Avrupa Uzay Ajansı Tuz Gölü'nün görüntüsü paylaştı! - Son Dakika
Güncel

Avrupa Uzay Ajansı Tuz Gölü'nün görüntüsü paylaştı!

Avrupa Uzay Ajansı, Türkiye'nin en büyük ikinci gölü olan Tuz Gölü'nün son fotoğrafını paylaştı. Fotoğrafta Tuz Gölü'nün ciddi derecede küçüldüğünün fark edilmesi endişe yarattı. Uzmanlar, gereken önlem alınmadığı takdirde gölün sadece 30 yıl hayatta kalabileceği görüşünde birleşiyor.

04.11.2021 12:09  Güncelleme: 12:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin en önemli turistik merkezlerinin başında gelen Tuz Gölü, günden güne eriyor. Gölün son hali Avrupa Uzay Ajansı tarafından görüntülendi. Fotoğrafa da "Geriye sadece tuz kütlesi kaldı" notu düşüldü. Uzmanlar, Tuz Gölü'nün 30 yıl içinde tamamen yok olacağını söylüyor.

HER YIL GİDEREK KÜÇÜLÜYOR

Independent Türkçe'de yer alan habere göre Avrupa Uzay Ajansı tarafından paylaşılan görüntü , gölün şu anda neredeyse tamamen kuruduğunu ve geride yalnızca büyük bir tuz kütlesi bıraktığını ortaya koyuyor.

Dünyanın en büyük tuzlu su göllerinden biri olan Tuz Gölü'nde sular, normalde mevsim değişimiyle birlikte ilerliyor veya geri çekiliyor. Ancak iklim değişikliğinin etkileri ve artan tarım faaliyetleri nedeniyle göl her yıl daha da küçülüyor.

TUZ MADENCİLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ

Göl turistik özelliğinin yanı sıra tuz madenciliği faaliyetlerine de ev sahipliği yapıyor. Türkiye'de tüketilen tuzun yüzde 60'ını sağlarken, geri kalanı da 60'tan fazla ülkeye ihraç ediliyor.

Bu tuz birikintisi, göldeki suyun yenilenmesine bağlı ama göl son yıllarda çarpıcı biçimde küçüldü. Örneğin 2007'de yapılan bir araştırma, Tuz Gölü'nün boyutunun şu anda 40 yıl öncesinin sadece yarısına denk geldiğini ortaya çıkarmıştı.

2021 YAZINDA ÇEKİLDİ

Ağustosta Ege Üniversitesi'nden araştırmacılar da uydu görüntülerini yayımlamış ve Tuz Gölü'ndeki suların 2021 yazında çekildiğini ortaya koymuştu.

Avrupa Uzay Ajansı Tuz Gölü\'nün görüntüsü paylaştı!

Son Dakika Güncel Avrupa Uzay Ajansı Tuz Gölü'nün görüntüsü paylaştı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkmen Şair ve Filozof Mahtumkulu Firaki Ankara'da Anıldı
    18:23 Türkmen Şair ve Filozof Mahtumkulu Firaki Ankara'da Anıldı

    Türkmen şair ve filozof Mahtumkulu Firaki'nin doğumunun 300. yılı, Ankara'da çeşitli etkinliklerle kutlandı. TÜRKSOY tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında Firaki heykelinin açılışı yapıldı, kitap tanıtımı programı düzenlendi ve bir konser gerçekleştirildi. Törenlere Türkmenistan Büyükelçisi, TÜRKSOY Genel Sekreteri ve davetliler katıldı. Firaki'nin Türkmenistan edebiyatındaki önemi vurgulanan konuşmalarda, onun şiirlerinin Türkmen halkının ruhunu yansıttığı ve Türk Dünyası'nın edebi mirasında derin izler bıraktığı belirtildi. Ayrıca, Türk Dünyası Kültür Başkenti Anev ve Mahtumkulu Firaki'nin doğumunun 300. yılına özel bir konser düzenlendi.

  • Samsun Havza'da Orman Yangını: 2 Dekarlık Alan Zarar Gördü
    18:20 Samsun Havza'da Orman Yangını: 2 Dekarlık Alan Zarar Gördü

    Samsun'un Havza ilçesinde meydana gelen orman yangınında 2 dekarlık alan zarar gördü. Yangın, hızla yayılarak kontrol altına alındı. Yangının çıkış sebebiyle ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Karabük'te meydana gelen trafik kazalarında 2 kişi yaralandı
    18:19 Karabük'te meydana gelen trafik kazalarında 2 kişi yaralandı

    Karabük'te meydana gelen 2 ayrı trafik kazasında 2 kişi yaralandı. İlk kazada M.Ö. (65) idaresindeki otomobil kontrolden çıkarak yol kenarına devrildi ve sürücü yaralandı. İkinci kazada ise A.G. idaresindeki traktör önce park halindeki bir otomobile çarptı, ardından yol kenarındaki duvara çarptı ve traktör sürücüsü yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı.

  • Turistik Diyarbakır Ekspresi Ankara Garı'ndan Diyarbakır'a Ulaştı
    18:18 Turistik Diyarbakır Ekspresi Ankara Garı'ndan Diyarbakır'a Ulaştı

    Turistik Diyarbakır Ekspresi, tarihi Ankara Garı'ndan başlayan seferi sonucunda Diyarbakır'a ulaştı. 180 kişi kapasiteli tren, yolculara tarihi ve kültürel değerler ile doğa harikası manzaraları görme imkanı sağladı. Diyarbakır'a gelen tren, protokol üyeleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri tarafından çiçeklerle karşılandı. Yarın ise tren Ankara'ya doğru yolculuğuna devam edecek.

  • Kastamonu'da Şiddetli Fırtına: Ağaçlar Devrildi, Çatılar Uçtu
    18:18 Kastamonu'da Şiddetli Fırtına: Ağaçlar Devrildi, Çatılar Uçtu

    Kastamonu'da saatteki hızı 90 kilometreye ulaşan fırtına ağaçları devirdi, apartmanların çatıları uçtu, araçlarda hasara neden oldu. Bir evin uçan çatısı ise, bir apartmanın duvarına ok gibi saplandı. Büyük korkuya yol açan fırtınada 2 kişi yaralandı.

  • Isparta'da aynı noktada meydana gelen 2 trafik kazasında 10 kişi yaralandı
    18:14 Isparta'da aynı noktada meydana gelen 2 trafik kazasında 10 kişi yaralandı

    Isparta'da meydana gelen iki ayrı trafik kazasında toplamda 10 kişi yaralandı. İlk kazada 3 kişi, ikinci kazada ise 7 kişi yaralanırken, yaralılar Isparta Şehir Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

  • Afyonkarahisar'da Yolcu Treni Tıra Çarptı: Sürücü Hafif Yaralandı
    18:14 Afyonkarahisar'da Yolcu Treni Tıra Çarptı: Sürücü Hafif Yaralandı

    Afyonkarahisar'ın İhsaniye ilçesinde yolcu treni, hemzemin geçitte seyir halinde olan bir tıra çarptı. Kazada tır sürücüsü hafif yaralandı ve olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralı sürücü, ayakta tedavi edildi.

  • Küçükçekmece'de yağmur sonrası bir binanın istinat duvarı yıkıldı
    18:13 Küçükçekmece'de yağmur sonrası bir binanın istinat duvarı yıkıldı

    Küçükçekmece'de etkili olan yağışın ardından bir binanın istinat duvarı bahçeye yıkıldı. Olayda yaralanan olmazken, belediye ekipleri olay yerine çağrıldı.


Advertisement