Atatürk'ün Havza'da Kaldığı Otel Ziyarete Açık - Son Dakika
Güncel

Atatürk'ün Havza'da Kaldığı Otel Ziyarete Açık

Atatürk\'ün Havza\'da Kaldığı Otel Ziyarete Açık

Mustafa Kemal Atatürk'ün, Samsun'a çıkışının ardından 25 Mayıs'ta geçtiği Havza'da 18 gün kaldığı otel, 18 yıl önce Atatürk Evi'ne dönüştürüldü.

18.05.2013 12:15  Güncelleme: 12:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mustafa Kemal Atatürk'ün, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışının ardından 25 Mayıs'ta geçtiği Havza'da 18 gün kaldığı otel, 18 yıl önce Atatürk Evi'ne dönüştürüldü. Atatürk'ün kaldığı oda, kullandığı eşyalar ve 1924 yılında gelerek Havzalılar'a hediye ettiği ilk Cumhurbaşkanlığı forsu da sergileniyor.

Atatürk'ün Havza'ya gelişinde 18 gün konakladığı Mesudiye Oteli, 18 yıl önce müzeye dönüştürülerek 'Atatürk Evi' adını aldı. Evdeki Atatürk'ün 1924'te Havza'ya ikinci gelişinde Havzalılara hediye ettiği Türkiye'nin ilk Cumhurbaşkanlığı forsu, Atatürk'ün balmumu heykeli, otelde kaldığı oda, kullandığı eşyalar ziyaretçilere gösteriliyor. İlçeye gelen yerli ve yabancı turistler Atatürk Evi'ni ziyaret ederek o döneme ait izleri görme imkanı elde ediyor. Atatürk evi, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nda ziyaretçi akınına uğruyor.

KURTULUŞ MÜCADELESİNDE HAVZA

Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a gelmesinin ardından 25 Mayıs 1919'de 18 silah arkadaşıyla birlikte Havza İlçesi'ne gitti. Burada kendisi için Mesudiye Oteli tahsis edildi. Atatürk, Havza ziyareti sırasında ilçenin ileri gelenleriyle ve vatandaşlarla bu otelde sık sık görüştü. Atatürk'ün talimatıyla 30 Mayıs'ta Havza Camii'nde İzmir'in işgalinde şehit düşenler için mevlit okutuldu. Ardından Havza'da bir miting düzenlendi. 18 gün boyunca burada kalan Mustafa Kemal Atatürk, dönenim şartlarında Rum ve Ermeni çeteleri hakkında bilgiler toplayıp, Pontus ayaklanmasına karşı mücadele yöntemlerini belirledi.

Atatürk'ün, Havza ziyareti sırasında Kurtuluş Savaşı'nı başlatan ilk kıvılcım olarak kabul edilen Havza Genelgesi yayınlandı. Amasya Tamimi de burada yazıldı. Atatürk İşgal Kuvvetleri Komutanlığı ve Osmanlı Hanedanı'nın 'İstanbul'a geri dön' emrine karşı askerlik mesleğine veda ederek sine-i millete dönme kararını da ilk kez Havza'da açıkladı. Ayrıca Kurtuluş savaşının ilk teşkilatlarından ve 'serdengeçtiler' olarak anılan milis kuvvetler de Havza'da oluşturuldu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Atatürk'ün Havza'da Kaldığı Otel Ziyarete Açık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement