Atatürk'ün kıyafetlerini yıllar sonra tekrar dikti - Son Dakika
Güncel

Atatürk'ün kıyafetlerini yıllar sonra tekrar dikti

Atatürk\'ün kıyafetlerini yıllar sonra tekrar dikti

Ulu önder Atatürk'ün 1920'li yıllarda terzilik eğitimi alması için Paris'e gönderdiği ve daha sonra kendi tasarladığı kıyafetlerini diktirdiği Levon Usta ile aynı adı taşıyan torunu Levon Kordonciyan, o kıyafetleri asıllarına uygun olarak tekrar yaptı.

09.11.2021 11:22  Güncelleme: 12:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulu önder Atatürk'ün 1920'li yıllarda terzilik eğitimi alması için Paris'e gönderdiği ve daha sonra kendi tasarladığı kıyafetlerini diktirdiği Levon Usta ile aynı adı taşıyan torunu Levon Kordonciyan, o kıyafetleri asıllarına uygun olarak tekrar yaptı. Kıyafetler bu yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda İstanbul Valiliği'nin resepsiyonunda ve daha önce de bir çok yerde sergilendi. Kıyafetler şimdi ailenin Harbiye'deki dükkanında sergileniyor.

Mustafa Kemal Atatürk'ün 29 Ekim 1923'de TBMM'den çıkarken giydiği pelerinli frakı, Atatürk Orman Çiftliği'nde giydiği beyaz keten takımı, 1935 yılında Türkkuşu Uçuş Okulu'nun açılışında giydiği mavi ceketli, papyonlu kıyafeti ve daha fazlası... Atatürk'ün 1920'li yıllarda terzilik eğitimi alması için Paris'e gönderdiği ve daha sonra kendi tasarladığı kıyafetlerini diktirdiği Levon Kordonciyan'ın aynı ismi taşıyan torunu tarafından yeniden aslına uygun olarak dikildi. O tarihlerde kullanılan kumaşlardan ve Atatürk'e ait beden ölçüleri ile kalıplarından dikilen takımlara vatandaşların ilgisi yoğun oluyor. Levon Kordonciyan, "3 sene sürdü. Kolay bir çalışma değil çünkü Atatürkümüzün dönem içinde yaşadığı zamanlarda kilo alma verme durumlarıyla birlikte hazırlandı bunlar. İliklerine kadar elde açıldı, mendilleri o dönemdeki bayanların ellerinde oya gibi işlediği mendiller gibi yapıldı. Kravatlar, gömlekler hepsi o döneme göre bire bir uygulandı ki bugün bu kare birleşince bir hazine oldu" dedi.

DİKİŞ MAKİNESİ, LAR

Kıyafetler şimdilerde Kordonciyan ailesinin Harbiye'de bulunan dükkanında sergileniyor. Burada ayrıca kıyafetlerin ilk kez dikildiği dikiş makinesi ile Levon Usta ve Atatürk'ün fotoğraflarına da yer veriliyor. Dikiş makinesinin üzerini ise Atatürk'ün resimleri süslüyor.

"BİR HAZİNE OLDU"

1953 yılında 60 yaşında hayatını kaybeden Levon Kordonciyan'ın torunu Atatürk'ün kıyafetlerini çevresinde gelen ısrarlar üzerine yeninden yapmaya karar verdiğini söylerken, "Dedelerimden kalma kumaşlarla birlikte yüzyılın en şık lideri Atatürk kıyafetlerini kurdum. 3 sene sürdü, kolay bir çalışma değil çünkü Atatürk'ümüzün dönem içinde yaşadığı zamanlarda kilo alma verme durumlarıyla birlikte hazırlandı bunlar. İliklerine kadar elde açıldı, mendilleri o dönemdeki bayanların ellerinde oya gibi işlediği mendiller gibi yapıldı. Kravatlar, gömlekler hepsi o döneme göre bire bir uygulandı ki bugün bu kare birleşince bir hazine oldu" dedi.

"KIYAFETLERİNİ KENDİ ÇİZERMİŞ VE ÖLENE KADAR DA KENDİ KIYAFETLERİNİ LEVON USTA DİKMİŞ"Levon Kordonciyan, büyük dedesi ve Atatürk'ün hikayesini şöyle anlatıyor: "Birinci kuşak Levon, bir Rum ustanın yanında çalışırken, kalfalıktan ustalığa geçtiğinde paşamız 6 yıl Paris'e yolluyor. Frak, jaketatay, redingot eğitimi alıyor. Yurda geldiğinde kılık kıyafet devrimiyle birlikte paşamızın kıyafetlerini yapmaya başlıyor. Atatürk Kınalı Ada'daki evimize gelip, kalıp orada çalışmalar yaparlarmış. Taksim Park Otel'de dedemle buluşup, kıyafetlerini kendi çizermiş ve ölene kadar da kendi kıyafetlerini Levon Usta dikmiş. Renklerine kadar kendisi de karar verirmiş. Hatta bir dönem sırtı trikolu yelekler yapmış, böbrek rahatsızlığı yaşarmış, o yelekler sıcacık tutarmış. Çoğu kişi bilmez, 'lacivert giymez' derler ama iki tane lacivert koleksiyonu da var. O dönemin kumaşlarında renklerde çok alternatif olmadığı için daha çok siyah ve koyu toprak rengi giyermiş" dedi.

"BİR MODA İKONU OLMUŞ"Levon Kordonciyan, Atatürk'ün meşhur kıyafetleriyle ilgili olarak ise, "Yazın Atatürk Çiftlik evini açtığında ham keten, işlenmemiş ham keten giymiş ki; o resim günümüze kadar en şık vaziyette gelmiş. Bir moda ikonu, ham keten ve muhteşem. Bunların hepsi yerli malı, yurdun malı Sümer Bank tarafından dokunmuş. Pelerin inanılmaz bir kıyafet, pelerin, silindir şapkasıyla birlikte ve sırf kendisi değil, yanındaki yaverlerine, devlet adamlarına bile kendi tarzında giydirirmiş. Resimler bugüne en şık vaziyette bizlere kadar gelmiş. Dünya liderlerinin kendisiyle ilgili çok güzel sözleri var. Bir moda ikonu olmuş. Derler ki; 'O zorluk zamanlarında bu kadar harcaması doğru muydu?' Hayır, bir marka yaratıyorsunuz, Türkiye'yi yaratıyorsunuz, kıyafetle de bunu en iyi şekilde taşımış" dedi.

AİLENİN HOLLYWOOD MACERASI Kordonciyan ailesinin Hollywood macerasına başlamasını da şu şekilde anlattı: "Sean Coonery aslında bilim adamı fakat bir güzellik yarışmasında birinci oluyor ve film yıldızı oluyor. Dedemin yetiştirdiği bir İran asıllı beyefendi de Amerika yerleşiyor. Oranın iyi bir terzisi oluyor. Sean Connery'i ikinci kuşak Kordonciyan'ın yanına getiriyor. Bizim Hollywood maceramız başlıyor. Sean Connery daha sonra Frank Sinatra'yı getiriyor. Sinatra, 'Baba' filminin sponsoru ve filmin kıyafetlerini dedem dikiyor. Sinatra ölene kadar dedemin diktiği smokini üzerinden çıkarmıyor" şeklinde konuştu.


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Atatürk'ün kıyafetlerini yıllar sonra tekrar dikti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.


Advertisement