Ateşli silahla vurulan şah kartal tedavi altına alındı - Son Dakika
Kültür Sanat

Ateşli silahla vurulan şah kartal tedavi altına alındı

Afyonkarahisar'da vatandaşlar tarafından yaralı halde bulunan nesli tükenme tehlikesi atındaki şah kartal, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinde (AKÜREM) tedavi altına alındı.

02.09.2020 13:47  Güncelleme: 19:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afyonkarahisar'da vatandaşlar tarafından yaralı halde bulunan nesli tükenme tehlikesi atındaki şah kartal, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinde (AKÜREM) tedavi altına alındı.

Sandıklı ilçesi kırsalında bitkin halde vatandaşlar tarafından bulunan yaralı kuş, Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü Sandıklı Şefliği yetkililerine teslim edildi.

Yetkililerce AKÜREM'e getirilen kartalın, yapılan muayene ve tetkiklerinde, ateşli silahla yaralandığı belirlendi.

AKÜREM Müdürü Doç. Dr. Emine Hesna Kandır, gazetecilere yaptığı açıklamada, nesli tükenme tehlikesi altındaki şah kartalın tedavisine başlandığını belirtti.

"Vücudunda çok sayıda saçma var"

Kandır, şah kartalların Türkiye genelinde 150-200 civarında kaldığını ve avlanmasının, esaret altına alınmasının yasak olduğunu kaydetti.

Sandıklı bölgesinde vatandaşlar tarafından yarılı ve uçamaz halde bulunan şah kartalın merkeze getirildiğini belirten Kandır, yaptıkları muayenede ve çekilen filminde kanadı kırık olan kuşun silahla vurulduğunu, vücudunda çok sayıda saçma tanesi olduğunu tespit ettiklerini bildirdi.

Kandır, kuşun tedavisine başlandığını vurgulayarak "Biraz dinlendirdikten ve güçlendikten sonra kartala, üniversitemizin Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı'nda operasyon uygulanacak. Şah kartallar dünyada ve ülkemizde koruma altına alınmış, nesli tükenme tehlikesi altında olan kuşlardan biri. Kaya kartalından sonra en büyük ikinci kuş. Gösterişli büyük bir kuş türü."

"Yırtıcı kuşlar av değildir, hedef değildir"

Av sezonunun açılmasıyla birlikte merkeze, ateşli silah yaralanması dolayısıyla çok sık yaralı yırtıcı kuşun getirildiğini dile getiren Kandır, "Bu kuşlar küçük kuşlardan memelilere, kemirgenlere kadar çok geniş bir beslenme alışkanlığı var. Doğal dengenin sağlanması, kemirgen kontrolü için önemli rol oynuyor. Bu kuşların sayısının artması için avcılığını bir süre yasaklanması gerekiyor. Yırtıcı kuşlar av değildir, hedef değildir. Lütfen ağaç üzerinde, direklerin tepesinde gördüğünüz kuşlara ateş etmeyin." dedi.

Ateşli silahla vurulan şah kartal tedavi altına alındı
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Ateşli silahla vurulan şah kartal tedavi altına alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.

  • Diyarbakır'da Turizm Haftası etkinliklerinde baba-kız müzik dinletisi
    20:33 Diyarbakır'da Turizm Haftası etkinliklerinde baba-kız müzik dinletisi

    Diyarbakır'da Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında, Mardin'in Nusaybin ilçesinden gelen Ferhat Badur ve kızı Yağmur tarafından keman ve klarnet dinletisi sunuldu. Etkinliğe Vali Yardımcısı İlyas Öztürk, Çınar Kaymakamı Muhammed Fatih Günlü ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Sebahattin Genç de katıldı. Baba Badur, kızıyla aynı sahneyi paylaşmanın gururunu yaşadığını belirtirken, kızı Yağmur ise hem konservatuvara hazırlandığını hem de keman eğitimi verdiğini söyledi.

  • Osmanlı'nın sembolü Süleyman Han Camii yeniden ibadete açıldı
    20:27 Osmanlı'nın sembolü Süleyman Han Camii yeniden ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Osmanlı sembolü Süleyman Han Camii, restore edildikten sonra yeniden ibadete açıldı. 2 bin 700 yıllık Van Kalesi, hala görkemiyle ayakta duruyor ve cami bu tarihi yapıyı tamamlıyor. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, şehrin imar ve inşa edilmesi için yapılan çalışmaların vatandaşların huzuru ve refahı için olduğunu belirtti ve Van'ın kültür ve turizmine büyük değer katacak olan bu restorasyonların devam edeceğini söyledi.

  • 484. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali Programı Tanıtıldı
    20:24 484. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali Programı Tanıtıldı

    Manisa'da düzenlenen Uluslararası Mesir Macunu Festivali'nin programı tanıtıldı. Festival, 23 Nisan'da başlayacak ve çeşitli etkinliklerle 28 Nisan'da sona erecek. Festivalde konserler, paneller, sergiler ve mesir saçımı gibi etkinlikler yer alacak.

  • Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, Üsküp Kitap Fuarı'na katıldı
    20:18 Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, Üsküp Kitap Fuarı'na katıldı

    Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, Yeni Balkan Yayınevi tarafından düzenlenen Üsküp Kitap Fuarı'na katıldı. Büyükelçi Ulusoy, fuar kapsamında tanıtılan kitapların yazarlarıyla sohbet etti ve Türkçe dilinin Kuzey Makedonya'da canlı tutulmasının önemine vurgu yaptı. Ayrıca, Türkiye Maarif Vakfı'nın Kuzey Makedonya'daki okullarının standını da ziyaret etti. Fuar, 24 Nisan'a kadar devam edecek.


Advertisement