Avustralya, Rohingya Bebeğe Mülteci Statüsü Vermeyi Reddetti - Son Dakika
Güncel

Avustralya, Rohingya Bebeğe Mülteci Statüsü Vermeyi Reddetti

Avustralya'da mahkeme, Müslüman Rohingya bebeğe ülkede dünyaya gelmesine rağmen mülteci statüsü verilemeyeceğine hükmetti.

15.10.2014 17:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avustralya'da mahkeme, Müslüman Rohingya bebeğe ülkede dünyaya gelmesine rağmen mülteci statüsü verilemeyeceğine hükmetti.

Yargıç Michael Jarrett, "ailesi ülkeye denizden kaçak giriş yaptığı" için 11 aylık Feruz Myuddin'e Avustralya'da süresiz oturma izni tanıyacak koruma vizesi verilmesini reddetti.

Mahkemede Myuddin ailesini temsil eden avukat Murray Watt, kararın, ülkeye teknelerle gelen sığınmacıların çocuğu olarak Avustralya'da dünyaya gelen yaklaşık 100 bebek için de geçerli olacağını söyledi.

ABC News'e konuşan Watt, halihazırda Darwin'deki bir gözaltı merkezinde kalan Myuddin ailesine kararı temyiz etmeleri önerisinde bulunduğunu belirterek "Feruz'un Brisbane'deki Mater Hastanesi'nde doğduğu, hatta Queensland eyaleti doğum sertifikası bile verildiği dikkate alındığında bu, saçma bir karar" dedi.

Feruz, doğum sancıları başlayan annesinin yasa dışı göçmenlerin büyük bir kısmının tutulduğu Pasifik'teki Nauru Adası'nda bulunan mülteci gözaltı merkezinden Brisbane kentine nakledilmesi üzerine Mater Hastanesi'nde dünyaya gelmişti. İki çocukları daha olan Myuddin ailesi, Myanmar hükümeti Rohingyaları vatansız göçmen kabul ettiği için Avustralya'dan bebeklerine vatandaşlık hakkı tanıması talebinde bulunmuştu.

Özellikle Güneydoğu Asya'dan teknelerle gelenlere karşı göç yasalarını sıkılaştırmaya çalışan Avustralya, ülkeye girmek isteyen göçmenlerin bazılarını göndermek için Kamboçya ile geçen ay anlaşma imzalamıştı. Avustralya hükümeti, mültecilerin koşullar düzeldiğinde kendi ülkelerine dönmeleri için geçici vize veriyor.

Merkezi Sydney'de bulunan Mülteci Eylemi Koalisyonu, her yıl yüzlerce mültecinin Avustralya'ya ulaşmaya çalışırken denizde öldüğünü, Avustralyalı arama kurtarma ekiplerinin ise mültecileri kurtarmak yerine teknelerini durdurmayı amaçladığını açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen yaklaşık 1 milyon Rohingya Müslümanı, Myanmar'ın batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor. İnsan hakları örgütleri, Rohingya Müslümanlarının, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kaldığına dikkati çekiyor.

Geçen yıl eyalette Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğu Müslüman yaklaşık 280 kişi yaşamını yitirmişti. Yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden 250 bin kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Her yıl binlerce Rohingya, Arakan'dan kaçıp teknelerle diğer ülkelere gitmeye çalışıyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avustralya, Rohingya Bebeğe Mülteci Statüsü Vermeyi Reddetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement