Asya'dan Muhteşem Ödül Töreni - Son Dakika
Güncel

Asya'dan Muhteşem Ödül Töreni

Asya\'dan Muhteşem Ödül Töreni

ASYA Meyve Suyu Fabrikası Müstahsillerine ödüllerini dağıttı.

23.12.2011 21:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Törene Eğirdir Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz, Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, Çevre İl Müdürü Tayfun Büyükküpçü, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, Eğirdirli işadamları, üretciler ve davetliler katıldı.

Asya Meyve Suyu Fabrikası Yönetim Lideri Ali Hürriyetoğlu yaptığı açılış konuşmasında; "Asya Meyve Suyu Fabrikası Eğirdir'de öncelikli olarak bölgemizin elmasını ve diğer meyvelerini işlemek üzere kurulmuş bir tesistir. Önceliğimiz bölgemiz elmasının bu tesisi gelmesi ve bu tesitse işlenmesidir.

Bunu sağlamak için Asya hep üzerine düşeni yapma gayreti içinde olmuştur. Değerli müstahsillerimiz, bununda sizlere yansıması tabiî ki elmanın fiyatıdır. Elinize geçen paradır. Bize getirdiğiniz sanayi tipi elmanın fiyatı nasıl belirdiğimiz hep sorulur. Ben şimdi bu konuyu biraz açıklık getirmek istiyorum: Elma konsantresini sadece Asya üretmiyor. Türkiye içinde dünyada yüzlerce firma üretiyor.

Bize direk getirdiğiniz veya dolaylı olarak gönderdiğiniz elmalardan ürettiğimiz meyve suyu konsantrelerini yurt içinde ve yurt dışında meyve suyu üreticilerine pazarlıyoruz.

Türkiye'de elma suyu tüketimi öyle çok değil, insanlarımız markete gittiği zaman elma suyundan çok kayısı, şeftali, vişneye yeni yeni nar suyu konsantresi ararlar. Demek istediğim şu ki; O nedenle ürettiğimiz elma suyu konsantresinin büyük kısmını yurt dışında pazarlıyoruz.

Bizim konumumuzda olan çok ülke var (Çin, İran, Azerbeycan, Hindistan, Güney Amerika ülkeleri ve daha birçok ülke) Bu ülkelerdeki ihtiyaç fazlası elma suyu konsantresi, meyve suyu tüketiminin yüksek olduğu ve elma üretiminin kendi ihtiyaçlarını karşıladığı Amerika, Japonya, İngiltere, Fransa, Hollanda, Almanya gibi batı Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir. Biraz önce saydığım elma üreticisi ülkelerde elma hep aynı zamanda toplanmıyor. Mevsimler eşit değil, Örneğin bizde şimdi elma sezonu biterken Güney Amerika'da daha 1- ay sonra başlayacaktır.

Yanı elma sezonu bütün dünyada elma rekoltesinin içinde bulunduğumuz yıl içinde tahmin edelim ve ona göre bir fiyat sabitleyim. Bu mümkün değil. Kaldı ki Türkiye'de olduğu gibi diğer ülkelerde de mevsimsel değişimlere bağlı olarak elma rekolteleri farklı olabiliyor. İşte bu nedenle elma suyu konsantresinin fiyatı dünya pazarında yıldan yıla, aydan aya, haftadan haftayı ve hatta günden güne değişebilmektedir. Elma konsantresi fiyatının dünya hazarındaki seyrine bağlı olarak, bizim sizlerden aldığımız sanayi tipi elmanın fiyatında sezon boyunca değişebilmektedir.

Elma konsantresi fiyatının dünya pazarındaki seyrine bağlı olarak, bizim sizlerden aldığımız sanayi tapi elmanın fiyatı da sezon boyunca değişebilmektedir. Konsantre üreticisi olarak, bizim yaptığımız, dünya pazarını çok iyi takip etmek, ürettiğimiz elma konsantresini en yüksek fiyattan satmak ve bunun doğal neticesi olarak elmayı da sizlerden en yüksek fiyattan almaktır.

Asya olarak müstahsillerimize hep verebileceğimiz en yüksek fiyatı verme gayreti içinde olduğumuz ve sizleri sadece elma tedarikçilerimiz değil, çok önemli iş ortağımız olarak görmekte olduğumuzu vurgulamak isterim. Bu yıl içinde fabrikamıza elmasını direk getiren siz değerli müstahsillerimize böyle bir ödüllendirme sistemi uygun gördük. Önümüzdeki yıllar için sizlerinde önerileri doğrultusunda bu sistemi geliştirmeyi hedefliyoruz. Önerilerimizi lütfen hiç çekinmeden bizimle paylaşmanızı bekliyoruz.

İstiyoruz ki siz bize elmanızı getirin, siz kazanın bizde kazanalım. Bu konuya daha değinmek istiyorum. Asya sadece elmayı alıp, konsantreye çevirip satmıyor. Ciddi anlamda sosyal sorumluluk projeleri de geliştirmekteyiz. Bunlar, öncelikli olarak bölgemizde meyveciliğin ve meyve üreticiliğinin gelişmesi projesidir. Bu çerçevede her yıl üniversite, bahçe kültürleri, tarım teşkilatı ve sizlerin katılımı ile seminerler düzenlemekteyiz.

Bu seminerlere daha fazla katılımınızı bekliyoruz. Dünyada her şey geliştiği gibi meyve yetiştiriciliğinde de yenilikler olmaktadır. Bu seminerler, bu yenilikleri konuşmak ve tartışmak için çok iyi fırsattırlar. Bu sezon bize elmasını getiren 191 müstahsilimizin hepsini ödüllendiriyoruz. Ayrıca elmasını en çok bize getiren 3 köyümüzün muhtarımıza plaket takdim ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Asya Meyve Suyu Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Önen: "Rekabetin kalbinde olan sizler bizlerle işbirliği yaparak fırsata dönüştürmeyi bilmeliyiz. Hep birlikte işbirliği yapmalıyız. Sizleri her fırsatta bir araya getirmek için çalışıyoruz. Biz üreticilerimizle tartışan, konuşan ve paylaşan bir durumdayız. Sürdürülebilen istikrarlı bir kalkınma bekliyoruz. Bereketli bir günde böyle bir toplantıyı yapıyoruz. Hava serin olabilir ama kalplerimiz sıcak olsun" dedi.

Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral; " Mübarek ve bereketli bir günde hep birlikte olmanın sevincini yaşıyoruz. Tepeli Köyü'nde kurulmuş Eğirdir'imizin ekonomisine büyük katkı sağlayan Asya Meyve Suyu Fabrikası bizim kıymetli varlığımızdır. Asya Fabrikası'nın bu günlere gelmesinde emeği geçenlere ve sahiplerine teşekkür ediyorum. Tesisler kolay yapılmıyor.

Sofralık elma dışında aynı tattaki elmaların endüstriye dönüşmesi ve suyunun doğrudan ihraç edilmesi bizleri mutlu ediyor. 6-7 yıl önce 4,5 YKR eden meysuluk elmamız şuanda 10 misli artarak 45 YKR'den değer buldu. Bu yıl müstahsillerin yüzü güldü. Eğirdir"imiz elma üretimi bakımından çok önemli bir yere sahiptir. Nüfusumuzla kıyaslandığında Türkiye'de her bir kişi başına 3,5 kilo elmayı Eğirdir üretmektedir. Elmadan en az 10-15 çeşit imalat var.

En başta elma suyu, 20-25 yıl önceleri elma pekmezi, dünyanın en iyi sirkesi elma sirkesi üretimi ve pasta imalatında kullanılan elma unu bunların başında gelmektedir. Elma pekmezi, elma sirkesi ve elma unu üretebilen tesislerin Eğirdir'e kazandırılmasını istiyoruz. Müteşebbislerimizden gerekli yatırımları yaparak, ticaret yapmalarını canı gönülden istiyoruz.

Gündemde ve kamuoyunda Asya ile Belediye arasında sıkıntılar yaşanıyormuş gibi konuşmalar geçiyor. Asya ve Belediye arasında hiçbir problem yoktur. Asya kullandığı suyu belediyemizin kuyusundan almaya devam ediyor. Arıtma tesisimizi de çok rahatlıkla kullanabiliyor. Bu demek oluyor ki hiçbir meselemiz yoktur. Asya Eğirdir'imizin ve bölgemizin kıymetli varlığıdır" dedi.

Eğirdir Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz; "Eğirdir'imizin elma üretiminde ciddi potansiyeli var. Buda Eğirdir'imize ciddi sorumluluk veriyor. Eğirdir elma konusunda sözü söyleyen olmalıdır. Türkiye'nin her yerinde elma üretiliyor ama en çok Eğirdir'de üretiliyor. Kaliteli Pazara uygun elma üretimi ve geliştirmeye dayalı işletmelerin hep birlikte gayret sarf etmeliyiz. Asya'ya yöneticiler ve üreticilerle işbirliğin sağladığı için teşekkür ediyorum. Ödül almaya hak kazananları tebrik ediyorum" ifadesinde bulundu.

Konuşmalardan sonra ise ödül dağıtım törenine geçildi. Sanayi tipi elmayı fabrikaya teslim eden ilk üç üretici: Salim Saraç, Halil Şahan ve Ayşe Demirbaş'a ödülleri Kaymakan Dr. Yalçın Yılmaz Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral ve ASYA Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Önen tarafından verildi.

Daha sonra toplamda 191 müstahsile ödülleri dağıtıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Asya'dan Muhteşem Ödül Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement