Avrupalı Gençler, Teknolojisiz Hayat İçin Issız Adada Bir Araya Geldi - Son Dakika
Güncel

Avrupalı Gençler, Teknolojisiz Hayat İçin Issız Adada Bir Araya Geldi

İtalya, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye'den 20 Kişilik Genç Grubu, AB Desteğiyle Teknolojiden Uzak Bir Hayat İçin Issız Adada Bir Araya Geldi.

21.08.2007 17:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalya, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye'den 20 kişilik genç grubu, AB desteğiyle teknolojiden uzak bir hayat için ıssız adada bir araya geldi.

AB fonunca finanse edilen 'The Island-Ada' projesi, Bursa Uluabat Gölü'ndeki Terzioğlu Adası'nda başladı Proje kapsamında Romanya, İtalya, Bulgaristan ve Türkiye'den 30 kişilik grup, akşam saatlerinde Gölyazı beldesine gelerek, oradan balıkçı tekneleriyle 2 mil açıkta bulunan adaya geçti. Gecenin karanlığında Ulabat Gölü'nde balıkçı tekneleriyle ilerleyen yabancı gençleri adada Türk grubu karşıladı. Adaya indiklerinde gruplar ilk önce kendilerine Kızılay tarafından temin edilen çadırları kurmak için

harekete geçti. Çadır kurma işini ilk önce ve en planlı olarak gerçekleştiren Bulgar grubu daha sonra Türk ve İtalyanlar'ın çadırlarını kurmalarına yardım etti.

Ardından gençler hep birlikte akşam yemeği yedi. Gençler, Bulgar Bobi Todorov söylediği Türkçe şarkılarla herkesi coşturdu. Popçu Çelik'in "Meyhaneci" ve "Oy Mehmedim" türküsünü ustalıkla söyleyen Bulgar genç, Türkler'i ve Türkiye'yi çok sevdiğini belirtti. Survior Adası'ndaki heyacan, sabahın ilk saatlerinden itibaren devam etti. Sabah saat 8'de kalkan gençler, sabah kahvaltısının ardından Uluabat Gölü çevresini gezerek bol bol fotoğraf çekti. Sabah kahvaltısında daha çok nescafe içmeyi tercih

ettiklerini belirten İtalyan grubu ise bu defa kahvaltıda kuru ekmek yiyip çay içti.

Öğle saatlerinde Bulgar Bobi Todorov'un şarkılarına Bulgaristanlı bayanlar da Türk usulü göbek atarak eşlik etti. Adada bulunan Apolyon isimli bir Amerikan atı da gençlerin yanından ayrılmadı. Yabancı gençleri adaya adım attıklarında karşılayan Apolyon kısa sürede adanın maskotu haline geldi.

'Teknolojisiz survivor' da denilen proje için AB Komisyonu'ndan 15 bin 200 euroluk kaynak sağlandı. Uluabat Gölü'ndeki dokuz adadan biri olan Terzioğlu'nda kalan gençlerin tek lüksü aşçı oldu. Gençler Türk bayan aşçı tarafından yapılan yemekleri afiyetle yediler.

Genç Platform Dış İlişkiler Sorumlusu Erdem Kırkan, gençlerin Terzioğlu Adası'nda kalacakları sürede iletişimde yeni metotlar keşfedip farklı kültürleri tanırken, kendi anlayışlarını da diğer ülkelere anlatma fırsatı bulacaklarını söyledi. İnternetten bulduğu projeyi çok beğenip başvuru yaptığını belirten İzmirli genç Merve Öztaş ise "Proje ilk önce çok heyecanlı geldi. Romanya, İtalya ve Bulgaristan'dan gelen gruplar da çok ilginç. Teknolojiden uzak olmak ilk günlerde biraz zor oluyor, ama sonra umarım

alışacağız. Farklı yöntemler bulacağız elbet. Yabancı ülkelerden gelen arkadaşlar çok sıcaklar. Adada olmak çok heyecan verici" dedi.

Türkiye'de bulunmalarının oldukça heyecan verici olduğunu belirten İtalyan ve Bulgaristanlı gençler, Türkiye'ye Avrupa Birliği üyeliği için haksızlık yapıldığı konusunda hem fikirler. Özellikle konuşmalarına "Selamüaleyküm komşi" diyerek başlayan Bulgaristanlı gençler ile Türk gençlerinin sıcak bir diyalog kurdukları gözlendi.

Türkiye'nin AB üyelik süreci ve "80'li yıllardan 2007'ye Türkiye" konusunda tez çalışması yapan Bulgaristanlı Bobi Todorov, farklı din ve dilin AB'ye üyeliğe engel olmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Türkiye'yi muhteşem bir ülke olarak değerlendiren Todorov, Türkiye'nin artık AB'de yerini alması gerektiğini söyledi.

Adada böylesi ilginç bir proje ile yer almasının kendisini oldukça memnun ettiğini belirten İtalyan Paolo Giocondini de, "Türkiye harika bir ülke. AB'ye katılması gerekiyor. Çünkü Türkiye Avrupa'nın tam merkezi. Ayrıca teknolojiden uzak yaşamak güzel bir duygu" dedi.

İnsanları daha iyi tanıma fırsatı bulduklarını belirten İtalyan Serena Besiente de, teknoloji olmadığı için çok mutlu olduğunu söylerken, Bulgaristanlı Vanya Tleheva, "Kültürel bir projede yer almanın ve doğa ve insanlar iç içe yaşamanın keyfini sürdüğüne dikkat çekerek, "Çok ilginç bir proje her şeyi kendiniz yapmak zorundasınız. Çok heyecanlı bir proje" diye konuştu.

Valiliğin destek verdiği organizasyon sırasında 12 gün boyunca adaya yabancıların geliş-gidişlerine izin verilmeyecek. 40 kişilik grup, ıssız adada 12 gün yaşayacak. Gençlerin ikişer kişi olarak çadırlarda kalacağı organizasyona katkıda bulunan Gölyazı Belediye Başkanı Ethem Şahin, gençlerin adaya ulaşımı ve sağlık hizmetlerinin yanı sıra zaruri isteklerinin hepsini karşılayacaklarını söyledi. Şahin, proje ile Gölyazı'nın dünya çapında duyulacağını belirtti.

Bursa Valiliği'nin de destek verdiği organizasyon için Terzioğlu Adası'nda çevre düzenlemesi yapıldı. Adada tabiatla baş başa kalacak gençlerin yemek ihtiyacı ise oluşturulan mutfakta görevlendirilecek bir ahçı tarafından karşılanacak.

(UU-MŞ-MEF-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Avrupalı Gençler, Teknolojisiz Hayat İçin Issız Adada Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement