Ayçiçeği Üreticisi Bu Yıl Umutlu - Son Dakika
Ekonomi

Ayçiçeği Üreticisi Bu Yıl Umutlu

Ayçiçeği üreticisi bu yıl umutlu Üretici Atilla Pazarlı: "Bu seneki umudumuz dekarda en az 300 kilogram" Eskişehir Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan;

17.07.2018 11:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ayçiçeği üreticisi bu yıl umutlu

Üretici Atilla Pazarlı: "Bu seneki umudumuz dekarda en az 300 kilogram"

Eskişehir Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan;"Bu sene ayçiçeğinden umutluyum"

ESKİŞEHİR - İç Anadolu Bölgesini her yıl sarıya boyayan ayçiçekleri, hasat döneminde çiftçinin yüzünü güldürecek.

Aşırı yağışlar hububat ürünlerini vururken, çiftçinin yüzü ayçiçeği ile gülecek. Son yıllarda doğru üretim taktikleri ile verimin arttığı ayçiçeği, kuraklık ve ardından gelen aşırı yağışlardan etkilenmedi. Dekarda 300 kilogram ürün bekleyen üretici ise, hasadın yapılacağı 15 eylül tarihini iple çekmeye başladı.

Ayçiçeği üreticilerinden Atilla Pazarlı, yapılan bakıma göre verimin değiştiğini aktardı. Geçen yıla göre ayçiçeği üretiminin yüksek olacağını öngördüklerini belirten Pazarlı, "Ayçiçeği, su ve gübre olduğu sürece güzel oluyor. Ama bakmazsanız haliyle pek verim olmuyor. Yine de bereket versin bu yıl verimimiz iyi. Satışlarımız da Allah razı olsun burada bir firmamız var, fiyatlarda yükseltme yapıyor. Ayçiçeği çiftçiye yan gelir oluyor. Baktığımızda iyi verim alıp satışını da iyi yapabiliyoruz. Şu anda biçim olmadı ama geçen yıla göre görünüşte iyi. Geçen seneye göre azcık daha iyi verim oluyor. Bakıma göre değişiyor ama dekar olarak 250 kilogram da alabiliyorsunuz, 350 kilogram da alabiliyorsunuz. Ben ilk ektiğim yıllarda 380 kilogram aldığım da oldu. Bu seneki umudumuz en az 300 kilogram ama Cenab-ı Allah bilir. Hasat zamanı eylülün 15'inden sonra başlar" dedi.

"Ayçiçek ekimi geç yapıldığı için güzel bir döneme denk geldi"

Eskişehir Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, ayçiçeğinden kendisinin de umutlu olduğunu aktardı. Ayçiçeğinin bu yıl avantaj sağladığını kaydeden Başkan Buluşan, "Öncelikle planlı üretim ve pazar konusu her zaman söylüyoruz. Çünkü bizim üreticimiz bölgesel olarak arpa ve buğday ekiyor. Dededen kalma bir üretim ve bu benimsenmiş. Artık yeni üretimler ve oluşumlar yapılmalı mesela önceden hiç ayçiçeği ekmeyen bölgelerde üretimi başladı. 10 yıllık bir sürece baktığımız zaman her yıl ayçiçek ülke genelinde hem kilo bazında artmış hem de alan olarak genişlemiştir. Bu, üreticimizin kaliteli üretim yapmasından kaynaklanıyor. Tabii ki burada iklimler ve hava şartları çok önemli. Son 3-4 yıldır kış aylarında kar görmez olduk. Bu sene çok farklı bir hava şartları oluştu. İlk önce kuraklık oluştu, ardından aşırı yağışlar geldi. Bu sene avantajımızın biri aşırı yağışlardan dolayı ayçiçek oldu. Ayçiçek ekimi geç yapıldığı için güzel bir döneme denk geldi. Topraktan iyi çimlendiren üreticimizin, çok güzel ürün alacağını düşünüyoruz. Çünkü daha önce ekilen hububat gibi ürünlerde çok büyük zararımız var. Bu sene bende ayçiçeğinden umutluyum. Geçen yıllarda ayçiçeği ve mısır yapan üreticimiz, artık ayçiçeğine daha çok önem vermeye başladı" diye konuştu.

"Bir nevi havza sistemiyle çalışılması ülkemizi daha çok zenginleştirecektir"

Son olarak üreticinin sorunlarını genel hatlarıyla değerlendiren Başkan Buluşan, "Ülkemiz artık hedef haline geldi. Bütün dünyanın gözü ülkemizin üzerinde ve 15-16 yıldır hükümetin yapmış olduğu çalışmalar sonucu sağlık ile ulaşım alanlarında çok güzel mesafe katedildi. Bunun için tarıma da el atılmasını bekliyoruz. Evet, tarımda da çok büyük desteklerimiz var. Ama yapılan üretimin ve desteklerin doğru adrese yapılması için yeni Başkanlık Sistemi hayırlı olsun diyorum. Yeni Tarım Bakanımız bize bu konuda daha çok söz hakkı verirse, biz tarlada ne kadar çok çalışarak kendimizi gösteriyorsak; bizim sorunlarımızı dinleyerek hareket ederlerse sorunların daha çok çabuk çözüleceğini biliyoruz. Sistem olarak her bölgede her ürün değil, hangi bölgede en iyi ürün hangisi olur? bunun takibinin yapılması gerekiyor. Yani bir nevi havza sistemiyle çalışılması ülkemizi daha çok zenginleştirecektir. Üreticimiz maliyetlerin artmasından dolayı artık üretemez hale gelmek üzere. Böyle bir çalışma yapılırsa; üreticimiz pazar konusunda sıkıntı çekmez, halkımız da kaliteli ürün alır" şeklinde konuştu.

Ayçiçeği Üreticisi Bu Yıl Umutlu
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ayçiçeği Üreticisi Bu Yıl Umutlu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.

  • Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı
    18:45 Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı

    Et ve Süt Kurumu (ESK), bugün itibarıyla et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı. Kıymanın kilogramı 229 TL'den 279 TL'ye; kuşbaşının kilogramı ise 259 TL'den 319 TL'ye yükseldi. Fiyat zamları internet sitesinde yer almasa da mağazalarda güncel fiyatla satılmaktadır.

  • İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!
    18:17 İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!

    İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), son zamanlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi adı kullanılarak yapılan dolandırıcılık olaylarına dikkat çekti. Vatandaşlar, bedava su arıtma cihazı vaadiyle aranarak dolandırılmaya çalışılıyor.

  • Yabancılar Türkiye'deki Hisse Senetlerine Yatırım Yapmaya Devam Ediyor
    17:54 Yabancılar Türkiye'deki Hisse Senetlerine Yatırım Yapmaya Devam Ediyor

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, yurt dışında yerleşik kişiler 5 Nisan haftasında 362,9 milyon dolarlık hisse senedi aldı. Yabancıların net hisse senedi alımı 22 Mart haftasından bu yana 1 milyar 59 milyon dolara ulaştı. Yabancı yatırımcıların bu alımları, aralıktan bu yana en güçlü yabancı yatırımcı alımına işaret ediyor.

  • Kuşadası Belediyesi Adabahçe'de Yaz Sezonu Hazırlıklarına Devam Ediyor
    17:51 Kuşadası Belediyesi Adabahçe'de Yaz Sezonu Hazırlıklarına Devam Ediyor

    Kuşadası Belediyesi tarafından tarımsal üretimi geliştirmek ve tüketicilerin sağlıklı gıdaya aracısız ulaşmasını sağlamak amacıyla yaşama geçirilen Adabahçe'de yaz sezonu hazırlıkları sürüyor.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, HÜRKUŞ-B Tedarik Edileceğini Açıkladı
    17:49 Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, HÜRKUŞ-B Tedarik Edileceğini Açıkladı

    Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda 40 adet HÜRKUŞ-B uçağı tedarik edeceklerini duyurdu. Savunma sanayiinin gelişimi ve milli kabiliyetlerin artırılmasıyla Türkiye'nin güç unsurlarından biri haline geldiğini belirten Görgün, ayrıca diğer projeler ve hedefler hakkında bilgi verdi.


Advertisement