Son dakika: AB ile İngiltere ayrılık sonrası ticari ilişkiler için uzlaştı - Son Dakika
Ekonomi

Son dakika: AB ile İngiltere ayrılık sonrası ticari ilişkiler için uzlaştı

Son dakika: Avrupa Birliği ve İngiltere, Brexit sonrası ticari ilişkileri belirleyecek anlaşma müzakerelerinde uzlaşı sağladı. İngiltere AB'den 31 Ocak 2020'de çıkmıştı ancak ticaret işbirliği devam ediyordu.

24.12.2020 17:51  Güncelleme: 19:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen arasında bugün yapılan görüşmeler sonucunda ticaret anlaşmasında uzlaşı sağlandığı duyuruldu.

"BRİTANYA İÇİN HARİKA HABER"

Anlaşma sonrası açıklama yapan Başbakan Boris Johnson "Britanya kamuoyuna 2016 referandumunda ve geçen yılki seçimde vaat edilen her şey bu anlaşmayla yerine getirildi. Paramızın, sınırlarımızın, yasalarımızın, ticaretimizin ve balıkçılık yaptığımız suların kontrolünü geri kazandık. Anlaşma, Britanya'nın her parçasındaki aileler ve işyerleri için harika haber. Bugüne dek AB ile sıfır gümrük vergisi ve sıfır kotaya dayanarak varılan ilk serbest ticaret anlaşmasını biz imzaladık. Bu, her iki tarafın da bugüne dek imzaladığı en büyük ikili ticaret anlaşmasıdır, 2019 itibarıyla 668 milyar sterlin değerinde ticareti kapsamaktadır. Britanya'nın egemenliğini geri kazanmasıyla ilgili kilit önemdeki kırmızı çizgilerimizin hepsinde başarıya ulaştık. Avrupa Adalet Divanı'nın bir rolü olmayacak." dedi.

11 AYLIK SÜREÇ TAMAMLANDI

İngiltere, Avrupa Birliği'nden 31 Ocak 2020'de çıkmıştı. Ancak ticaret işbirliğinde süreç bu şekilde işlemedi ve 11 ay daha işbirliği devam etti. Sürecin sonlanmasıyla tarafların yeni kurallara karar ve onay vermesi gerekiyordu.

ANLAŞMA OLMASAYDI NE OLACAKTI?

İki taraf salgın süreci de hesaba katılırsa uzun ve zorlu bir müzakere süreci yönetti. Ancak son noktalara gelirken görüşme trafiği de artmıştı. Özellikle İngiltere ile Avrupa kıtası arasındaki sularda balıkçılık yapılması ve ortak güvenliğin nasıl sağlanacağı üzerine tartışmalar yoğunluk kazanmıştı.

İki taraf anlaşma konusunda olumsuz olsaydı ithalat ve ihracat için ödenecek vergiler hem İngiltere tarafında hem de AB tarafında artacaktı.

BREXİT SÜRECİ

İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya'dan oluşan Birleşik Krallık'ta, Haziran 2016'da yapılan AB referandumunda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı.

AB'den resmen 31 Ocak'ta ayrılan İngiltere, Birlik ile başta ticaret olmak üzere ikili ilişkiler konusunda kapsamlı müzakereler yürütüyordu.

AB ile İngiltere arasındaki müzakerelerde "adil rekabetin sağlanması", "ticari anlaşmazlıkların nasıl çözüleceği" ve "balıkçılık" gibi sorunlu konular en zor balıklar olarak öne çıkmıştı.

Anlaşmaya varılamaması halinde iki taraf arasındaki ticari ilişkiler, 31 Aralık sonrasında Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına göre yapılacaktı. Bu tarihe kadar olan geçiş süreci boyunca İngiltere, AB kurallarına bağlı kalmayı sürdürüyordu.

Son dakika: AB ile İngiltere ayrılık sonrası ticari ilişkiler için uzlaştı

Son Dakika Ekonomi Son dakika: AB ile İngiltere ayrılık sonrası ticari ilişkiler için uzlaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • e.t.: it iti ısırmaz 0 0 Yanıtla

Advertisement