Avusturya'da "Eyüp Oyuncakları ve Hacivat-Karagöz" Etkinliği - Son Dakika
Kültür Sanat

Avusturya'da "Eyüp Oyuncakları ve Hacivat-Karagöz" Etkinliği

Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen programda, tarihi Eyüp oyuncakları ve geleneksel gölge oyunu Hacivat-Karagöz, çocuklarla buluştu.

23.04.2016 17:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen programda, tarihi Eyüp oyuncakları ve geleneksel gölge oyunu Hacivat-Karagöz, çocuklarla buluştu.

Eyüp Belediyesi ve Viyana Yunus Emre Enstitüsü ortaklığında "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" dolayısıyla gerçekleştirilen program için Yunus Emre Enstitüsü binasında tören düzenlendi. Programın açılışı Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın ve Viyana Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mevlüt Bulut ve diğer yetkililer tarafından gerçekleştirildi. Açılışın ardından Aydın ve Bulut, tarihi oyuncaklardan oluşan sergiyi gezdi. Başkan Aydın, burada topaç çevirmeyi denedi.

Program kapsamında dört yüz yıllık oyuncakçılık geleneği bulunan ve Viyana'da ilk defa sergilenen tarihi Eyüp oyuncakları, çocuklarla buluştu. Tarihi oyuncakları tanıyan çocuklar, aynı zamanda benzer oyuncakları atölye çalışmasıyla boyama fırsatı yakaladı.

Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, programın açılışında yaptığı konuşmada, yaptıkları bütün program ve projeleri Eyüp ilçesinin tarihi özelliklerine uygun olarak gerçekleştirdiklerini belirterek, "Eyüp tarihi ve özel bir yer. Dolayısıyla bizim medeniyetimizin önemli merkezlerinden bir tanesi. Bu sorumluluğumuzun bilincinde olarak bu medeniyet ve değerlerimizi her fırsatta halkımızla ve insanlarımızla buluşturmayı hedefliyoruz. Bütün projelerimiz bu çerçevede şekilleniyor. Eyüp oyuncakları da bunlardan bir tanesi. Eyüp oyuncakları yaklaşık 4 asırlık bir geçmişe sahip. Bu tarihi değerimizi ve kıymetimizi, bir avuç gönüllü insanlarımızla işbirliğine girişerek tekrar Eyüp oyuncaklarını öne çıkarmaya, günümüze yansıtmaya ve çocuklarımızla buluşturmaya çalışıyoruz" dedi.

Tarihi Eyüp oyuncaklarının tamamen organik ürünlerden oluştuğunu vurgulayan Aydın, "Yani ağaçtan, kilden ve deriden oluşuyor. Çocuklar ve sağlık açısından herhangi bir problem teşkil etmiyor. Geleneksel motiflerimizi ihtiva ediyor. Çocukların becelerilerini geliştiriyor, hayal güçlerini geliştiriyor. Bu oyuncaklar, çocukları hayatla daha çok iletişim içinde olmalarını sağlayan, reel bir düzlemde büyümelerini sağlayan önemli figürlerden bir tanesi. Dolayısıyla hem geleneği ve tarihimizi canlandırıyoruz hem de çocuklarımıza faydalı bir çalışma yapmış oluyoruz" diye konuştu.

Aydın, Eyüp oyuncakçılığı geleneğinin yok olmaması için "sistematik ve kurumsal çalışmalar" yürüttüklerini anlatarak, bu kapsamda Eyüp oyuncaklarının eskisi gibi hak ettiği noktaya geleceğini umduğunu söyledi.

Viyana Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mevlüt Bulut da Eyüp oyuncakları ve Karagöz-Hacivat gölge oyununun tarihi ve geleneksel olduğunu belirterek, "Eyüp oyuncakları ve Hacivat-Karagöz bizim geleneğimizde çok önemli bir yer tutuyor. 23 Nisan Çocuk Bayramı nedeniyle klasik etkinliklerin dışında bir program organize ettik. Çocuklarımız, boyama atölyesinde oyuncakları boyayacaklar, Karagöz-Hacivat gölge oyununu izleyecekler" dedi.

