Atatürk'ün Güneydoğu Gezi ve İncelemeleri Fotoğrafları Sergisi - Son Dakika
Güncel

Atatürk'ün Güneydoğu Gezi ve İncelemeleri Fotoğrafları Sergisi

Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Güneydoğu Gezi ve İncelemeleri Fotoğrafları Sergisi, Beyazıt'taki İstanbul Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi'nde açıldı.

16.05.2017 16:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Güneydoğu Gezi ve İncelemeleri Fotoğrafları Sergisi, Beyazıt'taki İstanbul Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi'nde açıldı.

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında açılan sergi, İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ramazan Topdemir tarafından düzenlendi.

Atatürk'ün, Güneydoğu'ya yaptığı gezi ve çalışmalarının yer aldığı fotoğraflardan oluşan serginin açılışına, Türki·ye Muharip Gazi·ler Derneği I·stanbul Şubesi yetkilileri ve öğrenciler katıldı.

Sergiyi düzenleyen Ramazan Topdemir ziyaretçilere sergideki fotoğrafların hikayesini tek tek anlattı.

Sergiyi organize eden Yrd. Doç. Dr. Ramazan Topdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fotoğrafları toplamayı 2006'dan bu yana sürdürdüğünü ifade ederek, bu çalışmalarının Mustafa Kemal Atatürk'ün Güneydoğu ile diğer gezi ve incelemeleri hakkındaki fotoğraf sergisinin temel kaynağını oluşturduğunu belirtti.

Topdemir, şunları söyledi:

"Mustafa Kemal Atatürk bölgede fırsat eşitliğine önem vermiş, ülke olarak yol köprü, gibi bayındırlık çalışmaları yapmış ve 1936 yılında başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere, bütün Türkiye'yi etkileyecek olan GAP'ın temelini oluşturmuş. Bugünkü Güneydoğu Anadolu Kalkınma Projesinin temeli Atatürk döneminde atılmış. Dolayısıyla bu alanda çalışmaları var. Eğitim alanında ve marka şehirler alanında çalışması var. Elazığ, Diyarbakır ve Malatya il merkezlerini marka şehir olarak kullanmış ve öne çıkarmış. Başbakan Binali Yıldırım'ın bahsettiği marka kentler konusu Atatürk döneminde de vardı, bu dönemde de var. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Atatürk'ün bahsettiği fırsat eşitliği arasında benzerlikler var. Dünden bugüne, Atatürk'ün yaptığı çalışmaları Erdoğan da geliştirmiş ve Doğu ve Güneydoğu'yu kalkındırmak için bu çalışmaları modern hale getirmiştir."

Fotoğrafları değişik kütüphanelerden ve başbakanlık arşivlerinden ödünç alarak sergiyi oluşturduklarını dile getiren Topdemir, "Bu sergide dünden bugüne Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının icraatlarını ve yaptığı çalışmaları fotoğraflarla ortaya koymaya çalıştık. En ilginç olan fotoğraf ise ise 1924 Erzurum depremi sonrası Atatürk, eşi Latife Hanım ile deprem bölgesine gittiğinde Latife Hanım, o zamanın parası ile 10 bin lira depremzedelere yardım ettiği fotoğraf" diye konuştu.

Sergide fotoğrafı yer alan Diyarbakırlı ses sanatçısı Celal Güzelses'e Atatürk'ün değer verdiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Topdemir, Celal Güzelses'e "Şark Bülbülü" unvanını Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün verdiğini hatırlattı.

Topdemir, sergide yer alan fotoğrafların hikayesini ziyaretçilere tek tek anlatarak, "İnsanlar doğu ve Güneydoğu'da dün atılan temellerin bugün daha da geliştiğini bu sergide görecekler." dedi.

Sergiye katılan öğrenciler, fotoğrafların önünde öz çekim yaptı.

Sergi, 21 Mayıs pazar akşamına kadar gezilebilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Atatürk'ün Güneydoğu Gezi ve İncelemeleri Fotoğrafları Sergisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İnegöl'de Otomobil Çarpışması: 4 Yaralı
    14:49 İnegöl'de Otomobil Çarpışması: 4 Yaralı

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı ve 4 kişi yaralandı. Kazada yaralananlar, sağlık ekipleri tarafından İnegöl Devlet Hastanesine kaldırıldı.

  • Artvin'de yaralı leylek tedavi edildi ve doğaya salındı
    14:48 Artvin'de yaralı leylek tedavi edildi ve doğaya salındı

    Artvin'in Derinköy köyünde yaralı halde bulunan leylek, Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri tarafından tedavi edildi. İki haftalık tedavi sürecinin ardından leylek, doğal yaşam alanına bırakıldı.

  • Contitech Lastik A.Ş. İşçileri, İşten Çıkarılan Arkadaşları İçin Eylem Başlattı
    14:46 Contitech Lastik A.Ş. İşçileri, İşten Çıkarılan Arkadaşları İçin Eylem Başlattı

    Alman Continental Grup bünyesinde faaliyet gösteren Contitech Lastik A.Ş. işçileri, arkadaşlarının keyfi uygulama sonucu işten çıkarıldığını öne sürerek fabrika önünde eylem başlattı. Petrol-İş Bursa Şube Başkanı Ersin Birgül, yapılan haksızlığın herkese tehdit olduğunu belirtti.

  • Bayburt Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan öğrencilere tören düzenlendi
    14:45 Bayburt Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan öğrencilere tören düzenlendi

    Bayburt Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan 7 öğrenci için tören düzenlendi. Müftü Vekili Abdullah Aksoy, törende öğrencilere hafızlık belgelerini takdim etti. Aksoy, Kur'an-ı Kerim'in bozulmadan kıyamete kadar korunacağını ve bu süreçte hafızların önemli bir rol üstlendiğini vurguladı.

  • Muş'ta 150 Çiftçiye 100 Ton Korunga Tohumu Dağıtıldı
    14:45 Muş'ta 150 Çiftçiye 100 Ton Korunga Tohumu Dağıtıldı

    Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen 'Mera Islah ve Amenajman Projesi' kapsamında 150 çiftçiye 100 ton korunga tohumu dağıtıldı. Muş Valisi Avni Çakır, çiftçilere yönelik desteklerin devam ettiğini belirterek, tarım konusunda bilimsel çalışmalara teşvik edeceklerini vurguladı. Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ise korunga bitkisinin hayvanlara verildiğinde sütün yağlı olmasına vesile olduğunu söyledi ve çiftçilere korunga bitkisini tavsiye etti. Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün ise projenin ilimize ve ülke meramıza hayırlı bereket getirmesini diledi.

  • Türkiye, Belarus'ta düzenlenen 'Leisure 2024' turizm fuarına katıldı
    14:44 Türkiye, Belarus'ta düzenlenen 'Leisure 2024' turizm fuarına katıldı

    Türkiye'nin Minsk Büyükelçiliği, Belarus'ta düzenlenen 'Leisure 2024' turizm fuarında stant açtı. Fuarda Türkiye'nin doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri tanıtıldı. Türkiye'nin Minsk Büyükelçisi, Belaruslu turistleri Türkiye'yi keşfetmeye çağırdı. Belarus Başbakan Yardımcısı, Türkiye'yi takdir ederek ulaşım bağlantılarının geliştirilmesini istedi. Türkiye-Belarus turizm işbirliği konusunda mutabık kalındı.

  • Yalova'da trafik kazasında hayatını kaybeden genç kız organlarıyla 4 cana umut oldu
    14:39 Yalova'da trafik kazasında hayatını kaybeden genç kız organlarıyla 4 cana umut oldu

    Yalova'da geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden 22 yaşındaki Melek Karakaş, organlarını bağışlayarak 4 hastaya umut oldu. Melek'in cenazesi Yalova'da defnedildi.


Advertisement