Atina "Karar Günü" İçin Tekliflerini Hazırlıyor - Son Dakika
Güncel

Atina "Karar Günü" İçin Tekliflerini Hazırlıyor

Kreditörler Atina'nın teklifini beklerken, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın da bugün gün sonuna kadar kurtarma paketi için önerilerini sunması gerekiyor.

09.07.2015 10:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kreditörler Atina'nın teklifini beklerken, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın da bugün gün sonuna kadar kurtarma paketi için önerilerini sunması gerekiyor.

Yunanistan yeni bir program üzerinde son teklifiyle kreditörlerle müzakereleri başlatacak ve Avro Bölgesi'ndeki yerini korumaya çalışacak.

Ocak ayında iktidara geldikten sonra Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'ndan oluşan Troyka ile reform karşılığı kurtarma paketi için destek arayışına çıkan Çipras için bugün zorlu geçecek.

Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bbankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) oluşturduğu kreditörler, ülkenin daha fazla kemer sıkma politikası uygulayarak borçlarını yönetmesini istiyor.

Başbakan Çipras'ın bugün kabine üyeleriyle bir toplantı yaparak veya bakanlarla tek tek görüşerek Avro Bölgesi'ne sunacağı teklifinin içeriği konuşulacak.

Kabinenin kabul etmesi halinde, Avrupa Komisyonu yetkililerinin yardımıyla Yunanistan'ın yeni önerileri Maliye Bakanı Öklid Çakalatos tarafından detaylandırılacak.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, teklife itiraz edecek kabine üyelerini Başbakan Çipras'ın ikna etmesi gerekiyor. Ayrıca kemer sıkma politikalarının teklifte yer alması, bununda kreditörlerin isteklerini karşılaması gerekiyor.

Geçen pazar yapılan referandumda "hayır" oyunun çıkması, radikal sol hükümetinde kreditörlerle müzakerlerin kesilip, drahmiye dönülmesi çağrısı yapanların elini güçlendirdi. Halkın "hayır" oyu kullanmasının çağrılarını meşrulaştırdığını ileri süren hükümet içindeki bu grup, halkı ekonomik olarak zor durumda bırakacak yeni kemer sıkma politikalarına karşı çıkıyor.

Maliye Bakanı Çakalatos perşembe günü Yunanistan'ın teklifinin son halini hazırlayarak Avro Grubu'nun Cumartesi yapılacak toplantısında incelenmesini sağlayacak. Pazar günü de Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde Yunanistan için yeni bir programa başlanıp başlanılmayacağına veya Gretix kararı (Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkması) alınması halinde Avrupa'nın geri kalan ülkelerinde etkisini nasıl azaltılabileceğine karar verilecek

Öte yandan Yunanistan'ın kreditörlerinden olan IMF Başkanı Christina Lagarde, Yunanistan'ın reformlara devam etmesi gerektiğini belirterek, Avrupalı kreditörlerin de ülkenin borç yükünü hafifletmesi gerektiğini kaydetti.

Muhalefetin endişleleri var

Yunanistan'daki muhalefet partileri de Çipras'ın kreditörlerle anlaşmaya varmak için yetersiz veya isteksiz olduğuna dair endişe taşıdıklarını dile getiriyorlar.

Ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi'nin geçici lideri Vangelis Meimarakis, hafta başında gerçekleşen Yunan Siyasi Liderler Zirvesi'ne katılıp ortak metne imza atmasına rağmen dün Başbakan Çipras'la özel bir toplantı yapmayı reddederek Çipras'ın parlementoya hitap etmesi çağrısında bulundu.

Meimarakis, Çipras'ın kreditörlerle ilgili muhalefet partileriyle yaptığı görüşmelerin resmi olarak kaydedilmesini istedi. Meimarakis, hükümetin çalışmlarını şüpheci bularak, eski bakanlar Dora Bakayanis ve Costis Hatzidakis'i Brüksel'e yetkililerle görüşmek için göndermeye karar verdi.

Panhelenik Sosyalist Hareket'in (PASOK) Eski Başkanı Evangelos Venizelos da Başbakan Çipras'ın muhalefet partilerine tuzak kurduğunu öne sürerek, Çipras'ın Avrupalılarla herhangi bir anlaşmaya varmadan erken seçim çağrısında bulunabileceğini iddia etti.

Çipras dün akşam Potami (Nehir) Partisi Genel Başkanı Stavros Theodorakis ile  görüştü. Yunan Başbakanlığı'ndan öğrenilen bilgiye göre Theodorakis, Çipras'la  arasında görüş ayrılıkları bulunmasına rağmen Başbakan Çipras'ın çabalarını desteklemeye devam edeceğini belirtti.

Başbakan Çipras, dün akşam Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile görüşerek hükümetin kreditörlerle uygulanabilir bir anlaşmaya varması için çalıştığı güvencesini verdi.

Krizde geri sayım süreci

Yunanistan'ın Avro Bögesi liderlerine önerisini sunmak için son gün Bugün  Avro Bölgesi Maliye Bakanları toplanacak 11 Temmuz Cumartesi   AB üyesi 28 ülke toplanarak Yunanistan'ın geleceğine karar verecek 12 Temmuz Pazar  Yunanistan'ın ECB'ye 3 milyar avro geri ödemesi var 20 Temmuz Pazartesi

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Atina 'Karar Günü' İçin Tekliflerini Hazırlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement