Türkiye'den Avrupa'ya 25 milyon liralık Noel çelengi ihracı - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'den Avrupa'ya 25 milyon liralık Noel çelengi ihracı

Hristiyan dünyasının en önemli bayramı Noel için Antalya, Isparta ile Burdur'un dağlık ve ormanlık alanlarından toplanan bitkilerle köylü kadınlar tarafından hazırlanan 1,2 milyon Noel çelengi, Avrupa'ya ihraç edildi. Çelenk başına yaklaşık 2,20 eurodan, toplamda 25 milyon TL'ye yakın gelir sağlandı.

24.12.2020 08:17  Güncelleme: 12:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da 1990'lı yılların ortalarında ilk olarak bir Alman kadın tarafından üretimi ve ihracatı yapılan Noel çelengi, Hristiyanlar tarafından 24 Aralık'ta başlayan Christmas Bayramı ve yılbaşı kutlamalarında kapı, yemek masası süsü ile mezarlık ziyaretlerinde yaygın kullanılıyor. Süs bitkileri sektörü tarafından Isparta, Burdur ile Antalya'da dağlık ve ormanlık alanlarda ücret karşılığı toplanan orman tahliye ürünleriyle hazırlanan Noel çelenkleri, Avrupa'nın birçok ülkesine gönderiliyor. Bu yıl Antalya bölgesinden Avrupa ülkelerine tanesi 2,20 eurodan, yaklaşık 1,2 milyon adet çelenk gönderilirken, 25 milyon TL'ye yakın gelir sağlandı.

Türkiye'den Avrupa'ya 25 milyon liralık Noel çelengi ihracı

"YÜZDE 30 ARTIŞ SAĞLANDI"

Bölgede çelenk üretimi yapan firmalardan birisinin sahibi olan Adnan Aksoy, geçen yıl 400 bin çelenk ihraç ettiklerini, bu yıl yüzde 30 artışla rakamın 550 bine yükseldiğini söyledi. Aksoy, bu yıl Avrupa ülkelerine, diğer firmaların da yaklaşık 600-650 binlik üretimiyle birlikte toplamda yaklaşık 1,2 milyon çelenk ihracatı yapıldığını açıkladı.

Türkiye'den Avrupa'ya 25 milyon liralık Noel çelengi ihracı

"KADINLARA ÇELENK BAŞINA 2,30 TL VERİYORUZ"

Bölgede Burdur'un Bucak ilçesine bağlı Kocaaliler Beldesi, Antalya'da Yeşildere ve Doğuyaka mahallelerinde üretim yaptıklarını söyleyen Aksoy, ücret karşılığı toplanan orman tahliye ürünleri, yani odun dışı bitkilerden çelenk yapıldığını, istihdamın yüzde 80'inin kadınlardan oluştuğunu kaydetti. Firma olarak bu dönemde 300 kadın istihdam ettiklerini belirten Aksoy, çelenk başına geçen yıl 2 lira, bu yıl 2,30 TL ödediklerini söyledi.

Türkiye'den Avrupa'ya 25 milyon liralık Noel çelengi ihracı

YÜZDE 70'İ HOLLANDA'YA GİDİYOR

Noel çelenklerinin üretiminin 20 Ağustos'ta başlayıp 10 Aralık'ta sona erdiğini dile getiren Aksoy, çelenklerin yüzde 70'inin Hollanda, yüzde 20'sinin Almanya, yüzde 10'unun da İngiltere, İsviçre, Danimarka gibi ülkelere gönderildiğini açıkladı. Noel çelenklerinde, ormanlık alanlardan izinle toplanan dağ çileği, okaliptus, mersin yaprağı, kızılcık, çam, andız kozalakları, siyah üzüm, ateş dikeni, selvi yaprağı, Amerikan sarmaşığı, fosfor, ayışığı ve süs narı gibi bitkiler kullanıldığını hatırlatan Aksoy, "Kadınların büyük bölümü evlerinde çalışıyor. Evlerin önüne her gün saat 08.00'de bitkiler bırakılıyor, akşam da yapılan çelenkler toplanıyor. Bir kadın günde 40-50 civarında çelenk yapıyor ve bu sezon aylık kazancı 3 bin 500 TL'yi buluyor" diyor.

Türkiye'den Avrupa'ya 25 milyon liralık Noel çelengi ihracı

ÇÖPE GİDECEKKEN EKONOMİYE KAZANDIRILDI

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Kesme Çiçek İhracatçı Birliği (OAİB) Başkanı İsmail Yılmaz, çöpe atılacak bitkilerin değerlendirildiğini belirtti. Orman meyveleri ve bitkileri topladıktan sonra Noel çelengi yaptıklarını ve bunu ihraç ettiklerini de kaydeden Yılmaz, "Yoğun olarak ihracatını yaptığımız ürünlerdendir Noel çelenkleri. Ormandan kozalak ve ağaç dallarını toplayıp çelenk haline getiriyoruz" diye konuştu.

Türkiye\'den Avrupa\'ya 25 milyon liralık Noel çelengi ihracı
Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'den Avrupa'ya 25 milyon liralık Noel çelengi ihracı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!
    18:17 İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!

    İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), son zamanlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi adı kullanılarak yapılan dolandırıcılık olaylarına dikkat çekti. Vatandaşlar, bedava su arıtma cihazı vaadiyle aranarak dolandırılmaya çalışılıyor.

  • Yabancılar Türkiye'deki Hisse Senetlerine Yatırım Yapmaya Devam Ediyor
    17:54 Yabancılar Türkiye'deki Hisse Senetlerine Yatırım Yapmaya Devam Ediyor

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, yurt dışında yerleşik kişiler 5 Nisan haftasında 362,9 milyon dolarlık hisse senedi aldı. Yabancıların net hisse senedi alımı 22 Mart haftasından bu yana 1 milyar 59 milyon dolara ulaştı. Yabancı yatırımcıların bu alımları, aralıktan bu yana en güçlü yabancı yatırımcı alımına işaret ediyor.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, HÜRKUŞ-B Tedarik Edileceğini Açıkladı
    17:49 Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, HÜRKUŞ-B Tedarik Edileceğini Açıkladı

    Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda 40 adet HÜRKUŞ-B uçağı tedarik edeceklerini duyurdu. Savunma sanayiinin gelişimi ve milli kabiliyetlerin artırılmasıyla Türkiye'nin güç unsurlarından biri haline geldiğini belirten Görgün, ayrıca diğer projeler ve hedefler hakkında bilgi verdi.

  • Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Yakutistan ile ilişkilerin geliştiğini söyledi
    17:33 Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Yakutistan ile ilişkilerin geliştiğini söyledi

    Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rusya Federasyonu'na bağlı Yakutistan (Saha Cumhuriyeti) ile ilişkilerinin dinamik bir şekilde geliştiğini söyledi. Tokayev, Yakutistan Başkanı Aysen Nikolayev'i kabul ederek, karşılıklı ticaret hacmindeki artışın bu ilişkilerin bir göstergesi olduğunu belirtti. Yakutistan Günleri etkinliği kapsamında düzenlenen görüşmede tarım, madencilik, dijitalleşme ve turizm alanlarında işbirliği konuları ele alındı.

  • İBB, 4.2 Milyar TL'lik İç Borçlanma Talebini Onayladı
    17:18 İBB, 4.2 Milyar TL'lik İç Borçlanma Talebini Onayladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2015-2019 yıllarını kapsayan stratejik planında bulunan projeler için 4.2 milyar TL'lik iç borçlanma talebini meclisten onay aldı.

  • Toshiba, 5000 Çalışanıyla Yollarını Ayırıyor
    17:09 Toshiba, 5000 Çalışanıyla Yollarını Ayırıyor

    Toshiba, Japonya departmanındaki 5000 çalışanıyla yollarını resmi olarak ayıracak. Bu toplu işten çıkarma kararıyla maliyetleri düşürmeyi hedefleyen firma, gelecekteki dijital projelere kaynak aktaracak. Toshiba'nın finansal durumunu düzeltmek için aldığı bu radikal kararlar, kullanıcıların yararına olmayı umut ediyor.

  • Samsun'un Vezirköprü ilçesinde kırmızı orman karıncaları biyolojik mücadele için nakledildi
    17:04 Samsun'un Vezirköprü ilçesinde kırmızı orman karıncaları biyolojik mücadele için nakledildi

    Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü tarafından kırmızı orman karıncaları, orman zararlılarına karşı biyolojik mücadele amacıyla Narlısaray Orman İşletme Şefliğine taşındı. Karıncalar, özel sandıklara konularak yeni yuvalarına yerleştirildi ve beslenmeleri için toz şeker döküldü. Nakil operasyonuna Vezirköprü Orman İşletme Müdür Yardımcısı ve Narlısaray İşletme Şefi de katıldı.

  • Kuşadası Belediyesi Adabahçe'de Yaz Hazırlıklarına Devam Ediyor
    17:00 Kuşadası Belediyesi Adabahçe'de Yaz Hazırlıklarına Devam Ediyor

    Kuşadası Belediyesi tarafından tarımsal üretimi geliştirmek ve tüketicilerin sağlıklı gıdaya aracısız ulaşmasını sağlamak amacıyla yaşama geçirilen Adabahçe'de yaz hazırlıkları sürüyor.


Advertisement