Oyuncak ustası Zuhal Süheyla Solmaz, Eyüp oyuncaklarını eskisi gibi hayata geçirmeye ve ayakta tutmaya çalıştıklarını kaydetti. Eyüp Belediyesinin desteği ile oyuncakları dünyaya tanıtmaya çalıştıklarını vurgulayan Solmaz, "Eyüp oyuncakları tamamen doğal malzemelerden üretilmiş, Tahtakale'nin atıkları ve Kağıthane Deresi'nin çamuru yapılıyormuş. Günümüzde bunları bulamasak da aynı doğal ürünlerden yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Diğer bir oyuncakları ustası Şennur Ülker ise 10 yıldır Eyüp oyuncaklarını yaşatmak için çalıştıklarını belirterek, "Oyuncak geleneğinin sürdürülmesi için Eyüp Belediyemiz çok büyük destek verdi. Aynı zamanda kadınların bunun üzerinde uğraşmasını destek almasını ve kadınların istihdam edilmesini istiyoruz. Bizim oyuncaklarımızın tarihi bir vasfı var, hepsinin birer özelliği var. Yurt içinde, yurt dışında tanıtılmasını istiyoruz. Gönül ve emek verdiğimiz bu kültürün yaşatılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Karagöz ustası Suat Veral ve talebesi Merve İlken etkinlik kapsamında geleneksel gölge oyunu Hacivat-Karagöz'ü çocuklarla buluşturdu.

Atölye çalışmaları kapsamında Hacivat-Karagöz figürlerini de boyayan çocuklar, daha sonra boyadıkları karakterlerin perdede yansımalarını izledi.

Suat Veral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hacivat-Karagöz'ün Türk halk kültüründen geldiğini belirterek, bu kültürü çocuklara göstermek istediklerini söyledi.

Hacivat-Karagöz'ün daha iyi anlaşılmaya başladığını ifade eden Veral, "Teknoloji çocuklarımızı esir almış, üretkenlik yok. Aynı zamanda Karagöz ve Hacivat ile verilmek istenen mesajda üretecek, üretkenlikle kendini geliştirme söz konusu. Doğal olarak yapmadığınız, üretmediğiniz bir şey, sizin olamıyor ama kendiniz ürettiğiniz ve yaptığınız zaman hem kendiniz üretmiş hem de kendiniz geliştirmiş oluyorsunuz" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Avusturya'da 'Eyüp Oyuncakları ve Hacivat-Karagöz' Etkinliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da Yapılan Kazı Çalışmasında Lahit Bulundu
    13:24 Hatay'da Yapılan Kazı Çalışmasında Lahit Bulundu

    Hatay'ın Defne ilçesinde elektrik kablo tesisatının yenilenmesi esnasında yapılan kazı çalışmasında ortaya çıkan lahit, Hatay Müze Müdürlüğü ekipleri tarafından koruma altına alındı. Lahit üzerinde mitolojik objeler bulunuyor.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ahmet Bulut ve İbrahim Sadri'yi Diyarbakırlılarla buluşturdu
    13:12 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ahmet Bulut ve İbrahim Sadri'yi Diyarbakırlılarla buluşturdu

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayına özel hazırladığı kültür ve sanat takvimi kapsamında ilahiyatçı yazar Ahmet Bulut ve şair İbrahim Sadri'yi Diyarbakırlılarla buluşturdu. Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte Ahmet Bulut, namaz üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi ve İbrahim Sadri de sevilen şiirlerini seslendirdi. Program, plaket takdimi ile sona erdi.

  • Ali Günvar: Şiir, Bütün Edebi Türlerin Geçerlilik ve Estetik Yapı Kazanması İçin Muhtaç
    13:01 Ali Günvar: Şiir, Bütün Edebi Türlerin Geçerlilik ve Estetik Yapı Kazanması İçin Muhtaç

    Ali Günvar, 'Eyzan', 'Nisyan/Rapsodi', 'Anthropomorphus', 'Soneler' ve 'Çarpık Hüzünler Kantatı' adlı şiir kitaplarına imza atan bir şairdir. Günvar, Türk edebiyatına ve şiire duyduğu ilgiyi ve şiirle ilgili düşüncelerini anlatarak, bütün edebi türlerin geçerlilik ve estetik yapı kazanabilmesi için şiire muhtaç olduğunu belirtmiştir. Şiirin hayatında önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Günvar, şiirin sadece anlaşılmak için değil zevk edilmek için olduğunu vurgulamıştır. Ayrıca, İstanbul'a olan sevgisini şiirlerinde yansıtmaya çalışan Günvar, mitolojiyi kültürel bir malzeme olarak kullanarak bireyi baskılayan yapılarla mücadelesini şiirlerinde somutlaştırmıştır.

