Avukat Toprak: "İbreti Alem İçin Kenan Evren'e Devlet Töreni Yapılmamalı" - Son Dakika
Güncel

Avukat Toprak: "İbreti Alem İçin Kenan Evren'e Devlet Töreni Yapılmamalı"

Avukat Toprak: "İbreti Alem İçin Kenan Evren\'e Devlet Töreni Yapılmamalı"

Samsun Barosu Avukatlarından Ceza Hukukçusu Mustafa Remzi Toprak, 12 Eylül Darbesi’nin mimarı olan Kenan Evren’in ölümü üzerine yaptığı açıklamada, “Kenan Evren’e ibreti alem için devlet töreni yapılmamalıdır” dedi.

10.05.2015 16:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun Barosu Avukatlarından Ceza Hukukçusu Mustafa Remzi Toprak, 12 Eylül Darbesi'nin mimarı olan Kenan Evren'in ölümü üzerine yaptığı açıklamada, "Kenan Evren'e ibreti alem için devlet töreni yapılmamalıdır" dedi.

12 Eylül Darbesi'nden sonra, arandığı duyumunu alan Samsun'un Bafra ilçesinde yaşayan Trabzon Of nüfusuna kayıtlı 18 yaşındaki Hüseyin Kurumahmutoğlu'nun Samsun Garnizonu'na teslim olduğunu, götürüldüğü Mamak Askeri Cezaevi'nde namaz kılmaktaki ısrarları ile başlayan işkence sürecinden sonra dipçiklerle kafasına aldığı darbeler sonucu şehit edildiğini ve bu olay nedeniyle darbeciler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ve darbe yargılamasına müdahil olduklarını hatırlatan Av. Mustafa Remzi Toprak, "Netice itibarıyla darbeciler mahkum oldu ve rütbeleri söküldü. 12 Eylül Darbesi, halkın düzmece sebeplerle provoke edilip isyan görüntüsüyle sokaklara döküldüğü ve tarihte 31 Mart Vakası denen isyan mizansenini bastırma bahanesiyle harekete geçen ordunun isyanı bastırıp Sultan 2. Abdulhamid Han'a darbe yapmasıyla başlayan, 'Devlete ve Millete' darbe yapma ihanetinin kanlı ve vahşi bir kopyasıdır. 12 Eylül Darbesi, aynı merkezden dağıtılan silahlarla sağcı-solcu, ülkücü-komünist, alevi-sünni diye kamplaştırılan milletimizin provoke edilip çatıştırılması, onlarca insanımızın bu provokasyonlarda öldürülmesi ile zemini hazırlanmış, bu çatışmaları ve akan kanı durdurma bahanesiyle yapılmış kanlı bir darbedir. 12 Eylül Darbesi, keyfi olarak fişlenen binlerce vatandaşımızın, Türkiye'nin birçok cezaevinde sağcı-solcu, Türk-Kürt ayrımı yapmadan kaba dayak, en ağır hakaret ve küfürlerle başlayıp Filistin Askısı, dipçikle kafatası patlatma, saatlerce esas duruşta bekletme, sağlıklı tutukluların hasta olmasını sağlamak için hasta tutuklular ile aynı hücreye kapatıp birlikte yemek yedirme, tutuklulara tecavüz, insan dışkısı yedirip lağım suyu içirme, marş ezberlettirip avazı çıktığı kadar bağırtarak saatlerce marş söyletme, rutin falaka ve dayak, tutukluları üst üste yığma, duruşma, nakil, avukat, ziyaretçi dayağı adları altında programa bağlanmış muntazam dayak atma gibi işkenceleriyle devam eden, işkenceyi yapanını insanlıktan çıkmış hafsalasının üretebildiği envai çeşit işkence eylemleri ile darbe ve işkence literatürümüze silinmez satırlar olarak kazınmıştır. İşkenceden yorulanların mahkumları birbirine işkence yaptırması da ayrı bir insanlık felaketidir" dedi.

