ATO ile Şutso İşbirliği Başladı - Son Dakika
Ekonomi

ATO ile Şutso İşbirliği Başladı

ATO ile Şutso İşbirliği Başladı

Kalkınma Bakanlığı’na bağlı Ankara Kalkınma Ajansı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından, bölgeler arası sosyal etkileşimin artırılması amacıyla yürürlüğe konan Sosyal Etkileşim Programı’nın pilot uygulaması Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) arasında başladı.

17.12.2015 10:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kalkınma Bakanlığı'na bağlı Ankara Kalkınma Ajansı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından, bölgeler arası sosyal etkileşimin artırılması amacıyla yürürlüğe konan Sosyal Etkileşim Programı'nın pilot uygulaması Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) arasında başladı.

Program kapsamında Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası'ndan bir heyet Ankara Ticaret Odası'nı ziyaret etti. ATO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen ortak oturuma Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Ahmet Eşref Fakıbaba, Halil Özcan, Kasım Gülpınar, Mehmet Akyürek ve Mahmut Kaçar, ATO Meclis Başkanı Nuri Gürgür, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, ŞUTSO Meclis Başkanı İbrahim İletmiş, ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ertekin, iki Oda'nın yönetim kurulu ve meclis üyeleri, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık ve Karacadağ Kalkınma Ajansı yetkilileri katıldı.

BAKAN YILMAZ: "SEP'İ YAYGINLAŞTIRACAĞIZ"

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, toplantıda yaptığı konuşmada, ATO ve ŞUTSO arasında pilot uygulama olarak gerçekleştirdikleri Sosyal Etkileşim Programı'nı yaygınlaştıracaklarını söyledi. Programın amacının ticaret ve sanayi odaları arasında karşılıklı işbirliğini geliştirmek olduğunu bildiren Yılmaz, "Hepimizin birbirimizden öğreneceğimiz şeyler var" dedi. Türkiye'nin kalkınması için bütün bölgelerinin potansiyelinin sonuna kadar kullanılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Topyekun bir kalkınmayı gerçekleştirmemiz gerekiyor" diye konuştu. Yılmaz, bölgeler arasında işbirliğini artırmak gerektiğine dikkati çekti. Şanlıurfa'nın Türkiye'nin çok önemli illerinden birisi ve hammadde üretim üssü olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, hammaddeyi katma değerli ürünlere dönüştürmek gerektiğinin altını çizdi. Siyasetin merkezi olması nedeniyle Ankara'da ticaret ve sanayinin ön plana çıkamadığını da belirten Yılmaz, Ankara'nın önemli bir ticaret, sanayi, üniversite, bilim ve teknoloji merkezi olduğunu kaydetti. Enerji konusuna da değinen Yılmaz, dışa bağımlılığı azaltmak için yerli kaynakları değerlendirmek gerektiğini söyledi. GAP bölgesinde güneş enerji üretilmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, "En ucuz, en temiz enerji, verimli kullanılan enerjidir" diye konuştu. Bakan Yılmaz, Ankaralı iş adamlarından Şanlıurfa'yı daha sık ziyaret etmelerini ve ilişkileri geliştirmelerini istedi.

GÜRGÜR: "URFA TÜRKİYE'NİN CAN DAMARLARINDAN BİRİSİ"

ATO Meclis Başkanı Nuri Gürgür, toplantının açılışında, Şanlıurfa'nın hem İslam inancının kadim merkezlerinden biri hem de ekonomik, ticari ve tarımsal potansiyeli ile Türkiye ekonomisinin can damarlarından biri olduğunu söyledi. Urfa'daki potansiyelin ülkede barış ve refah çalışarak ve üreterek sağlanacağı mesajını verdiğini vurgulayan Gürgür, iki Oda arasındaki hayata geçirilen projenin önemine işaret etti. Gürgür, ATO olarak bu tür projelere destek olma konusunda çaba gösterdiklerini bildirdi.

ATO BAŞKANI BEZCİ: "KRİZİ FIRSATA ÇEVİRELİM"

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci de konuşmasında, SEP projesinin amacının Şanlıurfa'da bulunan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin ATO ve Ostim Organize Sanayi Bölgesi işbirliği ile yönetsel, operasyonel ve girişimcilik kapasitelerinin arttırılması, firmaların birlikte ve ortak amaçlar doğrultusunda hareket etme becerilerinin yükseltilmesi, sürdürülebilir ağ ilişkilerinin geliştirilmesi, firma yapılarının güçlendirilmesinin sağlanması, tecrübe paylaşımı ve ortaklıklar geliştirilmesi olduğunu söyledi. Bezci, "Ankara Ticaret Odası olarak ülkemizin herhangi bir köşesinde ticaretin ve sanayinin geliştirilmesi için atılacak adımın, tüm ülkeyi geliştirecek adım olacağının bilincindeyiz" dedi.

Ülke meseleleri konusunda duyarlı olmak gerektiğini vurgulayan Bezci, "Son dönemde coğrafyamız nedeniyle yaşadığımız olaylar gösterdi ki kendi kendine yetebilen ülke olabilmek çok önemli" diye konuştu. Rusya ile yaşanan krizi fırsata çevirmek gerektiğini söyleyen Bezci, enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam kurulu güç içindeki payını artırmak gerektiğini vurguladı. Güneş fakiri Almanya'nın güneş enerjisinde kurulu gücünün 38 bin megavat, Türkiye'nin kurulu gücünün ise 300 megavat olduğunu hatırlatan Bezci, "10 milyar dolarlık yatırımla 5 yılda Rusya'ya bağımlılıktan kurtuluruz" diyerek Bakan Yılmaz'dan destek istedi.

Bezci, ATO olarak bölgesel kalkınma adına yapılacak her çalışmayı destekleyeceklerini de sözlerine ekledi.

ŞUTSO BAŞKANI ERTEKİN: "URFA KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞACAK"

ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ertekin de toplantıda Şanlıurfa'nın ekonomik ve sosyal verilerini içeren bir sunum yaptı. 2012 yılında teşvik sistemine geçilmesinin ardından Şanlıurfa'nın atılım gerçekleştirdiğini anlatan Ertekin, "İnşallah Urfa küllerinden yeniden doğacak" dedi. Şanlıurfa'daki tarımsal üretim hakkında ayrıltılı bilgi veren Ertekin, sulamada elektrik sorununu çözmek için Türkiye'de henüz bilinmeyen "termo solar" sistemini önerdi. Ertekin, yaş sebze-meyve ve hayvancılıkta iki ayrı URGE projesini hayata geçirdiklerini, yakın zamanda Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ni kuracaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Bakan Yılmaz'a, milletvekillerine ve ŞUTSO Başkanı'na çini ibrik ve tabak ile Ankara tiftiğinden yapılmış şal hediye etti. Şanlıurfa heyeti de hediyeler sundu.

Daha sonra gerçekleştirilen Benchmarking Toplantısı'nda ise Karacadağ Kalkınma Ajansı Şanlıurfa Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Yunus Çolak, Şanlıurfa'daki yatırım fırsatları hakkında sunum yaptı. Toplantıda iki Oda'nın birim müdürleri bir araya gelerek bilgi ve tecrübe paylaşımında bulundu.

Ankara Ticaret Odası'nda gerçekleştirilen sunum ve toplantıların ardından Divan Çukurhan Otel'de düzenlenen yemekli toplantıda da ŞUTSO ve ATO Yönetim Kurulu, meclis üyeleri ve birim yöneticileri bir araya geldi. Yemekte her iki odanın birim yöneticileri iş akışları hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulundu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi ATO ile Şutso İşbirliği Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement