ATO'dan, Özbekistan ile Ticari İlişkilerde Somut Adım - Son Dakika
Ekonomi

ATO'dan, Özbekistan ile Ticari İlişkilerde Somut Adım

ATO\'dan, Özbekistan ile Ticari İlişkilerde Somut Adım

Tarım, soğutma tesisleri, gıda, tekstil, konfeksiyon, deri, beyaz eşya, kağıt ve mobilya sektöründe faaliyet gösteren Özbek iş adamları, Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) düzenlediği toplantıda ATO üyesi iş adamlarıyla bir araya geldi.

26.07.2018 10:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarım, soğutma tesisleri, gıda, tekstil, konfeksiyon, deri, beyaz eşya, kağıt ve mobilya sektöründe faaliyet gösteren Özbek iş adamları, Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) düzenlediği toplantıda ATO üyesi iş adamlarıyla bir araya geldi.

ATO ve Özbekistan Büyükelçiliği iş birliği ile düzenlenen "Özbekistan Cumhuriyeti Sirderya Vilayetinde Yatırım, Ticaret ve Turizm Olanakları Forumu" ATO'da gerçekleştirildi. Konuk heyette, Özbekistan Cumhuriyeti Sirderya İl Vali Yardımcıları ve Özbekistan Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı ile tarım, soğutma tesisleri, gıda, tekstil, konfeksiyon, deri, beyaz eşya, kağıt ve mobilya sektörlerinde faaliyet gösteren Özbek iş adamları yer aldı. Özbekistan ile ticaretin geliştirilmesinde somut adımların atıldığı toplantıda, Özbek iş adamları ile ATO üyeleri iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

"Hedef ticaret hacmini artırmak"

Toplantıya ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Temel Aktay ve Halil İbrahim Yılmaz başkanlık etti. ATO Başkan Yardımcısı Aktay, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Özbekistan ile 2017 yılı başından itibaren tekrar ivme kazanan ikili ilişkilerin gün geçtikçe daha da geliştiğini söyledi. İki ülkenin karşılıklı siyasi ve ticari ilişkileri geliştirme konusunda istekli olduklarını belirten Aktay, "Hedefimiz, halihazırda 1,5 milyar dolar seviyesinde olan ticaret hacmini, iki ülkenin iş alanındaki mevcut potansiyelini harekete geçirerek çok daha yukarılara taşımaktır. Sıkıntılarımız ne büyüklükte olursa olsun bunları bir araya geldiğimiz sürece aşmamız çok daha kolay olacak ve bu sayede hedeflerimize ulaşmamız mümkün olacaktır" dedi.

Aktay, Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan Ankara Ticaret Odası'nın yeni pazarlar bulmaları konusunda ve yurt dışındaki faaliyetlerinde üyelerine her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduğunu vurguladı. Türk firmalarının yurt dışındaki ticari faaliyetlerinde karşılaştıkları en önemli problemlerden birinin güvenilir bir şekilde çalışabilecekleri firmalara ulaşmak olduğunu kaydeden Aktay, "Bugün burada gerçekleştirdiğimiz toplantı ve sizlerin bu toplantı akabinde oluşturacağı iş birliktelikleri, iş dünyasının doğru ve güvenilir kişilerinin bir araya gelmiş olmaları yönünde atılmış büyük bir adımdır" diye konuştu. Dış pazarlara açılmanın Türkiye gibi ekonomik büyümeyi hedefleyen ülkeler için en önemli çıkış kapısı olduğunu da kaydeden Aktay, Türk firmalarının ürün kalitesi ve güvenilirlik açısından uluslararası pazarda da kendini kanıtladığına dikkati çekti.

Sağlık turizminde iş birliğine davet

ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz ise Ankara'nın iller arasında ithalatta ikinci, ihracatta beşinci sırada bulunduğunu belirterek sağlık turizmi alanında Özbekistan ile iş birliği yapılabileceğini bildirdi. Yılmaz, bütün sektörleri doğru muhataplarla buluşturmak amacıyla Ankara Ticaret Odası bünyesinde bir birim oluşturacaklarını da sözlerine ekledi.

"Türk iş adamlarına imtiyaz"

Sirderya İl Birinci Vali Yardımcısı ve Heyet Başkanı Eşmatov Muradalla da konuşmasında, Türkiye'nin 81 milyon, Özbekistan'ın ise 33 milyon nüfusa sahip olduğunu hatırlatarak, "1,5 milyar dolar ticaret hacminin, potansiyelimiz açısından çok düşük olduğunu düşünüyorum" dedi. ATO'nun düzenlediği toplantının ardından Türk-Özbek ilişkilerinde yeni bir aşamaya ulaşılacağını söyleyen Muradalla, Özbekistan'da yatırım yapmak isteyen Türk iş adamlarına çeşitli teşvik ve imtiyazlar sağlanacağını bildirdi. Sirderya Yatırım İnovasyon ve Turizmden Sorumlu Vali Yardımcısı Haciyev Avaz ise Sirderya'nın yatırım potansiyeli hakkında sunum yaptı. Avaz, heyette yer alan Özbek iş adamlarının, Türk iş adamlarına somut projeler sunacaklarını bildirdi. Özbekistan Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Ulugbek Azamov da Özbekistan ekonomisi hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

"Özbekistan Cumhuriyeti Sirderya Vilayetinde Yatırım, Ticaret ve Turizm Olanakları Forumu"nda soğutma tesisleri, gıda, tekstil, konfeksiyon, deri, beyaz eşya, kağıt ve mobilya sektöründe faaliyet gösteren Özbek işadamları ile ATO üyesi iş adamları ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

Toplantıya, ATO Yönetim Kurulu Üyesi Edip Balcı, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı ve ATO Meclis Üyesi Tahir Tellioğlu, Meclis Üyeleri Selahattin Karaoğlan, Musa Beşparmak, Abdulbekir Yılmaz, Ferit Turan, Mehmet Özbey, Mehmet Aygün, Ufuk Şener, Fatih Çalışkan, Mustafa Tekeli, Faruk Elmalı, Haci Ali Yücel, Hamza Daşdan, Muhammet Sarıtaş, Canpolat Aras, Abdullah Öz, Necip Eranıl, çok sayıda komite üyesi ve ATO üyesi firmaların temsilcileri katıldı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi ATO'dan, Özbekistan ile Ticari İlişkilerde Somut Adım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile İstanbul'da görüşecek
    20:22 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile İstanbul'da görüşecek

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile yarın İstanbul'da bir araya gelecek. Görüşmede Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin hazırlıkları, ekonomik ilişkiler ve bölgesel gelişmeler ele alınacak. Ticaret hacminde 15 milyar dolar hedefi bulunuyor ve Türk yatırımcılar tarafından Mısır'da 100 binden fazla kişi istihdam ediliyor. Ankara, iki ülkenin çıkarlarının giderek birleştiği görüşünde.

  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.


Advertisement