Ayasofya'nın Yeniden İbadete Açılması Talebi - Son Dakika
Güncel

Ayasofya'nın Yeniden İbadete Açılması Talebi

AGD Genel Başkanı Turhan: "Ayasofya'nın gerçek hükmü şahsiyetine kavuşturulması, hem Fatih'e bir vefadır hem de İslam'ın bu coğrafyadaki belirleyiciliğinin bir teminatıdır.

27.05.2014 13:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Genel Başkanı Salih Turhan, dernek olarak Ayasofya Müzesi'nin yeniden cami olarak açılması girişimlerinin sürdüğünü bildirdi.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Turhan, Soma'daki maden faciasında yaşamını yitiren 301 işçiye rahmet diledi. Turhan, facia nedeniyle 17 Mayıs'ta Diyarbakır Yenişehir Stadyumu'nda icra edecekleri Diyarbakır'ın Fethi programı iptal ettiklerini hatırlattı.

Turhan, bu yıl İstanbul'un fethinin 561. yıl dönümünün kutlanacağını ifade ederek, "İstanbul'un fethi, öncelikle İslam'ın yani Hakk'ın batıla galibiyetine en güzel timsaldir" dedi.

İstanbul'un modern zamanların ortaya çıkardığı herhangi bir metropol olmadığını vurgulayan Turhan, İstanbul'un, dünyanın gidişatına yön verdiğini, İslam alemine payitahtlık yaptığını, İslam birlik ve kardeşliğinin timsali olduğunu aktardı.

Ayasofya Müzesi'nin camiye çevrilerek yeniden ibadete açılmasını isteyen Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayasofya Camisi, İstanbulumuzun fethinin sembolüdür. Ayasofya Camisi, Hakk'ın batılı kuşatmasıdır. İ'lay-ı kelimetullah aşkının remzidir. İslam'ın Avrupa'daki varlığının tacıdır. İstanbul'un, İslam şehri oluşunun en kadim nişanesidir. Fatih Sultan Mehmed'in vakfıdır. Hukuksuz bir şekilde 1934'te Bakanlar Kurulu kararı ile müze haline getirilen Ayasofya, yıllardır mahzun bir haldedir. Kendini bu coğrafyaya, bu coğrafyayı da kadim bir medeniyetin fütuhat anlayışına bağlayan herkes bu mahzunluğu yüreğinde hissetmektedir. Ayasofya Camisi'nin açılması talebinin ne Sultan Ahmet Camisi'nin ne de Firuz Ağa Camisi'nin cemaate yetip yetmemesiyle bir ilgisinin olmadığını, bu coğrafyanın tarihine duyarlı herkes bilmektedir. Ayasofya'nın gerçek hükmü şahsiyetine kavuşturulması, hem Fatih'e bir vefadır hem de İslam'ın bu coğrafyadaki belirleyiciliğinin bir teminatıdır. Aynı zamanda milletimizin iradesinin tecellisidir. Ayasofya Camisi meselesi aynen Mescid-i Aksa gibi ümmete şümul bir meseledir. Ayasofya Camisi'nin minarelerinden okunacak ezanların şehadetleri, Müslümanların yüreklerinde bir sürur oluşturacaktır. Dernek olarak dün olduğu gibi bugün de bütün gücümüzle Ayasofya Camisi için mücadeleye devam ediyoruz. İstanbul'un fethinin 561. yıl dönümünde de Ayasofya Camisi'nin açılması konusundaki gayretlerimiz sürmektedir."

Turhan, bu yıl ki İstanbul'un fethi etkinliklerini, 3 1 Mayıs Cumartesi günü Ayasofya Müzesi önünde kılacakları sabah namazı ile başlatacaklarını belirterek, İstanbul'daki spor kulüplerinin statlarını tahsis etmemeleri nedeniyle İstanbul'un fethini Kocaeli İsmet Paşa Stadyumu'nda kutlayacaklarını anlattı.

Etkinlikte Güney Afrikalı hafız Abdurrahman Sadien'in Kur'an-ı Kerim okuyacağını ifade eden Turhan, Yusuf Karaburç, Harun Beyaz ve Grup Genç'in ezgi ve marşlar seslendireceğini, Mehteran ekibinin konser vereceğini, lazer ve havai fişek gösterileri ile fethin canlandırıldığı tiyatro gösterisi yapılacağını kaydetti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ayasofya'nın Yeniden İbadete Açılması Talebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement