Avrupa Birliği'nden Google'a 5 Milyar Dolarlık Tarihi Ceza - Son Dakika
Teknoloji

Avrupa Birliği'nden Google'a 5 Milyar Dolarlık Tarihi Ceza

Avrupa Birliği\'nden Google\'a 5 Milyar Dolarlık Tarihi Ceza

Avrupa Birliği'nden Google'a 5 Milyar Dolarlık Tarihi Ceza Avrupa Birliği (AB), Android işletim sisteminde piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle Google'a 4,3 milyar avro para cezası verdi.

20.07.2018 03:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği'nden Google'a 5 Milyar Dolarlık Tarihi Ceza

Avrupa Birliği (AB), Android işletim sisteminde piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle Google'a 4,3 milyar avro para cezası verdi.

Google uygulamalarında Android zorunluluğu getirdi böyle oldu!

Avrupa Birliği Komisyonu Google'a tarihi bir ceza kesti. Rekabet kurallarını ve pazardaki hakimiyetini kullanmanın bedeli tam 5 milyar dolar oldu. Avrupa Birliği Komisyonu'nun Google'a Android işletim sisteminin piyasada haksız hakimiyet kurması nedeniyle 5 milyar dolar ceza vereceği bildirildi.

AB'nin Rekabet Komisyonu Üyesi Margrethe Vestager'in Brüksel'de saat 13: 00'de açıkladığı habere göre, Google'ın "bu davranışa 90 gün içinde etkili bir son vermesi" gerektiğini açıkladı.

Söz konusu 5 Milyar dolarlık ceza tam üç yıl süren araştırma sonrası verildi.  Brüksel'de düzenlenecek toplantı ile kamuoyu ile duyurulacak olan ceza, Google'ın mobil işlerim sistemi Anroid ile haksız bir şekilde hakimiyetini güçlendirecek atımlarına devam etmesi etkili oldu.

Avrupa Komisyonunun bu güne kadar tek bir şirkete verdiği en büyük para cezası oldu!

Google'ın bu kararı temyiz götürme hakkı bulunuyor. AB Komisyonu'nun Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager, daha önce Google'ın bir alışveriş kıyaslama hizmetine 2,8 milyar dolar ceza kesilmesine karar vermişti. Ancak şirket, kararı temyiz etmişti.

Adsense Reklam Verme Sistemi de başka bir soruşturma konusu!

Vestager ve ekibi, Google'ın reklam verme sistemi Adsense konusunda da üçüncü bir soruşturma yürütüyor. AB'nin Rekabetten Sorumlu Üyesi Vestager Google'a karşı üç farklı soruşturma yürütüyor. Avrupa Komisyonu, o dönem üyeleri arasında Microsoft, Nokia ve Oracle'ın da bulunduğu Fairsearch (Adil arama) adlı bir ticari grubun şikayeti üzerine Anroid işletim sistemi konusundaki soruşturmasına başlamıştı.

Araştırma şirketi Statcounter'a göre o dönem, Android Avrupa cep telefonu pazarında yüzde 64'lük bir paya sahipti. Sistemin pazar payı daha sonra yüzde 74'e yükseldi.

Fine of €4,34 bn to @Google for 3 types of illegal restrictions on the use of Android. In this way it has cemented the dominance of its search engine. Denying rivals a chance to innovate and compete on the merits. It's illegal under EU antitrust rules. @Google now has to stop it

— Margrethe Vestager (@vestager) 18 Temmuz 2018

Komisyon daha sonra Google'ın rekabet kurallarını ihlal ettiğini savunan üç farklı iddiada bulunmuştu;

Android işletim sistemi kullanan cep telefonları ve tablet üreticilerinin Google arama motorunu önceden ayarlanmış arama motoru yapması ve kullanıcıların uygulama indirmek üzere Playstore'a girmek için Google'ın internet tarayıcısı Chrome'u indirme zorunluluğu;

Üreticilerin Anroid'in açık kaynak kodlarını temel alan rakip işletim sistemleriyle çalışan cihazlar satmasının önlenmesi

cihaz üreticileri ve cep telefonu servisi sağlayan şirketlere Google'ın motorunu tek seçenek olarak sunmaları için mali teşvikler verilmesi;

Cihaz üreticilerine herhangi bir uygulamayı önceden yüklemelerini şart koştuğu.

Şirket, Google arama motoru ve Playstore'u birlikte sunmalarının, hizmetlerini bedava sunmalarını mümkün kıldığını iddia etti. Google ayrıca, Apple ve rakip iOS işletim sisteminin kullanıcılara her durumda bir alternatif sunduğunu savundu.

Rusya'da benzer soruşturma

Google, rekabet düzenleme kurulunun benzer şikayetleri soruşturduğu Rusya'da bu konuda bazı ödünler vermişti. Rusya'daki Android kullanıcılarına, Chrome internet tarayıcısını ilk açtıklarında Google, Yandex ve Mail.ru arama motorları arasında bir seçim yapma fırsatı sunuluyor.

Statcounter'a göre bu değişikliğin yapılmasının ardından Yandex mobil arama motoru pazarındaki payını yüzde 34'ten yüzde 46'ya çıkarttı. Ancak bir hukuk uzmanı AB'yle olan anlaşmazlığın çözümünün çok daha uzun sürebileceğini söyledi.

Avukat Suzanne Rabb BBC'ye yaptığı açıklamada "Google geçmişte yasal haklarını korumak için harekete geçmeye hazır olduğunu gösterdi. Konuyu AB mahkemelerine taşıyabilir ve karar alınması yıllar sürebilir" dedi.

Rekor kıran para cezasıyla ilgili olarak Vestager, "Bu çok ciddi bir ihlal. Bu çok ciddi bir yasadışı davranış. " dedi.

EU Commission

Kaynak: Teknotalk.com

Son Dakika Teknoloji Avrupa Birliği'nden Google'a 5 Milyar Dolarlık Tarihi Ceza - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement