Avrupa'yı ve Dünyayı Sarsan Paris Saldırılarında Neler Yaşanmıştı? - Son Dakika
Dünya

Avrupa'yı ve Dünyayı Sarsan Paris Saldırılarında Neler Yaşanmıştı?

Avrupa\'yı ve Dünyayı Sarsan Paris Saldırılarında Neler Yaşanmıştı?

13 Kasım 2015 tarihi hem Fransa hem de Avrupa açısından bir kırılma noktasına işaret ediyordu.

12.11.2016 19:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

13 Kasım 2015 tarihi hem Fransa hem de Avrupa açısından bir kırılma noktasına işaret ediyordu.

Fransa- Almanya milli maçının oynandığı ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın da hazır bulunduğu Stade de France'ın dışında üç patlama sesi duyuldu.

İzleyiciler henüz ne olduğunu anlamadan başkent Paris'in çeşitli noktalarından silah sesleri yükselmeye başladı.

Ülkenin yakın tarihindeki en çalkantılı döneminin de ilk aşaması olarak gösterilen Bataclan konser salonu başta olmak üzere 6 ayrı bölgede düzenlenen saldırılarda, 130 kişi hayatını kaybetti, 400'e yakın kişi de yaralandı. DEAŞ terör örgütü tarafından düzenlenen saldırılarda yaşamını yitirenler arasında Türk asıllı Belçika vatandaşı Elif Doğan ve Belçikalı eşi Milko Jozi de bulunuyordu.

Saldırıların kronolojisi

Saldırıların ilk ayağı Stade de France'ın ardından teröristler Bichat ve Alibert caddelerinde ateş açarken bir kafenin dışında bulunanlar hedef alındı.

Devamında Fontaine-au-Roi caddesi üzerindeki Café Bonne Bière'den Kalaşnikof sesleri yükselirken sadece dakikalar sonra güvenlik birimlerine Charonne caddesindeki La Belle Équipe restoranı hedef alındı. Voltaire Bulvarında ise saldırılarda yer alan bir intihar bombacısı kendini havaya uçurdu.

Saldırıların en kanlısı ise Eagles of Death Metal isimli bir müzik grubunun sahne aldığı Bataclan konser salonunda yaşandı. Yaklaşık bin 500 kişinin bulunduğu salona giren teröristler uzun namlusu silahlarını kalabalığa çevirerek katliam gerçekleştirdi. Burada 89 kişinin yaşamına son veren intihar yeleği giymiş saldırganlar yakalanmadan önce kendilerini patlattı.

Saldırılar sonrası yaşanan süreç

Fransa'da olduğu kadar tüm dünyada da şok etkisi yaratan saldırılardan hemen sonra Elysee Sarayı'nda açıklama yapan Cumhurbaşkanı Hollande, 12 gün süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

Fransa devamında üç kez daha OHAL'i uzattı. Yaşanan toplumsal travmanın ardından terörle mücadele kapsamında sert yasal düzenlemelerin yapıldığı, ulusal kimlik tartışmalarının gündemi belirlediği bu sürece girildi.

2015'in ilk günlerinde Charlie Hebdo dergisine düzenlenen saldırı sonrası ülkede artırılan güvenlik önlemleri, 13 Kasım saldırıları ile zirveye çıktı. Alınan sıkı güvenlik önlemlerinin yanı sıra El Kaide ve DEAŞ örgütlerinin neden Fransa'yı hedef aldığına ilişkin tartışmalar alevlendi.

Nitekim terör tehdidiyle ülke dışındaki operasyonlarla mücadele etmeye çalışan Fransa yönetiminin korktuğu başına gelmiş, son yıllarda Fransa dışına giden, toplumdan kopuk, içine kapanık, dışlanmış ve düzenli bir işi/geliri olmayan Fransa doğumlu, resmi eğitim müfredatıyla yetişmiş Fransız vatandaşları, "yabancı savaşçı olarak" dönmüş ve Fransa'yı hedef almıştı. Saldırganların tamamına yakını Fransız vatandaşı, Fransa'da doğan ve Fransa'da eğitim almış kişilerden oluşuyordu.

Eylül 2014'te Irak'ta askeri operasyona başlayan Fransız ordusu, bir yıl sonra, 8 Eylül 2015'te Cumhurbaşkanı Hollande'ın açıkladığı kararla, operasyonu Suriye toprakla

Auteur:

Tags:Gepost: 12 november 2016

Kaynak: Euronews.com

Son Dakika Dünya Avrupa'yı ve Dünyayı Sarsan Paris Saldırılarında Neler Yaşanmıştı? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    00:25 Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, Malatya'nın Battalgazi ilçesinde saat 00.09'da 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliği ise 9.28 kilometre olarak ölçüldü.

  • Muğla'nın Datça ilçesinde batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen kurtarıldı
    23:58 Muğla'nın Datça ilçesinde batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen kurtarıldı

    Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında, batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen ekiplerce kurtarıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, lastik botun su alarak batma tehlikesi geçirdiği bilgisi üzerine harekete geçti. Aralarında çocukların da bulunduğu 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Ayrıca, ilçe açıklarında tespit edilen başka bir lastik bot içerisinde ise 34 düzensiz göçmen yakalandı ve İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Zagreb'de Filistin'e Destek Gösterisi Düzenlendi
    20:59 Zagreb'de Filistin'e Destek Gösterisi Düzenlendi

    Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de Filistin'e destek gösterisi düzenlendi. Göstericiler, Almanya'nın Filistin Kongresi'ni sonlandırmasına tepki gösterdi.

  • Muğla'da 34 düzensiz göçmen yakalandı, 25'i kurtarıldı
    20:49 Muğla'da 34 düzensiz göçmen yakalandı, 25'i kurtarıldı

    Muğla'nın Datça ilçesinde iki ayrı düzensiz göçmen olayında 12'si çocuk 34 düzensiz göçmen yakalanırken, 13'ü çocuk toplam 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Lastik botun su alarak batma tehlikesi yaşaması üzerine Sahil Güvenlik ekipleri müdahale etti ve 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Ayrıca, başka bir lastik bot da durdurularak içindeki 34 düzensiz göçmen yakalandı.

  • Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi
    20:28 Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi

    Birleşik Arap Emirlikleri'nde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Dubai Uluslararası Havalimanı'nı sular altına kalırken, uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi. Uçuşlar 25 dakika süreyle askıya alındı, birçok uçuş iptal edildi veya komşu havalimanlarına yönlendirildi.


Advertisement