Avrupa'nın en büyük fizik tedavi hastanesinin açılışına sayılı günler kaldı (2) - Son Dakika
Güncel

Avrupa'nın en büyük fizik tedavi hastanesinin açılışına sayılı günler kaldı (2)

İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Bahçelievler'de "Avrupa'nın en büyüğü" olarak inşa edilen fizik tedavi hastanesinin haziranın yarısından itibaren hizmete alınacağını bildirdi.

06.06.2022 10:59  Güncelleme: 17:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Bahçelievler'de "Avrupa'nın en büyüğü" olarak inşa edilen fizik tedavi hastanesinin haziranın yarısından itibaren hizmete alınacağını bildirdi.

Megakentteki sağlık yatırımlarına ilişkin AA muhabirine konuşan Memişoğlu, son 15 yıldır İstanbul'daki sağlık altyapısında büyük değişim yaşandığını, eskiden "koğuş sistemi" olarak adlandırılan 8 kişilik ve ortak tuvaletli odaların bulunduğu kamu hastanelerinin altyapısının dönüşüme uğradığını anlattı.

1971'de Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinin hizmete sunulmasından 2010'da Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinin açılışına kadar, kentte yeni bir hastane yapılmadığına dikkati çeken Memişoğlu, sadece son 5 yılda çok yataklı 26 büyük hastanenin sisteme ilave edildiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Memişoğlu, sadece Kovid-19 salgını zamanında 9 hastanenin açıldığını, bunların 2'sinin 3 ayda projelendirilerek hizmete sunulan, 1008 yataklı, tuvalet ve banyosu da içinde yer alan tek kişilik odalara sahip acil durum hastaneleri olduğunu ifade etti.

İstanbul'da, 2002'de kamu hastanelerinde tek kişilik toplam 64 oda bulunduğunu belirten Memişoğlu, şöyle konuştu:

"Şu anda 20 bine çıktı sadece kamudaki odalar. Tek kişilik, çift kişilik, tuvaleti, televizyonu, buzdolabı, telefonu, interneti var. Böyle bir altyapıyla Türkiye, sağlıkta gelecek vizyonuna şu anda ulaşmış durumda. 'İstanbul'u sağlığın baş şehri yapma hedefimiz var.' dediğimiz zaman, altyapısıyla insan gücüyle buna rahatlıkla ulaşılabilir diye düşünüyoruz. Şu anda dünyanın burayı talep etmesinin sebebi de esasında bu hedefimizi gerçekleştirdiğimizi gösteriyor. Ama işimiz, sorumluluğumuz çok daha fazla bundan sonra. Böyle bir altyapının da hakkını hep beraber vermemiz gerekiyor. Bunu çok daha iş, bilim, araştırma, eğitim anlamında marka haline getirmemiz gerekiyor. Çünkü siz fiziki yapıları yapsanız da o kültürün oluşması, onun yeniden dünyayla yarışır hale getirilmesi bir süreç alacaktır. Bu süreçleri de şimdi yaşıyoruz. Baktığınızda, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi fiziki ve cihaz anlamında dünyanın en iyi merkezlerinden biri. İnsan gücünü de yavaş yavaş oturttuktan sonra burası bilim anlamında da dünyanın lokomotifi haline gelecektir."

Memişoğlu, şu anda İstanbul'da 47 bin hasta yatağı olduğunu, bunların yaklaşık yüzde 55'inin kamuda, geri kalan yüzde 45'inin ise üniversite ve özel hastanelerde yer aldığını aktardı.

"Yapay akıllarla hastalıkların yönetimini dünyaya öğretebilir hale geldik"

Sağlıkta "veri zenginliği" konusunun öneminden de bahseden Memişoğlu, Türkiye'de 2014'ten beri herkesin kendi portalını tuttuğu, sistemin bir bütün olarak yönetildiği dijital sağlık altyapısı "e-Nabız"ın kullanıldığını hatırlattı.

Memişoğlu, bunun dünyanın hiçbir ülkesinde bulunmadığına dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu dijital altyapıdaki veriyi de kullanırsak tam manasıyla Türkiye, dünyada sağlığın hem teknolojik hem bilgi hem de altyapı anlamında dünyanın lideri olur. Çok yakın gelecekte Türkiye'nin sağlığa yön veren ülke olduğunu göreceğiz. Çünkü öyle bir verimiz, datamız var ki elimizde. 'Yapay zeka' diyoruz. Ben yapay akıl diyorum çünkü zeka herkeste vardır ama akıl onu iyi yöneten demektir. Biz yapay akıllarla hastalıkları veya onların yönetimini dünyaya öğretebilir hale gelmiş durumdayız. Gelecekteki nesiller bunu çok daha iyi yapacaktır. İnşallah Türkiye, gelecek on yıllarda dünyadaki sağlık sistemini hem yönetecek hem yönlendirecek hem de örnek birçok uygulamaya imza atacaktır."

