Avrupa Parlamentosu Seçimleri - Son Dakika
Güncel

Avrupa Parlamentosu Seçimleri

Avrupa Parlamentosu Seçimleri

Danimarka'da aşırı sağcı parti DF oyların yüzde 26,6'sını alarak 1 olan AP'deki üye sayısını 4'e çıkardı DF lideri Dahl: "Beklediğimizin çok üzerinde bir sonuç" Patent Mahkemesi referandumunda ise yüzde 63 evet çıktı.

26.05.2014 02:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Danimarka'da Avrupa Parlamentosu seçimlerini, muhalefetteki aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi (DF) yüzde 26,6 oy ile önde tamamladı.

Avrupa Parlamentosu'na gidecek 13 üyenin seçimi ile Patent Mahkemesi referandumu için oy verme işlemi yerel saatle 20.00'de sona erdi.

Oyların tamamı sayılırken, resmi olmayan sonuçlara göre, DF yüzde 26,6 oyla birinci parti oldu. İkinci sırada yer alan koalisyondaki Sosyal Demokrat Parti (S) yüzde 19,1, üçüncü sıradaki liberal parti Venstre (V) ise yüzde 16,7 oy aldı. Sosyalist Halk Parti (SF) yüzde 10,9, Muhafazakar Parti 9,2, AB karşıtı halk hareketi yüzde 8, Radikale Venstre yüzde 6,5, Liberal İttifak yüzde 2,9 oy elde etti.

Bu sonuçlara göre DF 4, Sosyal Demokrat Parti 3, Venstre 2 sandalye kazanırken, Radikale Venstre, SF, Muhafazakar Parti ve AB'ye karşı halk hareketi birer parlamenter çıkardı.

Haziran 2009'da yapılan son AP seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti 4, Venstre 3, Sosyalist Halk Partisi 2 sandalye, Muhafazakar Parti, AB'ye karşı halk hareketi ve aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi birer sandalye kazanmıştı. Bunların yanı sıra 1 de bağımsız üye bulunuyordu.

-DF zafer sevinci yaşadı-

Sonuçların açıklanmasını parlamentoda izleyen partilerden DF'nin yöneticileri, ilk sonuçlarla büyük sevinç yaşadı. Sandık çıkış anketlerine göre, yüzde 25,2 ile 3 parlamenter çıkaracağı belirtilen DF, ilerleyen saatlerde yüzde 26,6 oy aldığı ve 4 parlamenter çıkaracağı anlaşılınca partililerin coşkusu arttı.

-Referandumdan olumlu sonuç çıktı-

Öte yandan, Danimarka'nın şimdiye kadar 24 AB üyesinin dahil olduğu Patent Mahkemesi'ne katılıp katılmaması konusundaki referandumdan olumlu sonuç çıktı. Referandum için oy verenlerin yüzde 63'ü "evet" dedi.

-Tepkiler-

Sonuçlar belli olduktan sonra parti liderleri Danimarka Parlamentosu'nda birlikte kameraların karşısına çıktı.

Başbakan Helle Thorning-Schmidt, DF'yi tebrik ettikten sonra, "Bu kadar büyük oyun sorumluluğu da büyük olur. Danimarka Halk Partisi'nin AP'deki üyelerinin yaptıkları ile söyledikleri birbirini tutacak mı? Gözümüz üzerinizde" dedi.

Son yerel seçimde yüzde 26 oy alan ancak AP seçimlerinde oyları yüzde 16,7'ye düşen muhalefetteki liberal parti Venstre'nin lideri Lars Lökke Rasmussen ise kişisel harcamalarının parti tarafından karşılanması konusundaki tartışmaların, seçim sonuçlarını etkilediğini kabul ederek, başarısızlığın sorumluluğunu üstlendi. Lars Lökke Rasmussen, "Venstre hak ettiği gibi bir seçim yaşamadı ve bunun sorumluluğu bana ait. Venstre'nin ihtiyacı özüne dönmek. Şimdi aşağı doğru gidiyoruz ama bunu tersine çevirebiliriz" diye konuştu.

DF'in lideri Kristian Thulesen Dahl da zaferle çıktıkları seçim hakkında, "Beklediğimizin çok üzerinde bir sonuç" yorumunu yaptı. - Danimarka

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avrupa Parlamentosu Seçimleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement