Atölyeye dönüştürdükleri öğrenci evinde model uydu yaptılar - Son Dakika
Güncel

Atölyeye dönüştürdükleri öğrenci evinde model uydu yaptılar

- Atölyeye dönüştürdükleri öğrenci evinde model uydu yaptılar Kocaeli'de TEKNOFEST tarafından gerçekleştirilen Model Uydu yarışması için çevrelerinden destek bulamayan üniversite öğrencileri, öğrenci evini atölyeye dönüştürerek yaptıkları model uydu ile birinci oldu.

11.10.2020 11:03  Güncelleme: 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Atölyeye dönüştürdükleri öğrenci evinde model uydu yaptılar

KOCAELİ - Kocaeli'de TEKNOFEST tarafından gerçekleştirilen Model Uydu yarışması için çevrelerinden destek bulamayan üniversite öğrencileri, öğrenci evini atölyeye dönüştürerek yaptıkları model uydu ile birinci oldu. Kısıtlı imkanlarla birinci olan gençler ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı.

TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilen TÜRKSAT Model Uydu Yarışması'na Kocaeli'de üniversite okuyan gençler damga vurdu. Düzenlenen yarışma kapsamında üniversiteden Mühendislik Fakültesi Elektronik Mühendisliği 3. sınıf öğrencileri Alperen Savaş ve Yasin Karakaya, Bilgisayar Mühendisliği 2. sınıf öğrencileri Muhammed Kartal ve Mustafa Şenol ve Temel Bilimler Fakültesi Fizik Bölümü 3.sınıf öğrencisi Abdullah Özkan olmak üzere 5 kişiden oluşan Spatium Takımı, yarışmaya katılabilmek için çalışmalara başladı. Çalışmaları sırasında çevrelerinden destek bulamayan gençler, öğrenci evini atölyeye çevirdi. Burada yaklaşık 9 aylık bir çalışmanın ardından gençler, WİFİ ile haberleşmenin sağlandığı ve 10 G kuvvetine kadar dayanabilen bir model uydu geliştirdi. Bu uydu ile Ankara'da düzenlenen yarışmaya katılan gençler, Gaziantep'te düzenlenen ödül töreninde birinci seçildi. Ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden alan Spatium Takımı, şimdi ise gökyüzüne ve uzaya hitap edebilen daha fazla projeye imza atabilmeyi hedefliyor.

"Teknoloji üzerine devam etmeyi düşünüyoruz"

Spatium Takımı olarak uzay ile ilgili projeler üretmeye devam etmek istediklerini belirten takım üyesi Temel Bilimler Fakültesi Fizik Bölümü 3.sınıf öğrencisi Abdullah Özkan, "5 kişiden oluşan bir takımız, 2 elektronikçi, 2 bilgisayar mühendisi ve bir fizik, ben fizik öğrencisiyim. Yarışma bu sene biraz pandemiden dolayı biraz sekteye uğrayacak düşüncesi ile raporlama aşamalarında yavaş kalmıştık. Fakat sonra raporlama aşamalarını bitirdik. Nisan'da, Temmuz'da ve Ağustos'ta olmak üzere 3 raporlama aşaması var. Bunları yüksek puanlarla bitirdik fakat rakiplerimizin puanlarını bilmiyorduk. Model Uydu yarışmasına katılmamızın sebepleri olarak, haberleşmenin olması, yarışma genelinde aerodinamik ve bölümlerimize uygun bölümlerin olmasıydı. Model Uydu yarışmasında bir uydunun alçak yörüngeden yeryüzüne veya herhangi bir gezegenin yüzeyine inmesini simüle ediyoruz. İçinde sıcaklık, basınç gibi birçok sensör bulunan ve roket ile atılmaya dayanıklı bazı özellikleri vardı. Bizde yaptığımız bu uyduyla beraber en yüksek puanı alan takım olarak Ankara'daki yarışmada 1. olduk, Gaziantep'te ödülümüzü aldık. Spatium takımı olarak gelişmeyi, daha fazla yarışmaya katılmayı, birkaç projeye birden katılmayı düşünüyoruz. Aklımızda projeler var. Önceden yarışmalara katılmadığımız için bu sene hiç yardım alamadık. Aldığımız yardımlarla beraber daha fazla takım arkadaşıyla daha fazla yarışmaya katılacağız. Teknoloji üzerine devam etmeyi düşünüyoruz. Daha çok gökyüzüne hitap eden, uzaya hitap eden projeler düşünüyoruz. Çünkü hem arkadaş grubu olarak hem de kişisel zevklerimiz olarak uzayla ilgilenmeyi düşünüyoruz. O yüzden rokettir, model uydudur, herhangi bir astronomik bir şey olabilir" dedi.

"Evin salon kısmını bir atölyeye çevirdik"

Yarışmaya ilk defa katıldıkları için maddi olarak sıkıntılar çektiklerini belirten Özkan, "Bir de ilk defa katılan birine üniversiteden laboratuvar veya atölye ayarlamak biraz zor oluyordu. Bu sene evde, kendi öğrenci evimizde çalıştık. Evin salon kısmını bir atölyeye çevirdik. Orada çalışmalarımızı yürüttük. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden ödül almak tabii ki gurur verici. Sonuçta bir milli teknoloji hamlesiydi bu. Teknofest'in de çok büyük yardımı oldu. Biz de biz gençlere bu fırsatı tanıdığı için T3 vakfına ve Cumhurbaşkanına teşekkür ederiz" diye konuştu.

"Video aktarımını gökyüzündeki model uyduya gönderebilen tek takımız"

Yarışma kapsamında gökyüzüne yolladıkları uydu ile çift taraflı telemetriyi en sağlıklı sağlayabilen tek takım olduklarının altını çizen Özkan, "Uydu bir çok sensöre (basınç, sıcaklık, ivmeölçer, gyro), bir pervaneli aktif iniş sistemine, bir paraşüte ve roketle fırlatıldığından dayanabilmesi için 10 G'ye kadar dayanıklı yüksek mukavemeti olan tasarım ögelerine sahip. Onun haricinde bir çift taraflı haberleşme dediğimiz önemli bir husus var. Haberleşmeyi biz WİFİ modülü ile sağladık. Bunu yarışma içinde başarıyla yapan tek takımız. Çift taraflı haberleşmede video aktarımını yani bilgisayardan model uyduya gökyüzündeyken gönderebilen tek takımız. Kod bölümünde ufak bir hatamız oldu ve aktif iniş sistemimiz çalışmadı. Ama onunla ilgili çok büyük bir sıkıntı yaşamadık ve sağlam inen de birkaç takımdan biriydik. Onun haricinde de her sene bu yarışma düzenleniyor. 2021'de de yine İstanbul'da düzenlenecek olan TEKNOFEST yarışmasına katılmayı düşünüyoruz. Ayrıca bir çok farklı bir yarışmaya da katılacağız" şeklinde konuştu.

Atölyeye dönüştürdükleri öğrenci evinde model uydu yaptılar
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Atölyeye dönüştürdükleri öğrenci evinde model uydu yaptılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sevil Becan, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanlığına aday
    18:49 Sevil Becan, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanlığına aday

    Eski kulüp yöneticisi Sevil Becan, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanlığına aday olduğunu açıkladı. Becan, Fenerbahçe'nin değerlerinin her zaman birlik ve beraberliği ön planda tuttuğunu vurgulayarak, kamplaşma ve karşıtlıkların sona ermesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulunun reforma ihtiyaç duyduğunu ve daha farklı bir yönetim anlayışına ihtiyaç olduğunu ifade etti.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Duo Brno ve Suk Quartet Konser Verdi
    18:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Duo Brno ve Suk Quartet Konser Verdi

    Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin üçüncü gününde, Duo Brno ve Suk Quartet, Ayazini köyünde bir konser verdi. Çekyalı sanatçılar, obua, fagot, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserler seslendirdi. Konser, sanatseverler tarafından ilgiyle karşılandı.

  • Başkentte MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması Düzenlendi
    18:44 Başkentte MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması Düzenlendi

    Ankara'da Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması, Çankaya Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirildi. Yarışmaya 25 takım katıldı ve Subayevleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci, Balgat Aliye Yahşi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ikinci, Esertepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi üçüncü oldu. İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak, ödül töreninde yaptığı konuşmada, yarışmaya katılan öğrencileri ve öğretmenleri tebrik etti ve bu tür yarışmaların öğrencilerin meslek seçiminde önemli bir rol oynadığını vurguladı.

  • AYM Başkanı Zühtü Arslan: Hak eksenli yaklaşım Anayasa Mahkemesi'nde hakim paradigmadır
    18:43 AYM Başkanı Zühtü Arslan: Hak eksenli yaklaşım Anayasa Mahkemesi'nde hakim paradigmadır

    Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, anayasa mahkemelerinin temel görevinin hak ve özgürlükleri korumak olduğunu belirterek, "Hak eksenli yorum ve yaklaşım bugün Anayasa Mahkemesinde hakim paradigmadır. Bu değişimi, dönüşümü biz hep birlikte gerçekleştirdik." dedi. AYM Yüce Divan Salonu'nda düzenlenen veda törenine Arslan'ın yanı sıra Yüksek Mahkemenin yeni Başkanı Kadir Özkaya, AYM üyeleri ve personeli katıldı.

  • Muğla Datça'da Çocuk Evleri Sitesi Projesi Temel Atma Töreni Düzenlendi
    18:43 Muğla Datça'da Çocuk Evleri Sitesi Projesi Temel Atma Töreni Düzenlendi

    Muğla'nın Datça ilçesinde, Hazineye ait 15 bin metrekarelik alanda beş villa tarzı dubleks çocuk evi ve hizmet birimlerinden oluşacak çocuk evleri sitesi projesinin temsili temel atma töreni düzenlendi. Törene Datça Kaymakamı Murat Atıcı, Muğla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Kütük, Kadın İşgücünü Geliştirme ve Yaygınlaştırma Derneği (KİGDER) Başkanı Menşure Yavuz ve dernek üyeleri katıldı. Kaymakam Atıcı, projenin tamamlanmasıyla 50 çocuğa hizmet vereceklerini belirtirken, Dernek Başkanı Yavuz da projeye destek verenlere teşekkür etti. Ayrıca etkinlik kapsamında sanatçı Suavi'nin konser vereceği duyuruldu.

  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Niğde'de 99 ruhsatsız tabanca ele geçirildi, 1 şüpheli tutuklandı
    18:33 Niğde'de 99 ruhsatsız tabanca ele geçirildi, 1 şüpheli tutuklandı

    Niğde'de yapılan bir operasyonda, bir kamyonda yapılan aramada 99 ruhsatsız tabanca ele geçirildi ve 1 şüpheli tutuklandı. Niğde Valisi Cahit Çelik, operasyonu gerçekleştiren polislere teşekkür ederek, il genelinde kaçakçılık suçlarına yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti.


Advertisement