Ayakkabı Seçimi Görüntüye Değil Rahatlığa Göre Olmalı - Son Dakika
Basın Bültenleri

Ayakkabı Seçimi Görüntüye Değil Rahatlığa Göre Olmalı

Ayakkabı Seçimi Görüntüye Değil Rahatlığa Göre Olmalı

Kişinin ayak yapısına uygun olmayan ayakkabıları tercih etmesi ayak sağlığını ve gelişimini olumsuz yönde etkiliyor.

02.09.2014 17:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kişinin ayak yapısına uygun olmayan ayakkabıları tercih etmesi ayak sağlığını ve gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Uzmanlar, ayakkabı seçimlerinin görüntüsü değil rahatlığı göz önünde bulundurularak yapılması gerektiğini vurguluyor.

Ayakkabı alırken dikkat edilmesi gereken en önemli kriterin rahatlık olduğunu söyleyen Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Remzi Arif Özerdemoğlu, 'Ayakkabı ilk kez denendiği andan itibaren rahat olmalıdır.

Biraz giyeyim nasıl olsa açılır düşüncesiyle kesinlikle ayakkabı alınmamalı. Ayakkabıyı giymeyi düşündüğünüz çorala birlikte denemeye özen gösterin. Yazlık bir ayakkabıyı ince çorapla, kışlık bir ayakkabıyı ise kalın çorapla denemek gerekir. Ayakkabı ayağın şekline uygun olarak seçilmelidir. Uç kısmında bir parmak genişliğinde bir boşluk olmalıdır. En az ise yarım santim kadar boşluk kalmasına dikkat edilmelidir. Ayakkabının genişliğinin çocuklarda ayak gelişimini etkilemeyecek ölçüde olması çok önemlidir" dedi.

'Ayakkabı Seçiminizi Akşam Saatlerinde Yapın'

Ayakkabının mutlaka her ikisinin de denenmesi gerektiğini hatırlatan Doç. Dr. Özerdemoğlu, 'Ayaklar arasında uzunluk farkı olabileceği için her iki ayak ayrı ayrı ölçülerek ayakkabı numarası belirlenmelidir. Yeni bir ayakkabı almak için öğleden sonra ya da akşam saatlerinde ayakkabıyı denemek daha uygun olacaktır. Çünkü bu saatlerde ayaklar biraz daha şiş olur. Günün sonunda ayaklarınız şişince ayakkabının sizi rahatsız etmemesi için gün sonunda ayağınıza uygun olan ayakkabıyı almanız daha faydalı olacaktır. Ayakkabının uygun olduğunu anlamak için her ikisi giyilmeli ve dükkan içerisinde biraz yürüyerek denenmelidir. Ayakkabının arka kısmı iyi oturmalı ve yürüme esnasında topuğun kayarak dışarıya çıkmasına engel olmalıdır. Çocuklarda arka kısmı yüksek olan, bot tarzındaki ayakkabılar, topuğu daha iyi kavradıkları için tercih edilebilir" diye konuştu.

Ayakkabı tabanının ayağı yaralanmalardan koruyacak nitelikte olması gerektiğini vurgulayan Özerdemoğlu, 'Ayakkabı ayak tabanını yumuşak bir yastık gibi desteklemelidir. Yumuşak taban, ayağa gelen darbeleri emeceği için ayak ağrılarını azaltır. Ayakkabının üst materyali, deri gibi esnek ve nefes alabilen özellikte olmalıdır. Dikiş yerlerinin hatasız ve düzgün olmasına, astarında kırışıklıklar ve rahatsız edici katlantıların olmamasına dikkat edilmeli.Topuk yüksekliği en fazla 3 cm olmalıdır. Yüksek topuklu ayakkabılar vücut ağırlığının ayağın ön kısmına doğru yer değişmesine neden oldukları için dengeleme problemlerine, kas ve eklem ağrılarına ve parmak rahatsızlıklarına neden olurlar. Aynı zamanda, sivri uçlu ve parmak kutusu dar olan ayakkabılarda olduğu gibi parmakları sıkıştıracaklarından, parmak eğriliklerine yol açarlar" dedi.

Yeni Yürümeye Başlayan Çocuğunuza Ayakkabı Alırken Dikkatli Olun

Uygun özelliklere sahip bir ayakkabının hiçbir zaman nasır, bası yaraları ve eğrilikler oluşturmayacağını ifade eden Ortopedi Uzmanı Doç. Dr. Özerdemoğlu, 'Bebeklere ve emekleyen çocuklara ayakkabı giydirmenin bir faydası yoktur. Ayakları sıcak tutmak için çorap veya yumuşak patikler giydirmek yeterlidir. Yeni yürüyen çocuklara ağır ve hantal/esnemeyen ayakkabılar giydirmeyin. Çünkü bu tip ayakkabılar çocuğun daha çok düşmesine neden olur. Çocuk ayakkabılarında topuğu destekleyen arka kısmının sert, ön bölümünün ise esnek olmasına dikkat edin. Ülkemizde ortopedik ayakkabı olarak satılan, ayakkabıların çoğu oldukça sert ve hantaldır. Bu nedenle çok rahat sayılmazlar ve ancak gerekli durumlarda (düztabanlık, ayak eğrilikleri vb.) kullanılmalıdır. Ayağında belirgin sorunu olmayan bir çocuğa yukarıdaki özelliklere sahip herhangi bir ayakkabıyı giydirebilirsiniz" önerilerinde bulundu.

Kaynak: KurumsalHaber.com

Son Dakika Basın Bültenleri Ayakkabı Seçimi Görüntüye Değil Rahatlığa Göre Olmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement