ATO'dan "Ankara Direkt Uçuyor" Toplantısı - Son Dakika
Güncel

ATO'dan "Ankara Direkt Uçuyor" Toplantısı

Türk Hava Yolları'nın (THY) Ankara'dan yurt dışına direkt uçuşlarının yeniden başlamasının ardından uçuşlara destek vermek amacıyla Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran ve beraberindeki 170 kişilik heyet, direkt uçuşla Almanya'nın Frankfurt kentine geldi.

23.11.2017 16:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Hava Yolları'nın (THY) Ankara'dan yurt dışına direkt uçuşlarının yeniden başlamasının ardından uçuşlara destek vermek amacıyla Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran ve beraberindeki 170 kişilik heyet, direkt uçuşla Almanya'nın Frankfurt kentine geldi.

Frankfurt Marriot Otel'de ATO öncülüğünde başlatılan direkt uçuşların bilgilendirilmesine yönelik, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ATO Başkanı Baran, eski TBMM Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek ve ATO meclis üyelerinin katıldığı toplantı düzenlendi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, konuşmasında, bugünün gurur duyulacak bir gün olduğuna işaret ederek, "Özellikle şahsen benim de sıkıntı çektiğim bir konu vardı. Ankara'dan direkt uçuşları maalesef yapamıyorduk ve bulamıyorduk. Ankara'dan yurt dışına gitmek demek en az 4 ile 5 saatlik bir kayıptı." dedi.

Zamanın paradan daha önemli olduğunu ve aktarmalı uçuşların ciddi bir zaman kaybına yol açtığının altını çizen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Bu uçuşlar, hepimize otomatikman hem zaman hem kolaylık sağlamış olacak. Sadece Ankara'ya değil, İç Anadolu'nun neredeyse tamamının Nevşehir de dahil olmak üzere, hepsine bu avantajı sağlamış oluyor. Bizler yurt dışına giderken mecburen İstanbul merkezli gitmek durumunda kalıyorduk. Bir de gelecek olanı, yatırımcıyı düşünün. Kim gelir Ankara'ya yatırım yapar? En kolay nereye bir yabancı ulaşıyorsa orada yatırım yapar. Size ulaşması zorsa gelip yatırım yapması mümkün değil. İşte bu karşılıklı olarak sadece bizim kazancımız değil, şehrimizde yatırım, ticaret yapacak arkadaşların hepsinin ortak bir kazancı olacak."

"Amsterdam ve Düsseldorf'a da direkt uçuşlar başlayacak"

Hisarcıklıoğlu, Ankara'dan direkt uçuşların başlaması sürecinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın devreye girdiğini, Başbakan Binali Yıldırım'ın sürece destek verdiğini ve bu noktada ATO Başkanı Baran'ın attığı adımların ve ısrarlı takibinin çok önemli olduğunun altını çizdi.

Hisarcıklıoğlu, fikri takibin, başarılı olmanın en önemli unsuru olduğunu belirterek, "Bugün Frankfurt, Berlin, Viyana başlamış durumda. Yakında da Düsseldorf ve Amsterdam gibi şehirlere inşallah direkt gidip geleceğiz. Bu hatlar yoğun çalışmaya başlayınca hem ek seferler hem de diğer havaalanlarını, diğer şehirleri kullanabilme şansımız da olacak." diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, ATO Başkanı Baran ve yönetim kuruluna emeklerinden dolayı teşekkürlerini iletti.

Oda başkanları seçimlerine de değinen Hisarcıklıoğlu, seçim sürecinde yaşanabilen sıkıntıların seçim dönemi sonrası bir kenara bırakılması gerektiğini ve herkesin kendi ilinin menfaati için birlikte çalışması gerektiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, "Siyasi görüşümüzden veya farklı düşüncemizden dolayı gruplaşmalar olmaz. Gruplaşmalar olduğu zaman biz kaybederiz." ifadesini kullandı.

"Ankara özellikli bir fuar alanına kavuşmuş olacak"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Ankara'nın bugüne kadar Frankfurt veya Köln'deki gibi bir fuar alanı olmadığına işaret ederek, "Bu kapsamda en büyük sermayedarlardan birisi olan Ankara Ticaret Odamız elini taşın altına koydu. İnşallah bir aya kadar ihalesi tamamlanacak, bir yıl içerisinde de Ankara özellikli bir fuar alanına kavuşmuş olacak." dedi.

Hisarcıklıoğlu, Kapıkule Gümrük Kapısı'nın yeni yolcu salonu inşaatının bitirildiğini belirterek, yarın açılışının gerçekleştirileceğini ve Hamzabeyli yeni Gümrük Kapısı'nın da temelinin atılacağını açıkladı. Hisarcıklıoğlu, gümrük kapılarına yönelik projenin Birleşmiş Milletler tarafından dünyaya "en iyi örnek" olarak tavsiye edildiğini kaydetti.

"23 trilyon dolarlık bir pazara çok rahat ulaşma şansımız var"

ATO Başkanı Gürsel Baran da Ankara'dan yurt dışına direkt uçuşların artması için yaklaşık bir yıldır çalıştıklarını hatırlattı.

Frankfurt'ta bulunma nedenlerinin birinin "direkt uçuşlara destek vermek" olduğunu vurgulayan Baran, Meclis üyeleriyle birlikte ilk seyahatlerini Almanya'ya gerçekleştirmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Ankara'dan yurt dışına direkt uçuşların artmasının sadece ulaşım kolaylığı açısından değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Baran, "Direkt uçuşlar, Ankara'nın kongre, fuar ve sağlık turizmi alanında gelişmesi için çok önemli bir etken." dedi.

Ankara'dan Frankfurt'a yaklaşık 3,5 saatte geldiklerine işaret eden Baran, "Coğrafi olarak Türkiye'nin ortasında yer alan Ankara'dan 3-4 saatlik uçuşla varılabilecek Almanya, Lüksemburg, Avusturya, Irak, Ürdün, Kıbrıs, Romanya, İngiltere, Özbekistan gibi 34 ülke mevcut. Bunların ekonomik büyüklükleri yaklaşık 23 trilyon dolar. Yani 34 ülkeyi kapsayan 23 trilyon dolarlık bir pazara çok rahat ulaşma şansımız var." diye konuştu.

"Ankara Ticaret Odası olarak biz de şehrimizin geleceğini kongre ve fuar turizminde görüyoruz." diyen Baran, ATO'nun ortağı olduğu "Uluslararası Fuar Alanı Projesi"nin de en kısa zamanda sonuçlanacağını aktardı.

Baran, "ATO yönetimi olarak Ankara'nın da Frankfurt benzeri bir kongre ve fuar şehri olması için elimizden gelen çabayı göstermeye hazırız. Yurt dışına doğrudan uçuşların artırılması ve Uluslararası Fuar Alanı Projesi'nin hayata geçirilmesi konusundaki gayretlerimizle bu konudaki kararlılığımızı ortaya koyduğumuzu düşünüyorum." diye konuştu.

Baran, Almanya ile Türkiye ilişkilerinin çok eskilere dayandığına işaret ederek, hem ithalatta hem ihracatta Türkiye'nin en önemli partnerinin Almanya olduğunu vurguladı. Baran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla iki haftadır uçuşların yapıldığını ifade ederek, emeği geçenlere teşekkür etti. Baran, "Bize düşen görev bunları devam ettirmek bu anlamda bunlara sahip çıkmak. Tüm vatandaşlarımdan da istirham ediyorum. Uçuşlarınızı Ankara'dan yapın ki biz uçuşlarımızı artıralım." tavsiyesinde bulundu.

"Türkiye- Avrupa Birliği ilişkilerinde kara kışı yaşıyoruz"

Eski TBMM Başkanı Çiçek de Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik süreci hakkında değerlendirmelerde bulundu. Çiçek, halihazırda TOBB'un AB ve Almanya'dan sorumlu danışmanı olan Avrupa Komisyonu eski Başkan Yardımcısı Günther Verheugen döneminde, AB ilişkileri konusunda önemli çalışmalar yapıldığına işaret ederek, "Türkiye- Avrupa Birliği ilişkilerinde şimdi kara kışı yaşıyoruz. Bu ilişkiler gelişsin isteniyorsa yeni bahar havasına, yeni bir Verheugen'e de ihtiyaç var." dedi.

Gelinen noktada Türk vatandaşlarında "Biz ne yaparsak yapalım, AB bizi almayacak." görüşünün hakim olduğunu vurgulayan Çiçek, bütün bu olumsuzluklara rağmen hükümet, devlet olarak "müzakereler sürsün" arzusunun bulunduğunu ve gerçekçi bakıldığında aslında halihazırda müzakere edilecek başlığın da bulunmadığını kaydetti.

Çiçek, "Biz netice itibarıyla Avrupa Birliği'ne 'yük olsun' diye girmiyoruz. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne, Avrupa Birliği'nin de Türkiye'ye ihtiyacı var. Bu karşılıklı bir alışveriştir. Karşılıklı bir dayanışmayla gerçekleşebilecek bir hedeftir." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin 50 yıldır terörün her türlüsüyle uğraşan bir ülke olduğunu ve AB ülkelerinin bu olaylar karşısında taziye mesajları dışında somut adımlar atmadığını ifade eden Çiçek, "Dostlarımızdan ne bekliyoruz? Birlikte mutabık kaldığımız iki işlemin yapılmasını bekliyoruz, 'ya yargılayın, ya iade edin.' İade ile ilgili sözleşmelerimiz var. 4,5 sene Adalet Bakanlığı yaptım. İki tane işe yaramaz terörist iade edildi. Halbuki biz yüzlercesini istedik." dedi.

Cemil Çiçek, 15 Temmuz darbe girişiminde yaşananları da anımsatarak, "Kendi meclisini bombalamış, kendi insanına kurşun sıkmış bir yapının halen buralarda Avrupa ülkelerinde himaye görüyor olması anlaşılır gibi değil. Birilerinin bunu bize izah etmesi lazım. Bu dostluğa, demokratik nezakete bile yakışmıyor." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ATO'dan 'Ankara Direkt Uçuyor' Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement