Avukatlardan Duruşma Salonunda Yaşananlarla İlgili Açıklama - Son Dakika
Güncel

Avukatlardan Duruşma Salonunda Yaşananlarla İlgili Açıklama

Avukatlardan Duruşma Salonunda Yaşananlarla İlgili Açıklama

Ergenekon duruşmasında stajyer avukat Ece Unutmaz'ın tablet bilgisayarıyla görüntü çektiği gerekçesiyle başlayan olaylarla ilgili avukatlar açıklama yaptı.

11.03.2013 19:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ergenekon duruşmasında stajyer avukat Ece Unutmaz'ın tablet bilgisayarıyla görüntü çektiği gerekçesiyle başlayan olaylarla ilgili avukatlar açıklama yaptı. Açıklamayı yapan avukat Celal Ülgen, "Türk hukuk tarihinde yeni bir leke yerini almış bulunmaktadır. Televizyonlarda, gazetelerde sayın Adalet Bakanının, sayın Başbakanın Türk yargı sisteminin iyileştirilmesine ilişkin bütün görüşlerinin iflas ettiğinin anlaşıldığı bir gündür" dedi.

Ergenekon duruşmasında, avukat Murat Ergün'ün stajeri Ece Unutmaz, CHP İstanbul Milletvekili Musa Çam'a ait tablet bilgisayarla görüntü çektiği gerekçesiyle duruşma salonunda çıkartılmak istenince olaylar çıktı. Avukatların iddiasına göre, Ece Unutmaz'ın salondan çıkartılmasını engellemek isteyen diğer avukatlar jandarma tarafından darp edilerek salondan çıkartıldı. Olaylarla ilgili kameraların karşısına geçen avukatlar adına açıklamayı Celal Ülgen yaptı. Ülgen açıklamada şunları söyledi: "Arkadaşlar, bugün Türk hukuk tarihinde yeni bir olay, yeni bir leke daha yerini almış bulunmaktadır. Bugün duruşma salonunda avukatlara robokoplar vasıtasıyla şiddet uygulanmaya başlandığı gündür. Televizyonlarda, gazetelerde sayın Adalet Bakanının, sayın Başbakanın Türk yargı sisteminin iyileştirilmesine ilişkin bütün görüşlerinin iflas ettiğinin anlaşıldığı bir gündür. Kimse kimseyi aldatmasın. Biz avukatlar politika yapmıyoruz, siyaset yapmıyoruz. Ama şu gerçeği artık haykırmak zorundayız; İki üç adet özel yetkili mahkeme başkanı, Türk ulusunun yargı sistemini, Adalet Bakanını, Başbakanını ve diğer hukuk kurumlarını parmağında oynatmaya başlamıştır. Bu utançla yaşamamız mümkün değildir. Peki ne yapacağız, kolayca bırakıp terk mi edeceğiz? Asla. Tam tersine bugünden itibaren artık avukat değiliz. Bugünden itibaren yalnız avukat değiliz. Artık hukuk mücahitleriyiz. Duruşma salonlarında kimseye meydan bırakmayacağız. Duruşma salonları bizim duruşma salonlarımızdır. Kimseye, yargı dışına çıkmasına izin vermeyeceğiz. Yargı bizim yargımızdır. Değerli arkadaşlar, CMK, bu ülkede uygulanması gereken usül kanunu, gözlerimizin önünde ihlal ediliyor. Uygulanmıyor, yok sayılıyor. Bir ülkenin hukukçuları bu utançla daha ne kadar yaşayabilir. Bu utanca ne kadar dayanabilir. Bu yargı sisteminde avukatların robokoplar tarafından yaka paça edilip dışarı çıkarılacağı varsa, eğer bu yargı sisteminde artık avukatlara darp, cebir, şiddet kullanmak varsa gerisini siz düşünün. Bizi korkutamayacaklar ve yıldıramayacaklar. Biz duruşma salonlarında varolmaya devam edeceğiz. Avukat arkadaşlarımız gerekirse şiddet görecekler. Biz bir kez daha şiddet görmek için duruşma salonlarına gireceğiz."

ARTIK DURUŞMALARA CEP TELEFONLARIMIZLA GİRECEĞİZ

Avukat Ülgen, duruşma salonlarında fotoğraf çekilmesinin yasaklanmasının bugünler için olduğunu belirterek, "Çünkü duruşma salonlarında yaşananların kamuoyu tarafından bilinmesini istemiyorlar. Bundan da şiddet uygulayanlar cesaret alıyor. Bundan sonra biz avukatlar olarak, cep telefonlarımızla gireceğiz. Bundan sonraki ilk duruşmada cep telefonlarımızı teslim etmeyeceğiz. Güçleri varsa gelip alsınlar" dedi.

YAŞANANLARDAN UTANDIM

Duruşmayı izleyen CHP milletvekili Ali Özgündüz, eski bir cumhuriyet savcısı olarak duruşma salonunda yaşananlardan utandığını belirterek, "Binbaşı, üsteğmen, uzman çavuş, 10-15 asker, avukat arkadaşı tekme tokat dışarı attılar. Mahkeme salonları haksızlığa uğrayan insanların son sığındığı yerlerdir. Ama bugün duruşma salonunda, zorbalık vardı, faşizm vardı. Mustafa Balbay arkadaşımız, 'Burası duruşma salonu değil, vuruşma salonu olmuştur. Burada hak değil haklama var" deyip durumu anlattı. Mahkeme heyeti bundan rahatsız oldu ama realite budur. Bu olayın sorumlusu AKP hükümetidir. Buradan Başbakan, Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı'na sesleniyorum; Bugün itibariyle duruşma salonunda yaşananlarla ilgili derhal soruşturma başlatılmalı. Çünkü mahkeme heyeti bizzat emir vererek, duruşma salonunda şiddete sebebiyet vermiştir" dedi.

Milletvekili Ali İhsan Köktürk ise yaşanlara bizzat tanık olduğunu söyleyerek, "Bugün Türkiye'de sadece bu mahkeme salonunda avukatların hakları değil aynı zamanda anayasamızda güvence altına alınan hukuk devleti ilkesi, demokratik devlet ilkesi ve adil yargılanma ilkesi resmen çiğnenmiştir. Silivri mahkemelerinde hukuksuzluğa alışmıştık ama avukatlara kaba kuvvet uygulanmasını, avukatların tekme tokat dışarı çıkartılmasını görmemiştik. Artık mahkeme salonlarında hukuk ardama dönemi maalesef sona ermiş gibi görünüyor" şeklinde konuştu.

Açıklama yapmak istemediği söyleyen Ece Unutmaz, tablet bilgisayarın milletvekili Musa Kart'a ait olduğunu ve duruşma arasında bilgisayarın kendisinde olduğunu ancak görüntü almadığını söyledi. Unutmaz, jandarmaların tuttuğu tutanakla ilgili ise, "Bunun hukuki hiçbir geçerliliği yok. Yarın buna itiraz edeceğiz" dedi. - İstanbul/ Silivri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Avukatlardan Duruşma Salonunda Yaşananlarla İlgili Açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement