''Avrupalı Emekli Tatile, Bizim Emeklimiz Yeni İş'e'' - Son Dakika
Güncel

''Avrupalı Emekli Tatile, Bizim Emeklimiz Yeni İş'e''

\'\'Avrupalı Emekli Tatile, Bizim Emeklimiz Yeni İş\'e\'\'

Demsa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Demir; ''Hepimiz bir emekli adayıyız, ben tek başıma zaten neyi değiştirebilirim ki, diyerek hiçbir şey yapmamak kadar büyük bir yanlış yoktur'' diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

22.12.2017 15:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
''Emeklilerin sorunları hepimiz bir emekli adayı olduğunuz için emeklilerin dertleri hepimizin dertleri olmalıdır. Grup şirketlerine gelen iş başvurularını yetkili arkadaşlarımızla zaman zaman değerlendiriyoruz. Özellikle son dönemlerde yapılan başvurularda emekli olanların oranın çok yüksek olduğunu fark ettik. Bu başvuruları görünce üzülüyoruz, zira amacımız yeni iş alanları ile gençlerimize iş yaratma derdimizi bir kenara bırakarak, Oğluna iş arayalım derdinden, babasına iş bulma derdine düşüyoruz. Bu vesile ile şunu söyleyebilirim ki, emeklilerimizin hiçbir şekilde bu durumu hak etmediklerini, Bütün medeni ülkelerde olduğu gibi kendi emeklilerimizin de iyi şartlarda yaşamlarını sürdürebilmesi açısından gerekli olan düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor, bunun için de herkese görev düşüyor."
Emeklilerin mevcut gelirleri ile geçinememeleri ve yeniden çalışmak zorunda kalmalarının altında birçok neden yattığına dikkat çeken Hüseyin Demir, "İşsizliğin fazla olduğu Türkiye'de emekliler yoğun bir şekilde çocuklarının işsiz kalmaları veya işini kaybetmeleri kaygısı taşıyor. Bunların yanı sıra sağlık konusunda yeterli hizmete ulaşamamaları, kültürel ve sosyal ihtiyaçları karşılayamama ve çalışırken emeklilik dönemi için hayal ettiklerine ulaşamamak gibi birçok sorunla boğuşuyorlar" dedi.
Türkiye'de 11 milyondan fazla emekli var
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre 2017 Mayıs dönemi itibarıyla Türkiye'de 7 milyon 286 bin 548'i 4/1-a'lı, 2 milyon 576 bin 872'si 4/1-b'li, 2 milyon 019 bin 312'si 4/1-c'li olmak üzere toplam 11 milyon 882 bin 732 emekli ve hak sahibi bulunuyor. Ortalama emeklilik yaşının 51-52 olduğu Türkiye'de sosyal güvenlik reformu ile birlikte emeklilik yaşının 58-60'a ve 2037'den sonra da kademeli olarak 65 yaşa yükseltilmesi hedefleniyor.
EMEKLİLİK YAŞI EN ÇOK YÜKSELECEK ÜLKE TÜRKİYE
Günümüzde OECD ülkelerinde ortalama emeklilik yaşı 60-65 olarak öne çıkıyor. OECD verilerine göre, 2050'ye kadar 30 ülkede emeklilik yaşı en çok yükselecek ülke Türkiye olacak. 2050 yılında erkekler 62,3 yaşında kadınlar ise 60,8'de emekli olabilecek. Bunun nedeni de 80 ve 90'lardaki yanlış politikalar sonucu emeklilik yaşının çok aşağılara çekilmesinden kaynaklanıyor
Gelişmiş ülkelerde yaşlanan nüfus nedeniyle yaşlı çalışanların istihdamda kalmaları daha fazla teşvik ediliyor ve bu bağlamda emeklilik yaşı da yükseltiliyor. Gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde ise emeklilerin çalışma isteği daha çok düşük gelir ve geçim sıkıntısı çekilmesinden kaynaklanıyor.

EMEKLİLERİN MAAŞ FARKI POZİTİF OLARAK KAPANMALI

Yıllardır çalışıp emeklilik hayali kuranlar ilk maaşlarını aldıklarında karşılaştıkları tablo karşısında adeta isyan ediyor. Emekli olanların il maaşlarını aldıktan sonra yaptıkları ilk isin yeni bir is bulmak için arayışa girdiğini belirten Demir, emekli aylıkları arasındaki adaletsizliğin birçok sosyal sorunun tetikleyici olduğunu belirterek "Emekli maaşları arasındaki adaletsizlik ayrıca düzeltilmeli ve bir an önce mağdur durumda bulunan emeklilerin sıkıntıları giderilmelidir" dedi.

"EMEKLİLERİN YAŞADIĞI SORUNLAR BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ"

Erken yaşta emekli olan kişilerin büyük çoğunluğunun gelir yetersizliğinden dolayı yeniden çalışmaya başladığını ifade eden Demir, emeklilerin çalıştıkları dönemdeki gelirlerini korumaları mümkün olmadığını ifade etti.
Emeklilerin geçim sıkıntısının her geçen gün daha fazla arttığına dikkat çeken Demsa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Demir, "Mevcut hükümetin görev suresince birçok düzenleme yapılmasına rağmen "Emeklileri hep çektikleri geçim sıkıntıları ve yaşadıkları problemlerle hatırlıyoruz. Milyonlarca emeklinin geçim sıkıntısı her gün dile getirilmesine rağmen sonuç odaklı bir çözüm yapılamadı. Dar gelirleri ile yaşamlarını sürdürmeye çalışan emeklilerin sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir emeklilik dönemi yaşayabilmeleri için mevcut gelirlerinin yetersiz olduğu bilinen bir gerçek. Emeklilerin daha iyi şartlarda yaşamlarını sürdürmeleri açısından birçok alanda iyileştirmelerin daha fazla vakit kaybedilmeden yapılması gerekiyor. Emekliler, yıllardır maaşlarında iyileştirme, bayram ikramiyesi, İntibak Yasası'ndan doğan sorunların giderilmesi, maaş promosyonu beklentisi, sağlık ödemelerinden muaf olma ve kendilerine özel konut projeleri gibi birçok önemli konuda iyileştirme bekliyor. Bu konularda hala somut adımlar atılamadı. Emeklilerin ekonomik imkânlarının iyileştirilmesi Türkiye'deki genç işsizlere daha geniş istihdam olanaklarının sunulması açısından da büyük önem taşıyor. Emeklilerin daha iyi koşullarda yaşamlarını sürdürebilmesi açısından iyileştirici olanakların bir an önce hayata geçirilmesi konusunda herkes üzerine düşeni yapmalı" şeklinde konuştu.
Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel ''Avrupalı Emekli Tatile, Bizim Emeklimiz Yeni İş'e'' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement