Atıkların Gömüldüğü Taş Ocağında 3 Kişi Hakkında Hapis İstendi - Son Dakika
Güncel

Atıkların Gömüldüğü Taş Ocağında 3 Kişi Hakkında Hapis İstendi

Atıkların Gömüldüğü Taş Ocağında 3 Kişi Hakkında Hapis İstendi

SAKARYA'nın Pamukova İlçesi'nde taş ocağında gömülü halde bulunan atıklarla ilgili olarak taş ocağının sahibi, finans işlerine bakan görevli ve kepçe operatörü hakkında dava açıldı.

11.07.2016 12:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SAKARYA'nın Pamukova İlçesi'nde taş ocağında gömülü halde bulunan atıklarla ilgili olarak taş ocağının sahibi, finans işlerine bakan görevli ve kepçe operatörü hakkında dava açıldı. 3 kişi hakkında 'çevreyi kasten kirlettikleri' iddiasıyla 5 yıldan az olmamak üzere hapis cezası istendi.

Geçen yıl Eylül ayında Pamukova Karapınar Mahallesi'nde faaliyet gösteren bir taş ocağında toprağa gömülü 1 ton 250 kilo kimyasal atık bulundu. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü'ne atıklardan numuneler gönderildi. Yapılan incelemeler sonucunda hazırlanan raporda, kimyasal atıkların insan ve hayvanların yaşamı için hayati risk taşıdığı, kanser hastalığına yol açabileceği belirtildi.

Atıklar ise İzmit'te bulunan İZEYDAŞ'a gönderilerek bertaraf edildi. Sakarya Çevre ve Şehiricilik İl Müdürlüğü, taş ocağına 2 milyon 100 bin lira para cezası keserken, atıkların bertaraf edilmesi için harcanan 650 bin lirayı talep etti. Taş ocağına gömülen kimyasal atıkların kime ait olduğu ise tespit edilemedi.

NASIL GÖMÜLDÜĞÜNÜ BİLMİYORLARMIŞ

Pamukova Cumhuriyet Başsavcılığı raporun ardından ocağın sahibi Ç.K, şirketin finans işlerine bakan E.Ş. ile ocakta kepçe operatörü olarak çalışan M.Ç. hakkında Çevre Kanunu'na muhalefet suçundan soruşturma başlattı. 3 kişi ifadelerinde, atıkların ocağın bulunduğu sahaya nasıl gömüldüğunu bilmediklerini iddia etti. Savcılık, ocaktakilerin haberi ve izni olmadan bu büyüklükteki kimyasal atığın ocak sahasına gömülmesinin mümkün olmadığı kanısına vararak, savunmalarının suçtan kurtulmaya yönelik olduğu belirtildi. İnsan ve hayvanlar için hayati risk taşıyan, hastalıklara yol açabileceği belirtilen kimyasal atıkların gömülmesi nedeniyle çevreyi kasten kirlettikleri öne sürülen 3 kişi hakkında 5 yıldan az olmamak üzere hapis talebiyle dava açıldı.

TANIK: DÖKÜLDÜĞÜNÜ GÖRDÜM

Sakarya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine başlanan davanın ilk duruşmasına 3 sanık da katılmazken, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsünün raporu okundu. Duruşmada ocakta çalışan iki kişi tanık olarak dinlendi. İ.C. gece malzeme döküldüğünü gördüğünü iddia ederek, "Atıkların döküldüğü sırada pis koku yayıldı. Sorduğumuzda 'inşaat malzemesi döküldü' dediler" dedi. H.B. ise ocak sahasında tuhaf bir koku olduğunu belirterek, şantiyeye atık döküldüğü yönünde söylemler olduğunu belirtti. Duruşma ertelendi.

- Adapazarısakarya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Atıkların Gömüldüğü Taş Ocağında 3 Kişi Hakkında Hapis İstendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement