Aü'nün Çocuk Üniversitesi Kış Programı Başvuruları Başladı - Son Dakika
Yerel

Aü'nün Çocuk Üniversitesi Kış Programı Başvuruları Başladı

Aü\'nün Çocuk Üniversitesi Kış Programı Başvuruları Başladı

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin “Kış Programları Başvuruları” başladı.

20.01.2014 16:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin "Kış Programları Başvuruları" başladı.

Anadolu Üniversitesi Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğrul Yörükoğulları ile Çocuk Üniversitesi Müdür Yardımcısı ve Fen Bilimleri Alan Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Metin Altan, kış programları başvuruları ve Çocuk Üniversitesi hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Yörükoğulları, eğitim programının 27 Ocak-7 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirileceğini belirterek, Çocuk Üniversitesinde bu yıl kış programı kapsamında ilk olarak eğlenceli matematik ve uzay programlarının dikkat çektiğini söyledi.

Dünya genelinde uygulanan Çocuk Üniversitesi uygulamaları yerine Türkiye'de farklı bir model geliştirdiklerini ifade eden Yörükoğulları, üniversitenin, çocukların kendilerini keşfetmeleri ve geliştirmeleri amacıyla kurulduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Yörükoğulları, Çocuk Üniversitesinin yaklaşık 4 yıl önce kurulduğunu hatırlatarak, "Çocuk Üniversitesinin temeli 4 yıl öncesine dayanıyor. Rektör danışmanı olarak çalıştığım dönemde 'Acaba 3. kuşak üniversiteler topluma hizmet olarak neler yapabilir?' diye bir araştırmaya girdiğimde çocuk üniversiteleri ile karşılaştım. Bu çocuk üniversiteleri yaklaşık olarak 2000'li yılların başında özellikle Orta Avrupa ülkelerinde açılmış. Bu üniversitelerin yaklaşık 100 ülkede 200'e yakın Çocuk Üniversitesi faaliyetlerinin olduğunu gördüm. 'Daha sonra bu çocuk üniversiteleri ne yapar, nasıl eğitim verir?' konusuna girdiğimizde bunun temelinin ise Amerika'da, İngiltere'de ve Rusya'da olduğunu keşfettim. 'Oradaki modellerin aynısını almak yerine Türkiye'ye özgü bir model nasıl geliştirilebilir?' diye düşünerek çalışmalara başladık. Türkiye'de ise ilk olarak bu üniversiteler karşımıza Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesinde çıktı. Hatta Malatya ve Trakya Üniversitesinde de bu üniversitelerin olduğunu gördük; ama bizim Çocuk Üniversitemizin kendisine özgü olması açısından bir yönetmelik hazırladık. Yönetmeliği yetkili makamlara sunarak yaklaşık 4 yıl önce Çocuk Üniversitemizi kurduk" dedi.

"UFAK BİR KIVILCIM İNSANIN KENDİNİ KEŞFETMESİ İÇİN ÖNEMLİDİR"

Çocuk Üniversitelerinin asıl amacının çocukları üniversiteli yapmak olduğuna işaret eden Prof. Dr. Yörükoğulları, "Her yönüyle üniversite; ama öğrencileri çocuk olan bir üniversiteyiz. Yaz dönemi ya da kış dönemi derslerinin devam ettiği programlar uyguluyoruz. Öğrencilerimiz, üniversite öğretim üyelerimizden bir hafta ya da iki hafta süresince laboratuvarlarda, atölyelerde ve dersliklerde ders alıyorlar. Çocuk Üniversitesi çocuğun kendini keşfederken bizim de onu keşfetmemizi sağlıyor. Örneğin; çocuğun sanata eğilimi varsa sanata yöneliyor ya da fiziğe yeteneği varsa onu keşfediyor. Çocuk Üniversitelerinin amacı, çocuğun geleceğini kendisi belirlemesi açısından önemlidir" diye konuştu.

ÇOCUK ÜNİVERSİTESİNE KAYIT İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR

Yörükoğulları, üniversiteye kayıt için gerekli şartları da anlatarak, şöyle devam etti:

"İsteyen öğrenci istediği programa bize gelerek kaydını yaptırmak suretiyle başlayabilir. Yaş sınırımızı, Türkiye şartlarını düşünecek olursak 7-17 yaş grubu olarak belirledik. Bizde sınav uygulaması bulunmuyor, bunu tamamen çocuğun seçeceği programlar doğrultusunda yapıyoruz. Bizim ikinci bir aşamamız çocuğun eğitimiyle yetinmeden aileyi de içine alan bir eğitim söz konusudur. Kontenjanlarımız ise programa göre değişim gösteriyor. 20-25 kişilik gruplar programlar da yer alıyor."

Prof. Dr. Yörükoğulları, şuana kadar 70'in üzerinde program açarak bine yakın öğrenciye eğitim verdiklerine de değinerek, hedeflerinin daha fazla öğrenciye ulaşmak ve onları üniversiteyle tanıştırmak olduğunu da sözlerine ekledi.

Çocuk Üniversitesi Fen Bilimleri Alan Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Metin Altan ise, Çocuk Üniversitesinin fen bilimlerinden sosyal bilimlere, sanattan spora birçok alanda çocuğun gelişimini sağladığına vurgu yaptı. Altan, Çocuk Üniversitesi kış programı başvurularının www.cocuk.anadolu.edu.tr adresinden yapılabileceğini bildirdi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aü'nün Çocuk Üniversitesi Kış Programı Başvuruları Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement