Hindistan'ın da üzerinde olacağı yönündedir. Bana göre bunu da aşarak, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olacağız." diye konuştu.

Özdebir, özel sektör ve imalat sanayisinin önünün açılmasıyla Türkiye'nin iyi bir performans ortaya koyduğuna işaret ederek, ülkenin potansiyel büyüme hızının realize olması için doğru kamu politikalarına ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Türkiye'deki finansal sistemin yeni baştan ele alınması gerektiğine dikkati çeken Özdebir, şöyle devam etti:

"Mevcut finansal mimaride bankalar, ne yazık ki üretimi, yeniliği desteklememektedir. Ekonominin doğal akışındaki risklerin bütününü karşı tarafa yükleyip, risksiz kar peşindedir. Bu modelle Türkiye'nin gerçek büyüme performansını ortaya koyması ne yazık ki mümkün değildir. Şubat ayı itibarıyla faizler 9 yılın en yüksek seviyesini görmüştür. Küresel finansal koşullar topyekun bir faiz indirimini destekleyici mahiyette değildir. Bununla birlikte yurt içinde finansal sektör, her türlü olumsuzluğa rağmen özel sektörü desteklemek zorundadır."

TBMM gündeminde bulunan yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik reform paketinin çok önemli olduğuna değinen Özdebir, bu paket dışında bürokrasinin de Türkiye'nin büyümesine destek olması gerektiğini bildirdi.

"KDV Kanunu'ndaki değişiklik sanayici için çok önemli"

Türk Silahlı Kuvvetlerinin terör odaklarını yok etmek amacıyla Afrin'e yönelik düzenlediği Zeytin Dalı Harekatı'nın, savunma sanayisinde ne denli yol alındığının bir göstergesi olduğunu vurgulayan Özdebir, "Türkiye, tüm dünyanın karşı durduğu bu operasyonda kullandığı silah ve mühimmatın çok büyük bir bölümünü kendisi üretmektedir. Savunma Sanayi Müsteşarlığımızın koordinasyonunda Türkiye artık kendi silahını ve mühimmatını dışa bağımlı olmadan yapmaktadır. Bu da teknolojimizin geldiği noktayı ve kamu alımlarının sanayimizin gelişmesinde oynadığı rolü net bir şekilde göstermektedir." ifadesini kullandı.

KDV Kanunu'nda değişiklikler öngören kanun tasarısının TBMM'ye sevk edildiğini anımsatan Özdebir, bu tasarının komisyonlarda tartışılacağını ve nihai şeklini alacağını hatırlattı.

Özdebir, yapılan değişikliğin sanayici için çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu değişiklik, sadece yaptığımız satışlardan tahsil ettiğimiz KDV'ler değil, stoklarımızda bulunan ürünlerin de KDV'lerinin iade edilmesi şeklinde bir düzenleme olacak. Bu, sanayimizin gelişmesi ve sanayicimizin desteklenmesi açısından son derece önemli bir değişiklik."

Özdebir, Sağlık Bakanlığının desteği ve Ankara Valiliği ile Ankara Ticaret Odası iş birliğinde 1-3 Mart'ta "Türkiye Mezunları Ankara İş Dünyası Buluşması" düzenleyeceklerini, bu kapsamda, Türkiye'deki üniversitelerin sağlık bölümlerinden mezun olduktan sonra kendi ülkelerinde önemli görevler üstlenen 200 kişiyi ağırlayacaklarını bildirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Aso Şubat Ayı Meclis Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement