Atmacalar bu kez özgürlüğe kanat çırptı - Son Dakika
Güncel

Atmacalar bu kez özgürlüğe kanat çırptı

Artvin'in Hopa ilçesinde 55 atmaca tulum eşliğinde düzenlenen törenle yeniden doğaya salındı.

10.11.2019 15:11  Güncelleme: 15:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Artvin'in Hopa ilçesinde 55 atmaca tulum eşliğinde düzenlenen törenle yeniden doğaya salındı.

Artvin'de yıllardır sürdürülen atmacacılık kültürü yaşatılmaya devam ediliyor. Her yıl Ağustos-Kasım aylarında yapılan atmaca avı, özel ağ düzeneklerin kurulumuyla gerçekleşiyor. Avcılar, yakaladıkları ve gözü gibi baktıkları atmacaları bir süre sonra düzenlenen törenle doğaya salıyor.

Artvin'in Hopa ilçesine bağlı Esenkıyı köyünde, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12'inci Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda Hopa Kaymakamlığı, Hopa Avcılar, Atmacacılar ve Atıcılar Spor Kulübü Derneği ev sahipliğinde Hopa, Arhavi, Fındıklı, Ardeşen, Pazar, Çayeli ile Rize Atmacacılık Derneklerinin katılımlarıyla organize edilen geleneksel atmaca halkalama ve salımı şenliği gerçekleştirildi.

Bu yıl 7.'si düzenlenen atmaca salımı törenine, Artvin Vali Yardımcısı İdris Akça, Hopa Kaymakamı Abdurrezzak Canpolat, Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi, Arhavi Belediye Başkanı Vasfı Kurdoğlu, Doğa Koruma Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Ahmet Usta, Doğa Koruma ve Milli Parklar Artvin Şube Müdürü Yunus Aydemir, Tarım İl Müdürü Dursun Okur, Hopa Avcılar Atmacacılar Dernek Başkanı Alper Demirkaya ve atmaca tutkunları katıldı.

ATMACACI BUGÜN HÜZNÜ VE MUTLULUĞU BİR ARADA YAŞIYOR

Atmacalar doğaya salınmadan önce veteriner eşliğinde genel muayeneleri yapılıp halkalama işlemleri yapıldı. Hopa Avcılar ve Atmacacılar Dernek Başkanı Alper Demirkaya törende yaptığı konuşmada,"Geleneksel hale getirdiğimiz doğaya atmaca salma ve halkalama şenliğinde bir araya geldik. Ağustos ayının sonlarında başlayan atmacacılık sezonu bugün sona eriyor. Atmacacılar da bulundurdukları atmacaları bakanlık yetkilileri eşliğinde halkalayıp doğaya salacaklar. Bugün atmacacılar hüznü de mutluluğu da aynı anda yaşayacaklar. Bu yüzyıllardır atalarımızdan süre gelen bir gelenek. Atmacacının atmacası sevgilisidir, dostudur. İki buçuk ay boyunca onunla yaşar onunla ilgilenir, yedirir, içirir besisini tamamlar. Gerektiğini de bıldırcın avını yapar ama sonunda bırakması gerektiğini bilir. İki buçuk aylık dostunu doğaya bıraktığı için hüzünlüdür. Hem de sevinçlidir salimen onu tekrar doğaya saldığı için" dedi.

Vali yardımcısı İdris Akça ise yaptığı konuşmada "Bu bölgede yaşayanlar için atmacanın değeri mutlaka diğer illerde yaşayanlar göre daha fazladır. Atmaca sezonu geldiğinde bu bölgede yaşayanla için yere altın tozu serseniz yere bakmaz gözü havadadır. Burada atmaca deyince sular duruyor. Bugün dosttan ayrılma vaktidir. Artık atmaca sahipleri için hüzünlü bir an olsa da atmacanın doğasında özgürce uçmak var. Onlar bu konudan dolayı mutlu olsa gerek" ifadelerini kullandı.

(Adem Güngör/İHA)

Atmacalar bu kez özgürlüğe kanat çırptı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Atmacalar bu kez özgürlüğe kanat çırptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Van'da torbacılara yönelik operasyon: 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı
    21:45 Van'da torbacılara yönelik operasyon: 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı

    Van'da gençlerin yoğun bulunduğu alanlarda düzenlenen operasyonlarda 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Operasyonlarda toplamda 242,96 gram esrar, 50,66 gram sentetik uyuşturucu, 14,19 gram sentetik kannabinoid, 2,81 gram eroin, 48 uyuşturucu hap ve 7 sentetik ecza ele geçirildi. Gözaltına alınan 29 şüpheliden 9'u uyuşturucu ticareti yapmak/uyuşturucu madde nakletmek suçundan, 20'si ise uyuşturucu madde kullanmak suçundan işlem yapıldı.

  • Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunda zincirleme trafik kazası: Ölü ve yaralılar var
    21:44 Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunda zincirleme trafik kazası: Ölü ve yaralılar var

    Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunun Siverek ilçe çıkışında meydana gelen trafik kazasında 2 araç ile bir motosikletin karıştığı bildirildi. Kazada ölü ve yaralıların olduğu belirtildi. Olay yerine itfaiye ve ambulans ekipleri sevk edildi.

  • Batman'da iftar saatinde husumetlisinin iş yerine silahla ateş eden şüpheli yakalandı
    21:43 Batman'da iftar saatinde husumetlisinin iş yerine silahla ateş eden şüpheli yakalandı

    Batman'da H.Y. isimli şahıs, iftar saatinde gittiği husumetlisi R. A'nın cep telefonu dükkanına silahla ateş etti. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken iş yerinde hasar meydana geldi. Şüpheli H.Y. polis ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı.

  • Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı
    21:43 Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı

    Milli maçlar nedeniyle lige verilen arada Antalya'da, Hatayspor maçı hazırlıklarını sürdüren Galatasaray, Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında yapacağı karşılaşmanın hazırlıklarını tamamladı. Teknik Direktör Okan Buruk yönetiminde yapılan antrenman, çift kale maçla sona erdi. Galatasaray, cumartesi günü Florya Metin Oktay Tesisleri'nde yapacağı idmanla Hatayspor maçı hazırlıklarını sürdürecek.

  • Davutoğlu, Samsun'da partisinin iftar programına katıldı
    21:41 Davutoğlu, Samsun'da partisinin iftar programına katıldı

    Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Samsun'da partisinin iftar programına katıldı. Davutoğlu, programda yaptığı konuşmada, Samsun'un bilinçli seçmenlere sahip bir il olduğunu belirtti. Ayrıca, 31 Mart seçimlerinde halkın iktidara mesaj vereceğine inandığını ve temiz, ahlaklı bir belediyecilik anlayışını göstereceklerini söyledi. Davutoğlu, 1 Nisan sonrası için kaygılı olduğunu ifade ederek, toplumsal muhalefetin yoğunluk oluşturduğunu ve siyasetlerini daha güçlü bir şekilde yapma sorumluluklarının olduğunu vurguladı.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter: Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı kim?
    21:41 MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter: Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı kim?

    MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, Ataşehir İlçe Başkanlığı ziyaretinde yaptığı konuşmada, Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanının fotoğrafının veya afişinin paylaşılmasından utanıp utanmadığını sordu. Yönter, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı adaylarının seçimi kazanacağını belirtti ve İstanbul'un tek gündemi olan bir belediye başkanının yönetmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Ekrem İmamoğlu'nun 5 yıldır İstanbul'da görülmediğini iddia ederek, İstanbul'un son 5 yılda 50 yıl kaybettiğini söyledi.


Advertisement