ATO Başkanı Atila Menevşe: "Dövizde Yaşanan Sıkıntıyı Daha Fazla İhracatla Aşabiliriz" - Son Dakika
Ekonomi

ATO Başkanı Atila Menevşe: "Dövizde Yaşanan Sıkıntıyı Daha Fazla İhracatla Aşabiliriz"

ATO Başkanı Atila Menevşe: "Dövizde Yaşanan Sıkıntıyı Daha Fazla İhracatla Aşabiliriz"

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, son günlerde sürekli artış gösteren döviz kuruna karşı reel anlamda alınabilecek en kalıcı önlemin ihracata yoğunlaşmak olduğunu belirterek, “Artan kur, ithalat yapan firmalara yük, ihracat yapanlara ise avantaj sağlamıştır.

25.05.2018 10:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, son günlerde sürekli artış gösteren döviz kuruna karşı reel anlamda alınabilecek en kalıcı önlemin ihracata yoğunlaşmak olduğunu belirterek, "Artan kur, ithalat yapan firmalara yük, ihracat yapanlara ise avantaj sağlamıştır. Bugün yaşananlar, hepimizin daha fazla ihracata yönelmesi için önemli bir uyarıdır" dedi.

ATO Başkanı Atila Menevşe, bir radyo kanalında Efsun Tekyeten'e konuk oldu. Aynı anda 7 radyoda canlı olarak yayımlanan programda konuşan Menevşe, ATO'nun çeşitli alanlarda sürdürdükleri projelere ilişkin bilgiler verdi. Menevşe, şu anda ülke ekonomisinin en önemli sorunu haline gelen döviz kur artışının iş dünyasına yansımalarıyla ilgili düşüncelerini ve ATO olarak bu alanda yapmış oldukları çalışmaları da dile getirdi.

Zor dönemde ihracatın öneminin daha da ön plana çıktığını ifade eden Menevşe, Adana Ticaret Odası olarak göreve geldikleri günden bu yana firmaları ihracata yöneltmek için büyük çaba gösterdiklerini, bu anlamda birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Ekonominin hangi dalında olursa olsun tüm kişi, kurum ve kuruluşların ihracata dönük üretim yapması gerektiğini belirten Menevşe, konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

"Ortada bir gerçek var. O da döviz kurunun sürekli artış göstermesi. Artan kur, ithalat yapan firmalara yük, ihracat yapanlara ise avantaj sağlamıştır. Bugün yaşananlar, hepimizin daha fazla ihracata yönelmesi için önemli bir uyarıdır. Hükümetimiz tarafından dövizin artış hızının kesilmesi için çeşitli önlemler alınıyor. Ancak bu sorun sadece hükümetin değil. Bu konuda bizim gibi sivil toplum kuruluşlarına da önemli görevler düşüyor. Adana Ticaret Odası olarak göreve geldiğimiz günden bu yana üyelerimizin ihracata yönelmesi konusunda çalışmalar yaptık, projeler ürettik, gerçek anlamda kalkınabilmenin ihracatla mümkün olduğunu ifade ettik. İhracat potansiyelimizin artırılması için öncelikle meslek komiteleri bazında yaptığımız bir araştırmada, bazı sektör temsilcilerimizin hiç yurt dışına çıkmadığını, dolayısıyla ihracatın da bugüne kadar hiç gündemlerine gelmediğini tespit ettik. Yönetim Kurulu olarak ilk etapta Adana'nın ihracat rakamlarını artırmaya yönelik İhracat Hamlesi Projesi hazırladık. Eylem Planı gereğince önce firma yöneticilerine, sonra da ilgili personele yönelik Dış Ticaret Eğitimi verdik. Ardından da 30'u aşkın firmaya doğrudan dış ticaret danışmanlık desteği sunduk. Kısa süre içinde daha önce ihracat yapmamış üyelerimizin yurt dışına mal satmaya başladıklarını gördük. İhracat konusunda belirli bir aşamaya gelen ve ihracatla tanışan üyelerimiz için Ekonomi Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) Projesi kapsamında makine ve mobilya sektörlerine öncülük ederek önemli destekler aldık."

İhracatın artırılmasına yönelik çalışmaları hep bir adım daha öne taşıma çabasında olduklarına da dikkat çeken Menevşe, "2014 yılında Türkiye'de ilk kez Meslek Komiteleri Fuar Destek Programı'nı başlattık. Her Meslek Komitesi'ne, yılda bir kez kendi sektörleriyle ilgili uluslararası bir fuara katılımları için destek sağladık. Programın başarılı sonuçlar vermesi üzerine bu kez yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılmak isteyen üyelerimize stant desteği de sunduk. Bu destekler kapsamında, yaklaşık 4 yıllık süreçte yurt dışı fuarlara 957, yurt içi fuarlara da 786 olmak üzere toplamda bin 743 üyemizin katılımını sağladık. Aynı dönemde üyelerimize yurt içinde 52, yurt dışında da 79 olmak üzere toplamda 131 fuarı inceleme olanağı sunduk. Üyelerimiz, stant desteği kapsamında ise yurt içinde 128, yurt dışında da 9 olmak üzere toplamda 137 fuara katılarak ürünlerini tanıtma şansı sağladık. Yurt içi ve yurt dışındaki ekonomik gelişmelere bağlı olarak yer yer düşüş gösteren Adana'nın ihracatı, bu çalışmaların da katkısıyla son yıllarda sürekli artan bir seyir izler hale geldi. Örneğin, 2016'da 1 milyon 607 bin dolar olan ihracatımız, 2017'de yüzde 13 artış göstererek 1 milyon 822 bin dolara yükseldi. Adana'nın ihracatını ürün bazında değerlendirdiğimizde ilk sıralarda tekstil, tarım, plastik ve kauçuk, otomotiv, gıda ve makine yedek parçaları yer alıyor. Ülke bazında ise ilk beş sırayı, Irak, Almanya, İspanya, ABD ve Fransa oluşturuyor. 2023 hedeflerini baz aldığımızda yeterli görmediğimiz ihracatımızın, çalışmaları devam eden, Adana Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi, Gıda Organize Sanayi Bölgesi ve yapımı süren Çukurova Havalimanı'nın tamamlanmasıyla birlikte uluslararası taşımacılığın daha da önem kazanarak ihracat rakamlarımıza önemli katkı sağlayacağı düşüncesindeyiz" diye konuştu. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi ATO Başkanı Atila Menevşe: 'Dövizde Yaşanan Sıkıntıyı Daha Fazla İhracatla Aşabiliriz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı
    15:50 İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı

    Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı. İlçede rekor sayıda fide dağıtımı gerçekleştirildi. Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, dağıtım programında yaptığı konuşmada, geçen seneye göre 2,5 kat daha fazla fide dağıtıldığını belirtti. İnebolu'nun en fazla seraya sahip ilçe olduğunu vurgulayan Baycar, seracılığın yoğun olduğu köylerde göç olmadığını ve bu sayede köy nüfuslarının azalmadığını ifade etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hülya Karaaslan ise TAKE Projesi kapsamında üçüncü kez fide dağıtımı yapıldığını ve 100 bin fidyenin yetersiz olduğunu söyledi.

  • Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar
    15:49 Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar

    Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, zorunlu kartlı sayaç uygulamasının kaldırılması kararının ardından mekanik sayaca geçmek isteyen Manisalıların uygulaması gereken adımları açıkladı.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu
    15:39 Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu

    Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, İslahiye ilçesinde yapımı devam eden iş yerlerini incelemek üzere İslahiye Kaymakamı Mehmet Soylu ve Belediye Başkanı Kemal Vural ile birlikte Küçük Sanayi Sitesi'ne ziyarette bulundu. Daha sonra ise Yeşilyurt Mahallesi'ndeki Yeşil Endüstri Bölgesi ilan edilen Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

  • Bitlis'te Uçkun Bitkisi Yetişiyor
    15:32 Bitlis'te Uçkun Bitkisi Yetişiyor

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde yetişen ve yayla muzu olarak da bilinen uçkun bitkisi, pazarda satılmaya başlandı. Uçkun toplayanlar, bu bitkinin ilçedeki işsizler için bir umut kaynağı olduğunu belirtiyor. Uçkun, kanser, sarılık, şeker, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği bilinen bir bitkidir.

  • Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2023 Yılı Faaliyet Raporu Kabul Edildi
    15:23 Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2023 Yılı Faaliyet Raporu Kabul Edildi

    Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2023 yılı mali genel kurul toplantısında, 2023 yılı faaliyet raporu oybirliği ile kabul edildi. Birliğin 2023 yılında gerçekleştirdiği kuru meyve ve mamulleri ihracatının detayları da açıklandı. Rapora göre, Birliğin kuru meyve ve mamulleri ihracatının Türkiye genelindeki payı yüzde 18,6 olarak gerçekleşti ve en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Irak yer aldı.

  • Muğla Büyükşehir Belediyesi ihtiyaç sahibi vatandaşlara maddi destek miktarını arttırdı
    15:19 Muğla Büyükşehir Belediyesi ihtiyaç sahibi vatandaşlara maddi destek miktarını arttırdı

    Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, ülkenin içinde bulunduğu olumsuz ekonomik şartlarda ihtiyaç sahibi vatandaşlara sağlanan maddi destek miktarını yüzde 110 arttırdıklarını söyledi. Halk Kart desteği ile ihtiyaç sahibi ailelerin banka kartına aylık yüklenen miktar ile temel ihtiyaçlarının karşılaması sağlanıyor.

  • Batman Havalimanında Mart Ayında 45 Bin 466 Yolcu Havayolunu Kullandı
    15:07 Batman Havalimanında Mart Ayında 45 Bin 466 Yolcu Havayolunu Kullandı

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Batman Havalimanında Mart ayında 45 bin 466 yolcunun havayolunu kullandığını açıkladı. Ayrıca, Mart ayında Batman Havalimanına iniş-kalkış yapan uçak sayısı 322, yük trafiği ise 479 ton olarak gerçekleşti. Ocak ve Mart aylarında ise toplamda Batman Havalimanında 151 bin 998 yolcu, 986 uçak ve bin 620 ton yük trafiği kaydedildi.

  • Marmaris Ticaret Odası, Yunanistan İzmir Başkonsolosu'nu ziyaret etti
    15:06 Marmaris Ticaret Odası, Yunanistan İzmir Başkonsolosu'nu ziyaret etti

    Marmaris Ticaret Odası yönetimi, Yunanistan İzmir Başkonsolosu Alexandros Kostas'a nezaket ziyareti gerçekleştirdi. Ziyarette, kapı vizesi uygulaması ve vize başvuru süreçlerinde yaşanan sorunlar ele alındı. Marmaris Ticaret Odası Başkanı Ayhan, sorunların çözülmesi konusunda destek istediklerini belirtti ve Marmaris ile Rodos arasında ticaretin geliştirilmesine hazır olduklarını ifade etti.


Advertisement