Avrupa Parlamentosu Başkanı'ndan yatırım için Türkiye'yi seçen Volkswagen'e skandal çağrı - Son Dakika
Ekonomi

Avrupa Parlamentosu Başkanı'ndan yatırım için Türkiye'yi seçen Volkswagen'e skandal çağrı

Volkswagen'in Türkiye'de fabrika açma kararı sonrasında açıklama yapan Avrupa Parlamentosu Başkanı Manfred Weber, bu yatırımdan memnun olmadıklarını söyledi.

05.10.2019 17:14  Güncelleme: 17:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Alman otomobil devi Volkswagen, yeni bir fabrika kurma konusunda Bulgaristan ile Türkiye arasında bir seçim yapacaktı. Türkiye'ye yatırımı daha cazip gören Alman devi, Manisa'da fabrika kurmak için harekete geçti ve Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi A.Ş.'yi resmen kurdu.

1,4 milyar euroluk yatırım için düğmeye basılması Bulgarları çileden çıkarırken, Avrupa'da da Türkiye'ye yatırım yapılmasını istemeyenler harekete geçti.

Avrupa Parlamentosu Başkanı'ndan yatırım için Türkiye'yi seçen Volkswagen'e skandal çağrı

TÜRKİYE'YE YATIRIM YAPMAYIN ÇAĞRISI

Der Spiegel'e konuşan Avrupa Parlamentosu Başkanı Manfred Weber, Volkswagen'in yeni yatırımı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Türk düşmanı kimliğiyle öne çıkan Weber, Alman devi Volkswagen'i Türkiye'ye fabrika yatırımı yapması nedeniyle kınadı. Hatta daha da ileri giderek Manisa'ya fabrika kurulmamasını isteyen AP Başkanı Weber, Volkswagen tarafından yatırım kararının yeniden gözden geçirilmesini istedi.

ŞİRKET KURULDU YATIRIMDAN DÖNÜŞ YOK

Avrupa'da Türk düşmanları bu açıklamalarına devam etse de Volkswagen, yaklaşık 1 milyar liralık sermaye ile şirketini kurdu. Volkswagen, Manisa'ya 1,4 milyar euroluk yatırımla yaklaşık 7 bin kişilik istihdam sağlayacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Volkswagen'e ait Man Şirketi'nin Akyurt'taki arazisi yatırım yeri olarak ilan edildi. 425 milyonluk yatırımla 700 kişiye iş imkanı sağlanacak" açıklamasında bulundu.

Avrupa Parlamentosu Başkanı'ndan yatırım için Türkiye'yi seçen Volkswagen'e skandal çağrı

ESKİ BULGARİSTAN CUMHURBAŞKANI'NDAN VOLKSWAGEN AÇIKLAMASI

Eski Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev, Türkiye'yle girdikleri Volkswagen yarışının eşit şartlarda yapılmadığını ve Türkiye'nin ayrıcalıklara sahip olduğunu savundu.

Bulgar ulusal radyosu BNR'ye demeç veren Plevneliyev, "Bu kesinlikle eşit bir mücadele olmadı. Zira görünene göre Türkiye, kurallara hiç bağlı kalmadı ve ortak pazar kurallarına ilgi göstermedi. Türkiye Gümrük Birliği üyesi, tüm haklara sahip, ancak bununla birlikte hiçbir yükümlülüğü bulunmuyor" dedi.

MANİSA'DA ÜRETİLECEK MODELLER

1,3 milyar euro yatırımla 2022 yılında faaliyete alınması planlanan fabrikada Skoda'nın Karoq, Seat'ın ise Ateca modelinin üretilmesi planlanıyor. Yıllık 300 bin araç kapasiteli tesiste ilk etapta 5 bin personel istihdam edilecek.

MANİSA'DA 1 MİLYONA SATILIK, 3 BİN TL'YE KİRALIK DAİRE

Öte yandan Volkswagen'in kararını açıklaması sonrası gayrimenkul piyasası da hareketlendi. Hali hazırda fiyatların neredeyse İstanbul ile yarıştığı bölgede, kiralıkta tercih edilmesinden kaynaklı 1+1 dairelere yoğun ilgi var. Bir daire için günde 35-40 kişinin aradığını dile getiren bölgedeki gayrimenkul uzmanları, konutta fabrika kararı ile fiyat artışlarının yaşandığını, arazi tarafında ise temelin atılmasının beklendiğini ifade ediyor.

Avrupa Parlamentosu Başkanı\'ndan yatırım için Türkiye\'yi seçen Volkswagen\'e skandal çağrı

Son Dakika Ekonomi Avrupa Parlamentosu Başkanı'ndan yatırım için Türkiye'yi seçen Volkswagen'e skandal çağrı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP MYK ve PM Toplantısı
    09:08 CHP MYK ve PM Toplantısı

    CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi, CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında genel merkezde toplanacak.

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.


Advertisement