Avrupa'yı Fethetti - Son Dakika
Magazin

Avrupa'yı Fethetti

Avrupa\'yı Fethetti

Emrah Erdoğan'ın yönettiği 'Gelmeyen Bahar' filminin geçtiğimiz hafta Almanya Berlin'de yapılan galasında, Türk filmlerinin Avrupa dağıtımcısı Af Media'nın....

24.03.2013 08:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Emrah Erdoğan'ın yönettiği 'Gelmeyen Bahar' filminin geçtiğimiz hafta Almanya Berlin'de yapılan galasında, Türk filmlerinin Avrupa dağıtımcısı Af Media'nın sahibi Ali Fidan ile tanışma fırsatı buldum. Ali Bey, bugüne kadar Avrupa'da en çok rağbet gören Türk filmlerini ve nedenlerini anlattı.

Öğrendiğime göre; Türkiye'deki sonuç, Avrupa'da da değişmemiş.

Yani bu zamana kadar Avrupa ve Almanya'da en çok gişe yapan film, 'Fetih 1453' olmuş. Gişesi ise, Türkiye'de birçok filmin hayal bile edemediği bir rakam; tamı tamına 680 bin!

Ali Fidan, bu tarz filmlerin Avrupa'daki Türkler tarafından ilgi görmesini; biraz hor görülerek büyüdükleri için kahramanlık filmlerini daha çok sevmelerine bağlıyor.

KOMEDİLER SEVİLİYOR

Fidan, 'Fetih 1453'ten sonra en başarılı filmleri ise şöyle sıralıyor: 'Evim Sensin', 'Recep İvedik' ve 'Eyyvah Eyvah'.

Özellikle komedi filmlerinin Avrupa'da yaşayan Türkler tarafından çok beğenildiğini söyleyen Fidan, Türkiye'de beğenilen fakat Avrupa'da ilgi görmeyen filmlerden de bahsetti. Bunlardan biri; Orçun Benli'nin yönettiği 'Bu Son Olsun' filmi.

Fidan buna neden olarak da; filmin 12 Eylül dönemini anlatmasını gösteriyor: "Avrupa'da yaşayanlar, üçüncü ve dördüncü nesil Türkler olduğu için o dönemi bilmiyor, bilse de o günleri hatırlamak istemiyorlar. Dolayısıyla bu tarz filmler Avrupa'da pek ilgi görmüyor."

#Sayfa#

'TOPAL OSMAN' SIKINTIYA DÜŞTÜ

Hikayesi gerçek olaylara dayanan 'Atatürk'ün Fedaisi Topal Osman' isimli sinema filmi sıkıntılı bir sürece girmiş. Çekimleri Giresun ve Safranbolu'da gerçekleştirilen ve 800 bin liralık bütçeye sahip olan film; 12 Nisan'da gösterime girecek.

Fakat oldukça düşük bir salon ve kopya sayısı ile...

Bu durumun nedeni ise oldukça vahim... Geçtiğimiz günlerde sektörün içinden bir büyüğüm, yaptığımız görüşmede; Türkiye'nin en büyük sinema salonu zincirlerinden birinin yetkilisinin 'Atatürk'ün Fedaisi Topal Osman'ı izlediğini ve filmde bir gelecek görmediğini, bu nedenle de filmi sinema salonlarında oynatmayı düşünmediğini söyledi.

DERS NİTELİĞİNDE

'Atatürk'ün Fedaisi Topal Osman'ın, bu haberle büyük sıkıntıya giren yapımcıları, filmi 15-20 gibi düşük bir kopya sayısı ile gösterime sokmayı düşünüyormuş.

Durum; bu filmin yapımcıları açısından moral bozucu fakat yeni projelere başlayacak yapımcılar açısından ders niteliğinde...

Günümüz şartlarında; bir filme imza atacak olan yapımcılar, bir sinema projesine başlamadan önce belli başlı büyük sinema salonu sahipleri ile biraraya gelerek yapacakları projeleri paylaşmalı. Hatta bu filmlerin onayını almalı.

Bu noktadan sonra filmlerinin çekimlerine başlamalı.

Aksi takdirde sonuç ortada.

Ne yazık ki durum bu seviyelere gelmiş...

Günün Repliği:

"Umut iyi bir şeydir, belki de en iyi şeydir. İyi şeyler ise asla ölmez." -'The Shawshank Redemption' (1994)

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin Avrupa'yı Fethetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement