Avrupa Parlamentosu'nun Cezai Yaptırım Sürecine Başlama Kararı Macaristan'da Nasıl Karşılandı? - Son Dakika
Dünya
BBC

Avrupa Parlamentosu'nun Cezai Yaptırım Sürecine Başlama Kararı Macaristan'da Nasıl Karşılandı?

Avrupa Parlamentosu\'nun Cezai Yaptırım Sürecine Başlama Kararı Macaristan\'da Nasıl Karşılandı?

Macaristan'da hükümet, Avrupa Birliği'nin, 'demokratik prensiplerin ihlal edildiği' gerekçesiyle Macaristan'ı mahkum eden kararını 'Macaristan'a karşı bir intikam hareketi' olarak değerlendiriyor.

12.09.2018 17:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Macaristan'da hükümet, Avrupa Birliği'nin, 'demokratik prensiplerin ihlal edildiği' gerekçesiyle Macaristan'ı mahkum eden kararını 'Macaristan'a karşı bir intikam hareketi' olarak değerlendiriyor.

Hükümetin stratejisine uygun olarak, hükümet yanlısı medya Avrupa Parlamentosu kararının arkasında Macaristan'ın mültecilere karşı aldığı kararlı tavrın yattığı tezini işliyor.

Hükümet yanlısı açıklamalarda bir yandan bu kararın ahlaki olmadığı, çünkü Avrupa Birliği'nin mülteci karşıtı tavrıyla aslında Avrupa'yı koruyan bir ülkeye haksızlık ettiği savı vurgulanıyor.

Diğer yandan kararın Avrupa yasal mevzuatına da uymadığı da ileri sürülüyor.

Çünkü Macaristan'daki Avrupa Birliği hukukçularının tezine göre Avrupa Parlamentosu'nda bir ülkeye karşı alınan böylesi bir kararın geçerli olabilmesi için parlamentonun üçte iki çoğunluğu gerekiyor.

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği'nin (AB) Macaristan'a demokratik kuralları düzenli olarak ihlal ettiği gerekçesiyle cezai süreç başlatmasına

Strasbourg'daki Genel Kurul Toplantısı'nda yapılan oylamada, 197'ye karşı 448 üye, cezai yaptırımlar lehine oy verdi. 48 üye çekimser oy kullandı.

Macaristan'ın AB içindeki oy hakkı askıya alınabilir.

Başbakan Victor Orban liderliğindeki hükümet, medya kuruluşlarına ve azınlıklara yönelik baskı uygulamak ve hukukun üstülüğü ilkesini ihlal etmekle suçlanıyor. Orban ise bu iddiaları reddediyor.

Avrupa Parlamentosu'nun Cezai Yaptırım Sürecine Başlama Kararı Macaristan'da Nasıl Karşılandı?

Karar geçerli mi?

Macaristan'a karşı alınan ve cezai yaptırım sürecinin başlatılmasını öngören karar ise sadece 448 parlamenter tarafından desteklendi.

Ama 448 kişi 750 kişilik Avrupa Parlamentosunun üçte ikisine değil, sadece % 60'ına denk düşüyor.

Macar hukukçular, Avrupa Parlamentosu'nun bu kararı geçerli kılabilmek için bu defalık özel bir önlem aldığını ve çekimser oyları hesaba katmadığını öne sürüyorlar ve bu nedenle de Macaristan'ın kararı geçersiz kılmak için Avrupa Mahkemesine başvurabileceğini vurguluyorlar.

Muhalefet ne diyor?

Muhalefet ise bu kararı selamladı ve Avrupa Birliği'nin Macaristan'la ilgili aldığı bu kararın aslında Orban rejiminin AB tarafından mahkum edilmesi anlamına geldiğini söyledi.

Ana muhalefet partisi milliyetçi Jobbik sözcüsü Adam Mirkoczki, Avrupa Birliği'nin Macaristan'la ilgili raporundaki eleştirilerin haklı gerekçeleri olduğunu ve bu nedenle de karşı oy kullanılamayacağını söyledi.

Sosyalistler de rapora evet oyu vereceklerini daha önce açıklamışlardı.

Avrupa Parlamentosu'nun Cezai Yaptırım Sürecine Başlama Kararı Macaristan'da Nasıl Karşılandı?

Kamuoyuna göre AP kararı bir sonuç verir mi?

Ancak Macaristan'daki genel kanı, Avrupa Birliği'nin bu tavrının Macaristan'da olup bitenleri çok etkilemeyeceği yönünde.

İktidar partisi yanlıları, Brüksel'in kararının gerisinde intikam duyguları olduğunu söylüyor.

Onlara göre Macar hükümetinin program ve uygulamaları tamamen Macar halkının desteğine dayanıyor.

Bu nedenle Brüksel'in bu kararı bir tür egemenlik haklarına müdahale anlamına geliyor.

Kararı selamlasalar da muhalefet yanlıları da aslında çok iyimser değil.

Çünkü uzmanlar Avrupa Birliği içinde bir ülke hakkında cezai işlem başlatılmasının mevzuata göre çok zor ve uzun bir süreç olduğunun altını çiziyor ve bu yolla Macar hükümetinin yola getirilebileceğine çok inanmadıklarını dile getiriyorlar.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Avrupa Parlamentosu'nun Cezai Yaptırım Sürecine Başlama Kararı Macaristan'da Nasıl Karşılandı? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas lideri İsmail Haniye ile görüşecek
    10:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas lideri İsmail Haniye ile görüşecek

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hamas’ın siyasi kolunu lideri İsmail Haniye ile İstanbul’daki görüşmesi, Ortadoğu’da İran-İsrail gerilimin arttığı ve bu nedenle Gazze’de ateşkes çabalarının ikinci plana atıldığı bir döneme rastlaması açısından önemli.

  • Muğla'da düzensiz göçmenleri taşıyan bot batma tehlikesi geçirdi
    10:28 Muğla'da düzensiz göçmenleri taşıyan bot batma tehlikesi geçirdi

    Muğla'nın Bodrum ilçesi açıklarında düzensiz göçmenleri taşıyan bir bot, fırtına nedeniyle batma tehlikesi geçirdi. Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarılan 26 göçmen, Muğla İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne gönderildi.

  • Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması 75. kuruluş yıldönümünü kutluyor
    10:09 Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması 75. kuruluş yıldönümünü kutluyor

    Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması, 75. kuruluş yıldönümünü kutlamak üzere bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Etkinlikler arasında ulusal bayrak çekme töreni, askeri müzik gösterisi ve temalı ışık gösterileri yer alıyor. Ayrıca donanma kışlaları ve gemileri halkın ziyaretine açık olacak. Ayrıca, donanma ile ilgili sanatsal eserlerden oluşan bir sergi düzenlenecek ve eğitim kampanyası yürütülecek.

  • Çin, Filistinlilere yardım malzemeleri gönderdi
    09:59 Çin, Filistinlilere yardım malzemeleri gönderdi

    Çin hükümeti tarafından sağlanan bir grup insani yardım malzemesi Mısır'ın El-Ariş Havalimanı'na ulaştı. Yardımlar Refah sınır kapısı üzerinden Gazze Şeridi'ne ulaştırılacak. Çin Büyükelçiliği, Çin hükümetinin, Gazze'deki acil insani durumu hafifletmek amacıyla Mısır üzerinden Gazze'ye birkaç parti gıda, ilaç ve çeşitli acil insani yardım malzemesi gönderdiğini bildirdi.

  • Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü
    07:48 Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü

    Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, Arjantin Dışişleri Bakanı Diana Mondino ile başkent Bogota'da bir araya geldi. Görüşmede turizm, savunma, ticaret ve sürdürülebilir kalkınma konuları ele alındı. İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve diplomatik gerginliklerin aşılması vurgulandı.

  • Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü
    00:41 Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü

    Ekvador Belediyeler Birliği, Portovelo kasabasının Belediye Başkanı Jorge Moldonado'nun silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Son 2 günde iki belediye başkanının öldürüldüğü belirtilirken, her iki belediye başkanının da yasa dışı madencilik faaliyetleriyle ilgilenen suç çetelerince öldürüldüğü ifade edildi. Bu olay, Ekvador'da son dönemde artan belediye başkanı suikastlarına bir yenisi olarak eklendi.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

BBC

Advertisement