"Fizik tedavi hastanesi dünyaya örnek bir hizmet sunacak"

Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul Bahçelievler'de inşa edilen fizik tedavi hastanesinin yapımında gelinen son noktaya ilişkin de konuştu.

Hastanenin 620 yataklı olacağını söyleyen Memişoğlu, şu bilgileri verdi:

"Haziranın yarısından itibaren hizmet vermeye başlayacağız. Resmi açılışı da bir süre sonra olacaktır. Avrupa'nın en büyük fizik tedavi hastanesi. Bunun sadece fizik tedavi hastanesi olarak düşünülmemesi gerekiyor. Burada hem rehabilitasyon yapılacak hem belli uzuvlarını kaybetmiş veya kullanamayan kişilere nasıl o şekilde yaşayacakları öğretilecek. Aynı zamanda felç geçiren hastaların acil tedavisinden başlayıp, evinde nasıl yaşayacağı hem kendisine hem ailesine öğretilecek. İçinde spor salonunun, havuzun, her türlü altyapının olduğu, dünyaya örnek olacak bir fizik tedavi hastanesini hizmete başlatacağız."

Memişoğlu, kendileri için çok büyük bir gurur kaynağı olan fizik tedavi hastanesiyle İstanbul'a, Türkiye'ye ve dünyaya büyük hizmetler sunulacağını ifade etti.

Bugüne kadar 80'i aşkın aile sağlığı merkezi açıldı

İl Sağlık Müdürü Memişoğlu, birinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında 4'ten 8 birimliye kadar, doktorlara rahat bir çalışma ortamının sunulduğu, hastalar ve bebekler için aşıdan beslenme ve eğitim odasına kadar birçok bölümü içeren aile sağlığı merkezleri (ASM) açtıklarını dile getirdi.

Bugüne kadar 80'in üzerine ASM açtıklarını aktaran Memişoğlu, "İnşallah bu sene de 20-30 tane daha ilave edeceğiz. Böylece, birinci basamakta da Türkiye'de bu kadar çok yeni yapılmış aile hekimliği merkezi ilk defa İstanbul'da olacak." dedi.

Sağlık turizminde en çok plastik cerrahi, KBB, onkoloji, saç ekimi ve göz tercih ediliyor

Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, sağlık turizmi konusuna da değinerek, bunun Türkiye için çok büyük bir fırsat olduğunu vurguladı.

Başka yerde hizmet alamayan insanların Türkiye'ye gelerek şifa bulduklarını anlatan Memişoğlu, şöyle konuştu:

"Özellikle plastik cerrahi, KBB, onkoloji, saç ekimi, göz gibi branşlara çok büyük talep var. Türkiye sağlık turizmi ile normal turizm kadar ülkeye girdi sağlayabilir. Çünkü insan gücü, özel sektör altyapısı var. Özel sektörde şu anda çok iyi şartlar oluştu. Kamunun da biraz daha gelişeceğini öngörüyoruz. Çünkü USHAŞ diye bir sağlık AŞ kuruldu Sağlık Bakanlığı bünyesinde. Bakanlığımız gerekli çalışmaları yapıyor. Bu altyapıyla insan gücüyle Türkiye'nin normal turizm kadar sağlık turizminde de girdi sağlayacağını, insanlara hizmet vereceğini düşünüyorum."

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, evde sağlık hizmetinden İstanbul'da yaşlı ve hastalardan oluşan 80 binin üzerinde kişinin yararlandığını da sözlerine ekledi.

Avrupa\'nın en büyük fizik tedavi hastanesinin açılışına sayılı günler kaldı (2)
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avrupa'nın en büyük fizik tedavi hastanesinin açılışına sayılı günler kaldı (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Lamborghini, logosunu yeniledi
    10:34 Lamborghini, logosunu yeniledi

    Lamborghini, markasını elden geçirme çalışmalarının bir parçası olarak ikonik logosunu yeniledi. Otomotiv devi, daha sadeleştirilmiş bir logoya geçiş yaparken, klasik boğa tasarımını da sadeleştirdi. Yeni logo, markanın elektrikli geleceğe geçişini temsil ediyor.

  • Starlink Haritası ile Canlı Uydu Nasıl ve Nereden İzlenir?
    10:34 Starlink Haritası ile Canlı Uydu Nasıl ve Nereden İzlenir?

    Elon Musk'ın SpaceX projesinin bir parçası olan Starlink, dünya yörüngesinde 5 bin 600'ü aşkın aktif uyduyla hızlı internet sağlıyor. Starlink haritası, Dünya'yı yakınlaştırılabilir ve döndürülebilir bir 3D görünümünde gösteriyor. Her bir uydu kırmızı noktalarla temsil ediliyor ve üzerlerine tıklayarak bireysel bilgilere ulaşabilirsiniz. Starlink filosu hakkında genel bilgiler de sunulan haritada yer alıyor. Bu teknoloji, amatör gözlemciler ve uzmanlar için değerli bir kaynak olarak öne çıkıyor.

  • Denizli'de İki Araç Çarpıştı: İki Sürücü Yaralandı
    10:33 Denizli'de İki Araç Çarpıştı: İki Sürücü Yaralandı

    Denizli'nin Buldan ilçesinde, aynı yönde ilerleyen iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen kazada, iki sürücü yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri tarafından kurtarılan sürücüler, hastanelere sevk edildi. Sürücülerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Denizli'de Okul Sporları Basketbol Küçükler Grup Müsabakaları Yarı Finalistleri Belli Oldu
    10:33 Denizli'de Okul Sporları Basketbol Küçükler Grup Müsabakaları Yarı Finalistleri Belli Oldu

    Denizli'nin ev sahipliğinde gerçekleşen Okul Sporları Basketbol Küçükler Grup Müsabakaları sonucunda gruplarını lider tamamlayan 6 takıma ödülleri takdim edildi. 12 kız, 11 erkek toplam 23 takımın mücadele ettiği şampiyonada 3 kız ve 3 erkek takımı yarı finale yükseldi. Yarı finallere hak kazanan takımlara madalya ve başarı belgeleri Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer İlman ile Basketbol Federasyonu İl Temsilcisi Mustafa Çağlar tarafından verildi.

  • Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024) Fiyatı ve Özellikleri
    10:33 Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024) Fiyatı ve Özellikleri

    Samsung'un tablet pazarındaki çalışmalarını sürdürdüğü Galaxy Tab S6 Lite (2024) modelinin fiyatı ve özellikleri açıklandı. Wi-Fi varyantının 64 GB depolamalı sürümü 349 £'dan (~ 441 $) başlarken, 128 GB'lık modelin fiyatı 379 £'dan (~ 479 $) satılıyor. Tablet, 10,6 inçlik bir panel, WUXGA çözünürlük, S-Pen desteği, 8 MP arka kamera, 5 MP ön kamera, çift hoparlör, Dolby Atmos desteği, Exynos 1280 işlemci, 4 GB RAM, 64 veya 128 GB dahili depolama, microSD kart yuvası, 7.040 mAh pil, Android 14 tabanlı OneUI 6.1 işletim sistemi ve Oxford Gri renk seçeneği gibi özelliklere sahiptir.

  • Word ve Excel Dosyalarını PDF'e Nasıl Dönüştürebilirsiniz?
    10:33 Word ve Excel Dosyalarını PDF'e Nasıl Dönüştürebilirsiniz?

    PDF dosyaları, belgelerin güvenli ve tutarlı bir şekilde paylaşılmasını sağlayan önemli bir dosya formatıdır. Bu rehberde, Word ve Excel dosyalarını nasıl PDF'e dönüştürebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

  • Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil ile hafif ticari araç çarpışması: 1 yaralı
    10:32 Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil ile hafif ticari araç çarpışması: 1 yaralı

    Besni ilçesinin Köseceli Beldesi Tetirli Mahallesinde meydana gelen kazada, Seydi D. idaresindeki hafif ticari araç ile Asil Ç. idaresindeki otomobil çarpıştı. Kazada hafif ticari aracın sürücüsü Seydi D. yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Adıyaman Kahta'da Otomobil Kazası: 12 Kişi Yaralandı
    10:31 Adıyaman Kahta'da Otomobil Kazası: 12 Kişi Yaralandı

    Adıyaman'ın Kahta ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı ve 12 kişi yaralandı. Kazada yaralananlar, sağlık ekipleri tarafından Kahta Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

  • Denizli'de 17 suçtan aranan şahıs yakalandı
    10:31 Denizli'de 17 suçtan aranan şahıs yakalandı

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde bekçi ekipleri, İncilipınar Mahallesi'nde durumundan şüphelendikleri bir şahsa kimlik kontrolü yapmak istedi. Şahıs kaçmaya başladı ancak ekipler tarafından yakalandı. Yapılan kontrollerde şahsın 17 suçtan arandığı ve 48 yıl 9 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunduğu tespit edildi. Şahıs cezaevine teslim edildi.

  • Sarıgöl'de 23 Nisan kutlamaları kapsamında kızlar arası voleybol turnuvası başladı
    10:31 Sarıgöl'de 23 Nisan kutlamaları kapsamında kızlar arası voleybol turnuvası başladı

    Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında 15 ortaokulun katılımıyla kızlar arası voleybol turnuvası başladı. Turnuvada dereceye giren okulların kupaları 23 Nisan törenlerinde verilecek.


Advertisement