  • Milas Belediyesi tarafından düzenlenen 'Çok Katmanlı Doğal ve Kültürel Bir Yaşam Koridoru Olarak Balavca Deresi ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması' sonuçlandı
    12:57 Milas Belediyesi tarafından düzenlenen 'Çok Katmanlı Doğal ve Kültürel Bir Yaşam Koridoru Olarak Balavca Deresi ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması' sonuçlandı

    Milas Belediyesi tarafından düzenlenen 'Çok Katmanlı Doğal ve Kültürel Bir Yaşam Koridoru Olarak Balavca Deresi ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması'nda ödül alan projeler açıklandı. Yarışmaya katılan 26 projeden, 8'i ödüle layık görüldü.

  • Diyarbakır'da tarihi çeşmelerin restorasyonu tamamlandı
    12:39 Diyarbakır'da tarihi çeşmelerin restorasyonu tamamlandı

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen restorasyon çalışmasıyla 3 tarihi çeşmeden yeniden su akmaya başladı. İmar ve şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda tarihi çeşmelerin özgün yapıları korunarak restore edildi. Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi de çalışmalar kapsamında su bağlantılarını gerçekleştirdi. Elazığ Caddesi'nde bulunan Kurtoğlu Çeşmesi'nin restorasyon çalışmaları ise devam ediyor.

  • Muğla'da öğrenciler Mehmet Atilla ile bir araya geldi
    11:50 Muğla'da öğrenciler Mehmet Atilla ile bir araya geldi

    Muğla'da düzenlenen 'Bir kitap bir insan' projesi kapsamında Muğlalı yazar Mehmet Atilla, 550 öğrenciyle buluştu. Öğrenciler, Atilla'ya kitaplarını imzalattı ve sorularını sordu. Proje, çocukların kitaplara olan ilgisini artırmayı hedefliyor.

  • Tamer Karadağlı'nın
    11:46 Tamer Karadağlı'nın "Rezalet, utanç kaynağı" diyerek şikayet ettiği bina bakanlığın çıktı

    Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, Antalya Devlet Opera ve Balesi ile Antalya Devlet Tiyatrosu'nun ortaklaşa kullandığı Haşim İşcan Kültür Merkezi'nin bakımsız halini görünce "Belediye görmüyor mu? Rezalet" diyerek sitem etti. Karadağlı'nın şikayet ettiği bina, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait çıktı.

  • Eskişehir'de Karagöz ile Hacivat geleneği yaşatılıyor
    11:43 Eskişehir'de Karagöz ile Hacivat geleneği yaşatılıyor

    Eskişehir'de tiyatro sanatçısı Hüseyin Demir, 20 yıldır ramazan aylarında her pazar Karagöz ile Hacivat temsiliyle izleyici karşısına çıkarak gölge oyunu geleneğinin yaşatılmasına katkıda bulunuyor. Hüseyin Demir, izleyicileri de oyuna dahil ederek oyunlarının katılımcı olmasını sağlıyor. Gösterilerini halka açık ve ücretsiz düzenleyen Demir, oyunu kendi tasarladığı dekorlarla sahneliyor. Dijitalleşme karşısında organik bir örnek sunan Demir, temsillerinin hem çocukları hem de yetişkinleri etkilediğini belirtiyor.

  • CHP Çeşme Belediye Başkan Adayı Lal Denizli:
    11:24 CHP Çeşme Belediye Başkan Adayı Lal Denizli: "419 Hanelik Sosyal Konut Projesini Benim Dönemimde Çeşme Halkı ile Buluşturacağız"

    Çeşme’nin ilk kadın belediye başkanı olmaya hazırlanan CHP Çeşme Belediye Başkan Adayı Lal Denizli seçime günler kala temposunu arttırarak çalışmalarına devam ediyor. Adaylık sürecini ve projelerini ANKA Haber Ajansına anlatan Denizli, Çeşme’nin en büyük ihtiyaçlarından birinin sosyal konut olduğunu belirterek "Ekonomimizin geldiği yer itibarıyla alım gücünün düşmesi ile birlikte sosyal konut Çeşme’de ciddi bir beklenti. Biz de zaten bu konuyu proje lansmanımızda duyurduğumuz gibi 419 hanelik bir sosyal konut projesini Çeşme halkı ile benim dönemimde buluşturacağız” dedi.


Advertisement