Atılım Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Elçin: "Türkiye göçün tam merkezinde bir ülke"... - Son Dakika
Güncel

Atılım Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Elçin: "Türkiye göçün tam merkezinde bir ülke"...

- Atılım Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Elçin: "Türkiye göçün tam merkezinde bir ülke" "Ülkemiz son 10 yılda çevre ülkelerde yaşananlar sebebiyle çok büyük bir zorunlu göç dalgası altında" "Göçün gerçekten çok fazla boyutu var" "18 Kasım'da 'Göç ve Uyum' başlıklı panelimiz olacak" Son...

28.10.2020 13:57  Güncelleme: 16:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Atılım Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Elçin: "Türkiye göçün tam merkezinde bir ülke"

"Ülkemiz son 10 yılda çevre ülkelerde yaşananlar sebebiyle çok büyük bir zorunlu göç dalgası altında"

"Göçün gerçekten çok fazla boyutu var"

"18 Kasım'da 'Göç ve Uyum' başlıklı panelimiz olacak"

ANKARA - Son zamanlarda artış yaşanan göç olgusunun daha iyi anlaşılabilmesi ve disiplinler arası akademik çalışmaların bir çatı altında toplanabilmesi amacıyla Atılım Üniversitesi bünyesinde, "Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi" kuruldu.

Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü olan ve göç olgusunun çok faktörlü, multidisipliner bir alan olduğunu ve bu eksende tüm disiplinleri bir çatı altında birleştirmeyi hedeflediklerini belirten, Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doğa Elçin, "Hem yüksek lisans tezimi hem çeşitli makalelerimi göç üzerine ayırmıştım. Daha sonra yaptığım çalışmalarda, katıldığım projelerde fark ettik ki, aslında sadece hukuk fakültesinde değil, pek çok fakültede göç üzerine çalışan akademisyenlerimiz, hocalarımız var. Bir arada çalışmalar yapmak istediğimizi fark ettik. ya da bu çok disiplinli alanda hep beraber çalışma yaparsak hep beraber çalışma yaparsak akademik üretkenliğimizin artacağını fark ettik. Arkasından da bunun ancak bir araştırma ve uygulama merkeziyle daha kolay yapılabileceğini, daha efektif olabileceğini düşündük. Ardından Rektör Yardımcısı Serkan Eryılmaz hoca ile bir toplantı yaptık ve üniversitemizde göç üzerine yapılan çalışmaları inceledik. Bir hayli fazla olduğunu gördük ve bir araştırma ve uygulama merkezi kurmaya karar verdik" şeklinde konuştu.

"Ülkemiz son 10 yılda çevre ülkelerde yaşananlar sebebiyle çok büyük bir zorunlu göç dalgası altında"

Göç olgusunun yaşayan ve süreğen bir olgu olduğunu, insan hareketliliğinin olduğu sürece de devam edeceğini belirten Doç. Dr. Doğa Elçin, "Göç konusu gerçekten çok disiplinli bir alan. Çünkü göçün pek çok boyutu var. Şöyle ki göç konusunu ülke içerisinde göç ya da uluslararası göç diye ayırabiliyoruz. Gönüllü göç ya da zorunlu göç diye ayırabiliyoruz. Gönüllü göç dediğimiz kavram daha çok ekonomik sebeplerle ya da eğitim gibi faktörlerle bireylerin kendi istekleri ile yer değiştirmesi. Bir yandan da zorunlu göç dediğimiz bir kavramla karşı karşıyayız. Hele ki ülkemiz; son 10 yılda özellikle çevre ülkelerde meydana gelen karışıklıklar sonucunda çok büyük bir zorunlu göç dalgası altında. Çok disiplinli bir alan çünkü göç söz konusu olduğunda; göçün bireyler üzerindeki psikolojik etkileri, sağlık sorunları ya da tıbbi meseleleri beraberinde getiriyor. Mesela göç ve mimari çok yakın alanlar, çünkü şehir dokusunu etkileyebiliyor. Sosyal Bilimlerin her alanında neredeyse göç üzerine çalışmak mümkün. Örneğin; İktisat 'tan, Sosyolojiye, Hukuk disiplinine kadar. Ama diğer yandan diğer alanlarda da örneğin Güzel Sanatlar alanında da göç üzerine çalışmalar yapmak mümkün" ifadelerini kullandı.

"Göçün gerçekten çok fazla boyutu var"

Son zamanlarda ülkeler arası seyahatin ve iletişimin kolaylaşmasına paralel olarak göç konusunda da artış yaşandığını vurgulayan Doç. Dr. Elçin, "Göçün gerçekten çok fazla boyutu var. Çünkü artık günümüzde insanların bir ülkede yaşayıp ölmeleri, hayatlarına o ülkede son vermeleri çağını bitirdik. Artık seyahat çok kolay, iletişim çok kolay. Dünyanın bir yerinden başka bir yerine ulaşmak geçtiğimiz yüzyıla göre bile çok çok kolaylaştı. Dolayısıyla göç arttı. Göç arttığı için de göç üzerine akademik çalışma yapma ihtiyacı da bir o kadar çoğaldı diyebilirim" ifadelerini kaydetti.

"18 Kasım'da 'Göç ve Uyum' başlıklı panelimiz olacak"

Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin daha yeni kurulduğunu ama döneme bir panel ile hızlı bir giriş yapacaklarına değinen Elçin, "Kasım ayının 18'inde bir panelimiz olacak. Yeni kurulduk, henüz kurulduk ancak bir panelle başlıyoruz döneme. Panelimiz 'Göç ve Uyum' başlıklı. Panelimize hem Ankara İl Göç İdaresi Müdürlüğü Uyum ve İletişim Başkanı Abdullah Turgut katılacak. Hem de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinden Akif Atlı katılacak ve konuşmalar yapacaklar. Ardından da biz Atılım Üniversitesi akademisyenleri olarak 'Göç ve Uyum' üzerine önerilerimizi ya da yaptığımız çalışmaları paylaşacağız. Proje planlarımız var, yeni proje başvurularımız olacak. Onları değerlendirme aşamasındayız. Döneme böyle bir giriş yaptık. Umarım daha verimli, daha güzel çalışmalarla tekrar karşınıza çıkarız" diye konuştu.

"Türkiye göçün tam merkezinde bir ülke"

Göç unsurunun Türkiye'nin bir parçası olduğunu ve hem sosyolojik, hem ekonomik hem de coğrafi açıdan göçün merkezinde bir ülke olduğunu vurgulayan Elçin, "Türkiye göçün tam merkezinde bir ülke. Hem hedef ülke hem transit ülke hem de ev sahibi ülke aynı zamanda. Dolayısıyla Türkiye açısından çok kritik dönemlerden geçiyoruz bir yandan. Ülkemiz görülmemiş bir göç dalgası ile karşı karşıya. Tarihinde hiç olmayan büyüklükte göç dalgaları yaşıyor şuan da. Bunun tabi ekonomik yük paylaşımı kadar, hukuki olarak nasıl düzenlenmesi gerektiği, bir yandan da temel hak ve özgürlüklere uygunluğu sağlayarak bunu yönetmenin yollarını arayacağız hep beraber merkezde" dedi.

Atılım Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Elçin: "Türkiye göçün tam merkezinde bir ülke"...
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Atılım Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Elçin: 'Türkiye göçün tam merkezinde bir ülke'... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mart Ayı Emlak Verileri Açıklandı
    15:24 Mart Ayı Emlak Verileri Açıklandı

    Emlakjet, Türkiye geneline ilişkin mart ayı emlak verilerini yayımladı. Mart ayında konut arayanların yüzde 45'i kiralık, yüzde 55'i satılık konut aradı. Konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 105 bin 394 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları yüzde 47,9 azalarak bin 778 olarak tespit edildi. Kira fiyatları ise illere göre farklılık gösterdi.

  • Ünye Limanı'nda çıkan yangın söndürüldü, 1 kişi dumandan etkilendi
    15:24 Ünye Limanı'nda çıkan yangın söndürüldü, 1 kişi dumandan etkilendi

    Ordu'nun Ünye Limanı'nda demirleyen çimento yüklü kuru yük gemisinin kaptan köşkünde çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangında dumandan etkilenen 1 kişi hastaneye kaldırıldı.

  • İzmit'te market yangınında 34 araç, 84 personel müdahale ediyor
    15:20 İzmit'te market yangınında 34 araç, 84 personel müdahale ediyor

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde çıkan market yangınında 34 araç ve 84 personel ile müdahale ediliyor. Yangın, hızlı bir şekilde söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Denizlispor'un golcü futbolcusu sezonu kapattı
    15:19 Denizlispor'un golcü futbolcusu sezonu kapattı

    Denizlispor'dan yapılan açıklamaya göre 24 yaşındaki Bekir Turaç Böke'nin yapılan son tetkiklerde sol arka adalesinde yırtık tespit edildiği ve sezonu kapattığı öğrenildi. TFF 2. Lig'de mücadele eden ve düşme hattında olan Denizlispor'a bir kötü haber geldi.

  • İstanbul'da Taksici Bıçaklanarak Öldürüldü, Şüpheli Yakalandı
    15:18 İstanbul'da Taksici Bıçaklanarak Öldürüldü, Şüpheli Yakalandı

    60 yaşındaki taksici Yaşar Yanıkyürek, Sarıyer Tarabya'da yolcu olarak binen bir kişi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Taksiciler, olayı protesto ederek can güvenliklerinin sağlanmasını istedi. İran uyruklu şüpheli, sivil polisler tarafından yakalandı.

  • Samsun'da akreple temas eden kişi otobüste fenalaşarak öldü
    15:18 Samsun'da akreple temas eden kişi otobüste fenalaşarak öldü

    Samsun'un Havza ilçesinde akreple temas ettikten sonra yolcu otobüsünde fenalaşarak öldüğü öne sürülen kişinin cenazesi Kayseri'de defnedildi. Bilal Y. (56) için Hulusi Akar Camisi'nde tören düzenlendi ve cenazesi Kocasinan ilçesi Hasancı Mahallesi'nde toprağa verildi. Tören sonrası basın mensuplarıyla katılımcılar arasında arbede yaşandı. Bilal Y'nin akreple temas ettiği ve psikolojik rahatsızlığı olduğu iddia edilmişti.

  • Aksaray'da Genç Gasp Edilmeye Çalışıldı, Darp Edilerek Hastanelik Oldu
    15:17 Aksaray'da Genç Gasp Edilmeye Çalışıldı, Darp Edilerek Hastanelik Oldu

    Aksaray'ın Ereğli Kapı Mahallesi'nde bulunan bir parkta arkadaşlarıyla gezen genç, gasp etmeye çalışan bir şahıs tarafından darp edildi. Gasp edemeyince sinirlenen şüpheli, genç üzerinde şiddet uygulayarak hastanelik etti. Olayın ardından genç ve arkadaşları hızla parktan uzaklaşarak durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. Yaralı genç, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Polis ekipleri, şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Gümüşhane'de Uyuşturucu Operasyonu: 3 Gözaltı
    15:17 Gümüşhane'de Uyuşturucu Operasyonu: 3 Gözaltı

    Gümüşhane'de İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan operasyonda 3 kişi gözaltına alınırken, yapılan aramalarda çok sayıda uyuşturucu madde ele geçirildi. İstihbari çalışmalar sonucunda, Malatya'dan temin edilen uyuşturucu maddelerin Gümüşhane'ye getirileceği bilgisi üzerine operasyon düzenlendi. Yapılan aramalarda 14 gram metamfetamin, 2,6 gram kubar esrar, 5,5 gram bonzai ve 2 adet sentetik uyuşturucu bulundu. 3 kişi gözaltına alındı, 2 kişi serbest bırakıldı ve Y.A. tutuklanarak cezaevine gönderildi.


Advertisement