Atıl Durumdaki Bozuk Ormanlar Orman Köylüsüne Gelir Kapısı Oluyor - Son Dakika
Güncel

Atıl Durumdaki Bozuk Ormanlar Orman Köylüsüne Gelir Kapısı Oluyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) 2015 yılında uygulamaya koyduğu “5000 Köye 5000 Gelir Getirici Orman Projesi” çerçevesinde atıl durumdaki bozuk ormanları orman köylüsüne gelir kapısı yapıyor.

17.01.2018 10:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) 2015 yılında uygulamaya koyduğu "5000 Köye 5000 Gelir Getirici Orman Projesi" çerçevesinde atıl durumdaki bozuk ormanları orman köylüsüne gelir kapısı yapıyor. Bugüne kadar 3 bin 392 köyde yaklaşık 9,7 milyon gelir getirici fidan toprakla buluşturuldu.

Son yıllarda ormancılık alanında yaptığı çalışmalarda önemli başarılara imza atan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, son 15 yılda ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve bozuk ormanların iyileştirilmesine yönelik 4 milyon 997 bin hektar alanda yapmış olduğu çalışmalarda 4 milyar 35 milyon fidanı toprakla buluşturarak, Türkiye'yi dünya genelinde orman varlığını artıran nadir ülkelerden birisi yaptı.

Sadece çıplak alanları ağaçlandırmakla kalmayan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, orman köylüsünün yanında olarak onların hayat şartlarını daha iyi seviyelere ulaştırmak için de gayret ediyor. Bu çerçevede Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2015-2019 yılları arasını kapsayan 5 yıllık sürede uygulayacağı "5000 Köye 5000 Gelir Getirici Orman Projesi" ile orman köylüsüne yeni gelir kapıları aralıyor. Proje çerçevesinde bugüne kadar 3 bin 392 adet köyde çalışma yapılarak ceviz, badem, kestane, dut, fıstıkçamı, alıç, ahlat, kuşburnu, defne, keçiboynuzu, aşılı zeytin gibi gelir getirici fidanları toprakla buluşturdu.

Yapılan çalışmalar ile 853 adet köyde 997 bin adet ceviz, 934 adet köyde 3,5 milyon adet badem, 189 adet köyde 73 bin adet zeytin, 56 adet köyde 66 bin adet antep fıstığı, 73 adet köyde 168 bin adet kestane, 236 adet köyde 677 bin adet dut, bin 51 adet köyde ise 3 milyon adet fıstıkçamı, ahlat, kuşburnu, alıç, ıhlamur, gibi gelir getirici türlere ait yaklaşık 8,6 milyon fidan dikildi. Ayrıca 996 bin adet yabani zeytin ve 134 bin adet menengiç aşılandı.

Kırsaldaki vatandaşlar yerinde kalkındırılıyor

Orman köylüsünü hasım değil hısım olarak gördüklerinin altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Biz her zaman orman köylümüzün yanında olduk. Ülke nüfusumuzun yaklaşık yüzde 10'u 22 bin civarındaki orman içi ya da orman bitişiği köylerde yaşıyor. Bu projeleri geliştirmekteki ve uygulamadaki gayemiz, atıl durumda olan bozuk ormanlarımızı verimli hale getirerek ekonomiye kazandırmak ve kırsaldaki vatandaşlarımızı yerinde kalkındırmaktır" diye konuştu.

"3 yıl boyunca bakımı ve masrafları orman teşkilatı karşılıyor"

Bozuk orman alanlarında tesis edilecek gelir getirici ormanların tamamen orman teşkilatı tarafından oluşturulduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu "Yani bu alanların etrafının çevrilmesi, fidanların temini ve dikilmesi, 3 yıl boyunca bakımı ve masrafları orman teşkilatımız tarafından yapılacak. Geliri ise tamamen orada yaşayan vatandaşlarımızın olacak" değerlendirmesinde bulundu.

"Ormanlar, eşit ve adil bir şekilde kura ile dağıtılıyor"

Tesis edilen ormanların eşit ve adil bir biçimde orada yaşayan köylülere kurayla verileceğini ifade eden Bakan Eroğlu, "Oluşturulan ormanları orada yaşayan vatandaşlardan müracaat edenlerin sayısına bölüyor ve parselliyoruz. Daha sonra ise parsellenen bu alanların sertifikasını kura ile adil bir şekilde bu vatandaşlarımıza veriyoruz. Bu uygulamayı her gittiğim ilde bizzat ben gerçekleştirdiğimiz temel atma ve açılış merasimlerinde yapıyorum. Sadece bu yıl içerisinde 79 ayrı ilde program yaptım ve bu programlarda tesis ettiğimiz gelir getirici ormanların parsel sertifikalarını oradaki yaşayan vatandaşlarımıza teslim ettim" dedi.

Göçten kaynaklanan problemlerin azalmasına katkıda bulunuluyor

Bu uygulama sayesinde vatandaşların oradaki ağaçlara sahip çıktığını ve çok daha iyi baktığını belirten Eroğlu, "Bu alanlardan elde edilen gelirler ile orman köylümüzün refah düzeyi yükseliyor ve daha iyi şartlarda yaşayabiliyor. Böylece köyden kente göçün de önüne geçilerek, şehirlerdeki göçten kaynaklanan problemlerin azalmasına katkıda bulunuluyor" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Atıl Durumdaki Bozuk Ormanlar Orman Köylüsüne Gelir Kapısı Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, hırsızlık, yağma, mala zarar verme ve askeri ceza kanununa muhalefet suçlarından aranan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, tüfekler ve bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adliyeye sevk edilirken, hükümlüler cezaevine gönderildi.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu
    23:16 Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde ilkokul 4. sınıf öğrencisi Ayaz Yalçın ve iki arkadaşı dünden itibaren haber alınamıyor. Aile ve polis ekipleri kayıp çocukları bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor
    23:13 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor

    Ordu'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursuna 23 kişi katıldı. Vali Muammer Erol, kursu ziyaret ederek kursiyerlere başarılar diledi. Kurs sonunda sertifika verileceği belirtildi.


Advertisement