Avukatların "Adalet Nöbeti" - Son Dakika
Güncel

Avukatların "Adalet Nöbeti"

İstanbul Barosu'na bağlı bir grup avukat ve DİSK Basın-İş Sendikası üyeleri, eski Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının hapis cezalarının onanarak cezaevine konulmalarını ve infaz erteleme taleplerinin reddedilmesini protesto etti.

02.05.2019 14:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Barosu'na bağlı bir grup avukat ve DİSK Basın-İş Sendikası üyeleri, eski Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının hapis cezalarının onanarak cezaevine konulmalarını ve infaz erteleme taleplerinin reddedilmesini protesto etti.

Cumhuriyet gazetesi davası sanıklarına destek vermek amacıyla Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda her perşembe günü toplanarak "adalet nöbeti" etkinliğini gerçekleştiren avukatlar, bugün de adliyenin C kapısı girişinde bulunan atrium alanında toplandı. Avukatlara DİSK Basın-İş Sendikası üyeleri de destek verdi.

Daha sonra adliye önüne geçen grup adına açıklamaları İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ve DİSK Basın-İş Sendikası Başkanı Faruk Eren yaptı.

Meslektaşları, avukat Mustafa Kemal Güngör'ün de aralarında bulunduğu Cumhuriyet gazetesi yazar ve çalışanlarının Kandıra Cezaevi'nde bulunmaları nedeniyle ortaya bir hukuksuzluk çıktığını savunan Durakoğlu, özü itibariyle tümüyle dayanaktan yoksun biçimde oluşturulduğunu iddia ettiği kararla mahkum edilen Cumhuriyet gazetesi yazar, çizer ve çalışanları için haftalarca adliyede adalet nöbeti tutulduğunu ve bu nöbetlerde yaşanan hukuksuzluğu dile getirdiklerini söyledi.

Beş yılın altında aldıkları mahkumiyet kararları istinaf mahkemesince onanan arkadaşlarının, geçen hafta Kandıra Cezaevi'ne giderek teslim olduklarını dile getiren Durakoğlu, diğer sanık dosyalarıyla ilgili temyizin, aldıkları cezalar 5 yılın üzerinde olması nedeniyle Yargıtay tarafından yapılacağına işaret ederek, şu ifadelere kullandı:

"Bu ayrım, kesinleşen karar nedeniyle arkadaşlarımızın cezalarının infazına neden oldu. Yargıtay, baştan sona dayanaktan yoksun olduğuna inandığımız bu davayı esastan bozarsa, bu bozmadan şimdi cezaevinde bulunan arkadaşlarımız da yararlanacaktır. Bu yararlanmaya ilişkin yasal düzenleme son derece de açık iken, infazın ertelenmesi için şimdiye kadar yapılan tüm müracaatlar reddedilmiştir. 'İnfazın ertelenmesi' müessesesinin çalıştırılmamış olması, sadece bir hukuksuzluğu değil, bu dosyaya ilişkin ön yargıyı da göstermektedir. Bu noktadan ivedilikle çıkabilmeliyiz. Bu kez istinafa yapılacak yeni erteleme başvurusunun mutlaka olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz. Özellikle zamanlamasını manidar bulduğumuz Anayasa Mahkemesi'nin de bugün gündemde olan bireysel başvurulara ilişkin verilecek kararının da, infazın ertelenmesinde etkili olabileceğini değerlendirmekteyiz. "

DİSK Basın-İş Sendikası Başkanı Faruk Eren ise, Türkiye'de çok sayıda gazetecinin cezaevinde bulunduğunu savunarak, "Her alanda bir mağduriyet yaşanıyor, mağdurlar seslerini dile getirmeye çalışıyor. Çünkü artık hukuk yok, demokrasi yok. İçerideki arkadaşlarımıza söz veriyoruz. Onlar özgür kalana kadar mücadeleye devam edeceğiz." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avukatların 'Adalet Nöbeti' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement