Avrupa Birliği ABD'den Kot, Viski ve Motosiklet İthalatını Hedefleyen Gümrük Tarifelerini Yarın... - Son Dakika
Dünya
BBC

Avrupa Birliği ABD'den Kot, Viski ve Motosiklet İthalatını Hedefleyen Gümrük Tarifelerini Yarın...

Avrupa Birliği ABD\'den Kot, Viski ve Motosiklet İthalatını Hedefleyen Gümrük Tarifelerini Yarın...

Avrupa Birliği'nin ABD'nin gümrük vergilerine yanıt olarak getireceği yeni gümrük tarifeleri Cuma yayımlanacak.

21.06.2018 07:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği'nin ABD'nin gümrük vergilerine yanıt olarak getireceği yeni gümrük tarifeleri Cuma günü yayımlanacak.

Avrupa Birliği Ticaret Komiseri Cecilia Malmstrom, tarifelerde hedef alınacak ithal ürünleri arasında kot pantolon, motosiklet ve viski olacağını açıkladı. Mart ayında AB'nin hazırladığı taslakta portakal suyu, mısır ve fıstık ezmesine de ek gümrük vergileri getirilmesi ön görülüyordu.

"Bu pozisyonda olmayı biz tercih etmedik" diyen Malmstrom, "ABD'nin tek taraflı olarak gümrük vergilerini artırması bize başka yol bırakmadı" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, AB ülkelerinin de içinde bulunduğu ülkelere çelik ve alüminyum ihtilatına Haziran başında yeni vergiler getirmişti.

AB'nin bunlara yanıt olarak getirdiği yeni vergiler ise "maksimum siyasi etki" yaratmayı hedefliyor. Portakal suyu ABD'deki seçimlerde başa baş bir yarışın yaşandığı Florida eyaletinin önemli bir ihraç kalemiyken viski, Cumhuriyetçiler'in ABD Senatosu'ndaki lideri Mitch McConnell'in eyaleti Kentucky'nin ihraç ürünleri arasında yer alıyor.

Donald Trump, Salı günü de "Çin'in tutumunu değiştirmemesi durumunda" ABD'nin Çin'den 200 milyar dolarlık ithalat ürünlerine yeni vergi getirebileceğini söylemiş, Çin ise bunu "şantaj" olarak niteleyerek gerekli yanıtı vereceklerini açıklamıştı.

Bu durum daha kapsamlı bir ticaret savaşına yönelik endişeleri artırıyor.

IMF geçen hafta Donald Trump'ın korumacı adımlarının ABD ekonomisine zarar verebileceğini, dünyanın ticaret sistemini de etkileyeceğini açıkladı.

IMF Direktörü Christine Lagarde, ticaret savaşının iki tarafta da zarara yol açacağını söylerken ekonomistler ABD'deki tedarik zincirlerinin bozulabileceği, artan gümrük vergileri nedeniyle tüketicilerin cebinden daha fazla para çıkabileceği uyarısında bulundu.

Yeni vergilere ABD içinden de tepkiler var. Pennsylvania'nin Cumhuriyetçi Senatörü Pat Toomey, gümrük vergileri getirilirken ilan edilen "ulusal güvenlik gerekçesini" meşru görmediğini açıkladı.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Avrupa Birliği ABD'den Kot, Viski ve Motosiklet İthalatını Hedefleyen Gümrük Tarifelerini Yarın... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı
    12:33 Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden sahası heyelanında toprak altında kalan 9 işçiden birinin daha naaşına ulaşıldığını bildirdi. Arama çalışmaları devam ederken, daha önce de bir işçinin cenazesine ulaşılmıştı.

  • İzmir'in Seferihisar ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    12:25 İzmir'in Seferihisar ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında Ege Denizi'nde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İzmir Valiliği tarafından yapılan açıklamada, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durum bildirilmediği belirtildi. Deprem, İzmir genelinde hissedildi. İzmir Valisi Süleyman Elban, deprem sonrası yapılan saha tarama çalışmalarının devam ettiğini ve ekiplerin teyakkuz halinde olduğunu belirtti.

  • Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı
    11:59 Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı

    Türk Kızılay öncülüğünde temin edilen gıda, bebek malzemeleri ve uyku tulumu gibi acil ihtiyaç ürünlerinin yüklendiği 9. İyilik Gemisi, Mısır'ın El-Ariş Limanı'na ulaştı. Gemiden indirilecek olan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi, tır ve kamyonlarla Refah Sınır Kapısı'na taşınacak ve İsrail saldırıları altındaki Gazzelilere ulaştırılacak.

  • Saldırı sonrası kamera karşısına geçen Reisi ''İran, İsrail'e gücünü gösterdi'' demekle yetindi
    11:46 Saldırı sonrası kamera karşısına geçen Reisi "İran, İsrail'e gücünü gösterdi" demekle yetindi

    İsrail'in İran'a yönelik saldırısının ardından bugün kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Reisi'nin misilleme yapılıp yapılmayacağına dair bir açıklama yapması umulurken beklenen olmadı. Cuma namazı öncesinde açıklamalarda bulunan Reisi ''İran, İsrail'e gücünü gösterdi'' demekle yetindi.

  • Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı? Uzay kurumu sözcüsünden bomba İHA iddiası
    11:21 Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı? Uzay kurumu sözcüsünden bomba İHA iddiası

    İsrail'in İran'a yönelik 3 drone ile gerçekleştirdiği misilleme saldırısıyla ilgili ortaya atılan bir iddia büyük ses getirdi. İran Uzay Kurumu Sözcüsü Hüseyin Dalirian, İran'a yapılan saldırıda kullanılan İHA'ların kısa menzilli olduğunu belirterek, bu İHA'ların İran içerisinden havalanmış olabileceğini aktardı. Dalirian'ın açıklaması akıllara "Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı?" sorusunu getirdi.

BBC

Advertisement