12 Eylül Darbesi'nin önce milleti birbirine kırdırıp, kırıma son vereceğiz bahanesiyle darbe yapma senaryosunun en vahşi örneklerinden olduğunu ifade eden Av. Toprak, "12 Eylül'ün darbeci generallerinin döneminde yetişenlerin hazırladığı 28 Şubat Darbesi aynı örnek üzerinden hareketle Türk-Kürt, Müslüman-Kemalist çatışması provokasyonlarını yapmış bu çatışmalardan hareketle içlerinde gazetecilerin, yazarların olduğu onlarca kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin cezaevlerine doldurulup idama mahkum edildiği bir süreci yaşatmışlar, akabinde 12 Eylül'ün çirkin bir kopyası olan 28 Şubat Darbesi'ni yapmışlardır. Kenan Evren'in ölümünde şüpheli bir durum varsa araştırılmalıdır. Basına intikal eden, 'son dönemlerde durumunun çok iyi olduğu, kendi başına gece tuvalete kalktığında düşmesi sonucu dirsek ve kalça kırığı meydana geldiği' gibi açıklama ve haberler ile Türk milletindeki tepkiler dikkate alınarak şüpheli bir durum varsa, tarihimizde karanlık bir nokta kalmaması, daha sonra insanların kafalarında soru işaretleri oluşup spekülasyonlara meydan verilip yıllar sonra kabir fekki gibi durumlar ortaya çıkmaması için hukuki prosedür gereği ölüm nedeninin bilimsel ve tartışmaya mahal bırakmayacak şekilde tespiti için otopsisi yapılması gerektiği kanaatindeyim. Naaş otopsiden sonra ailesine teslim edilmeli, mahkemenin er statüsüne düşürme kararı da dikkate alınarak devlet töreni yapılmamalıdır.

Kenan Evren'i duruşmaya gönderilmemesi ile ilgili süreç yeniden incelenmelidir. Kenan Evren, hakkında darbe ve işkenceler nedeniyle suç duyurusunda bulunmuştuk. Müdahili olduğumuz bu davada mahkum oldu ve rütbeleri söküldü. Orgeneral rütbesi er rütbesine indirildi. Her ne kadar bu karar kesinleşmemiş ise de Anayasal engeller nedeniyle yapılamayan bu yargılamanın yapılabilmiş olması bile önemlidir. Fakat Kenan Evren hakimlerin ve mağdurların huzuruna getirilmedi. Duruşmaya davet edildiğinde duruşmaya gönderilmeyen fakat kendi başına helaya gidebilecek kadar gücü olan birisinin mahkemeye getirilmemesi meselesi araştırılarak kamuoyu aydınlatılmadır" diye konuştu.

1973 Şili Darbesini yapan Pinochet'in ölümü üzerine yapılan uygulamanın 12 Eylül Darbesi'ne ve darbenin mimarı Kenan Evren'e uluslararası literatürde en yakın emsal teşkil eden 1973 Şili Darbesinin Mimarı Augusto Pinochet'in 2006 yılında 91 yaşında ölümü üzerine Şili Devleti, Devlet Töreni yapmadığını hatırlatan Av. Mustafa Remzi Toprak, "Bir askeri tören yapılmışsa da Pinochetin yakılan cesedinin külleri ailesine verildi, herhangi bir askeri tesiste muhafaza edilmesine izin verilmedi. Uluslararası literatür ve Darbe sonrası hürriyetine kavuşmuş devletlerin uygulamaları dikkate alınarak Kenan Evren için devlet töreni yapılmaması gerekir" şeklinde konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Avukat Toprak: 'İbreti Alem İçin Kenan Evren'e Devlet Töreni Yapılmamalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay'daki çalışmalara ilişkin bilgi aldı
    21:27 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay'daki çalışmalara ilişkin bilgi aldı

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ile birlikte Hatay'a gitti. Bakan Güler, 8'inci Komando Tugay Komutanlığı'nda inceleme ve denetlemelerde bulunduktan sonra Hatay Valiliği'ni ziyaret ederek Vali Mustafa Masatlı'dan kentteki çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.

  • DEM Parti İBB Başkan adayı Meral Danış Beştaş, seçim çalışmalarına devam ediyor
    21:25 DEM Parti İBB Başkan adayı Meral Danış Beştaş, seçim çalışmalarına devam ediyor

    Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Meral Danış Beştaş, Bağcılar ve Kadıköy'de seçim çalışmalarına devam etti. Beştaş, Bağcılar'da cemevi ziyareti yaparak bilgi aldı ve her kesimle buluşmaya önem verdiklerini vurguladı. Ardından Kadıköy'de partisinin seçim standındaki kadınlarla görüşen Beştaş, kalabalığa hitap ederek kendisi için oy istedi.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı
    21:19 Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu olan 'Göktepe 1' adlı kuyunun kazılacağını duyurdu. Bayraklar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif ve ilave rezerv bulmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

  • Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi
    21:19 Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde çıkan yangında hayatını kaybeden Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı olan aynı aileden 4 kişi için anma töreni düzenlendi. Törene katılanlar, olayın aydınlatılmasını istedi. 1993'te aynı kentte yaşanan Solingen faciasında da 5 aile ferdinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

  • Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı
    21:13 Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı

    Fatih'te yaklaşık 4 bin kişi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla Sultanahmet Meydanı'nda toplandı. Protestocular, İsrail aleyhine slogan atarak Eminönü Meydanı'na yürüdü. Gruptakilere yerli ve yabancı turistler de destek verirken, polis ekipleri güvenlik önlemi aldı. Katılımcılar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının görmezden gelindiğini belirterek, soykırımın durdurulması çağrısında bulundu.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.


Advertisement