Aydemir, Tanap Çalıştayı'nda Konuştu - Son Dakika
Yerel

Aydemir, Tanap Çalıştayı'nda Konuştu

Aydemir, Tanap Çalıştayı\'nda Konuştu

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, ‘TANAP, Azerbaycan ve Türkiye arasında, Hazar’dan Aras’a, Bakü’den Erzurum’a, yalnız bir enerji yatırımı değil, esasında ve öncelikle bir kardeşlik ufkudur.

15.05.2016 11:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, 'TANAP, Azerbaycan ve Türkiye arasında, Hazar'dan Aras'a, Bakü'den Erzurum'a, yalnız bir enerji yatırımı değil, esasında ve öncelikle bir kardeşlik ufkudur.' dedi.

Kardeşlikten Stratejik Ortaklığa Giden Yol: TANAP Çalıştayı'na katılan Milletvekili İbrahim Aydemir, TANAP ve BTC ile birlikte bir enerji koridoru haline gelen Erzurum özelinde değerlendirmelerde bulundu.

KATILIMCILAR

Kardeşlikten Stratejik Ortaklığa Giden Yol: TANAP Çalıştayı'na, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (Eko Avrasya) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, İpekyolu Stratejik Araştırmalar Merkezi (İPAR) Yönetim Kurulu Başkanı Seyfullah Türksoy, AK Parti 24'üncü Dönem Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, AK Parti Adana Milletvekili, TBMM Türkiye-Azerbaycan Dostluk Grubu Başkanı Nejdet Ünivar, Türk Dünyasıyla ilgili önemli çalışmalara imza atan ANAP eski Milletvekili, Devlet ve Milli Eğitim Bakanlarından Hasan Celal Güzel, Azerbaycan başta olmak üzere Türk Dünyası temsilcileri katıldı.

KARDEŞLİKTEN STRATEJİK ORTAKLIĞA GİDEN YOL: TANAP

Milletvekili Aydemir, Kardeşlikten Stratejik Ortaklığa Giden Yol: TANAP başlığıyla, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (Eko Avrasya) ve İpekyolu Stratejik Araştırmalar Merkezi (İPAR) tarafından gerçekleştirilen Çalıştay'ın hayırlara vesile olmasını diledi.

AYDEMİR'DEN SELAMLAMA

Konuşmasının selamlama bölümünde vatan için can verme sırrına eren şühedamız, Azerbaycan Hocalı'da hunharca katledilen Azerbaycan şehitlerini rahmetle anan Milletvekili Aydemir, Şair Bahtiyar Vahapzade'nin mısralarıyla şehitleri selamladı.

Aydemir, 'Ülkemizde vatanın birliği, devletin dirliği, milletin bölünmez bütünlüğü uğruna can veren şühedamıza, Azarbaycan'da Hocalı Katliamında ve daha sonraki saldırılarda yaşamını yitiren kardeşlerimize rahmet niyaz ediyor, onları Bahtiyar Vahapzade'nin:

'Şehidler Nur saçır amalımıza/Hemişe yenilmez, hemişe mağrur/Onlar gelir hayalımıza/Onlar ruhumuzda binalar gurur,

Veteni sevirem diyen çoh olar/Demeye ne var ki, dil yorulmasa/Vetende bizim tek öler yoh olar/Vetenin yolunda ölen olmasa' mısralarıyla selamlıyorum.. Azerbaycan'ın mümtaz lideri Haydar Aliyev'i saygı ve rahmet ile anıyorum.' vurgusunu yaptı.

REYHANİ'DEN ELESGER'E SELAM KÖPRÜSÜ

Aydemir, 'Reyhani'mizden Elesger'e, Nefimizden Kadı Darir'e, Azerbaycan Coğrafyasının sesi Şehriyar'a: Palandöken'den Elburz'a, Bazardüzü'ne, Aras'tan Kür'e, Alvarlı Efe Hazretlerinden Mehmed Emin Resulzade'ye, Erzurum'dan Baku'ya, Dadaşlardan Azerbaycanlı gardaşlara selam, hörmet ve möhebbet sunuyorum.' ifadeleriyle selamlamasını tamamladı.

AYDEMİR: 'TANAP KARDEŞLİK UFKUDUR'

Milletvekili Aydemir, AK Parti Adana Milletvekili, TBMM Türkiye-Azerbaycan Dostluk Grubu Başkanı Nejdet Ünivar ve Gümüşhane eski Milletvekili Feramuz Üstün'ün, TANAP'ın hayata geçirilmesi ve bir ufuk oluşturulması yolundaki çabalarından övgü ile bahsetti.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, TANAP ile ilgili olarak değerlendirme yapan Milletvekili İbrahim Aydemir, ' Yeni Türkiye'nin lideri, 2023 hedefinin önderi Sayın Cumhurbaşkanımızın tarifiyle, 'Türkiye'nin doğu sınırından başlayıp, batı sınırında bitecek olan ve Şah Deniz gazını Avrupa'ya taşıyacak olan bu boru hattı, doğalgazla birlikte barış ve huzurun da taşıyıcısı olacaktır.' TANAP, çalıştayın tematik vurgusunda olduğu gibi, Azerbaycan ve Türkiye arasında, Hazar'dan Aras'a, Bakü'den Erzurum'a, yalnız bir enerji yatırımı değil, esasında ve öncelikle bir kardeşlik ufkudur.' dedi.

AYDEMİR'DEN TANAP TARİFİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Azerbaycan kardeşliğini ifade eden 'İki Devlet, Tek Millet' tanımlamasını hatırlatan Milletvekili Aydemir, Azerbaycan'da bir kardeşimizin gözüne yaş düşse, Erzurum'da, Türkiye'de bizim yüreğimize kan düşer.Bizim göyün maviliği Hazar'ın rengidir.. Palandöken'in karı Bazardüzü'nün beyazını yansıtır. Yaylarımızdan doğan Aras, Hazar'a dadaş yüreğini taşır. Bir gardaşlıktır ki, Kandaşlıktır, Candaşlıktır. Neşesi toyumuz, üzüntüsü gamımız, ve varlığı dalımızdır Azerbaycan'ın. ve Hazar'ın mavisi:

'Elebil senin tek bezenip alem/Sema'da torpag da/Sanki mavidir./Belke hoştbahtların, hoşbahtı menem/Belke saadetin rengi mavidir' diyor ya Nebi Hezri.. Bizim izanımızda mavilik, temizlik ve saflığı ifade eden mavilik Hazardır.' O sebeple bir başka severiz Azerbaycanı.. Bir başka.. Evladı olduğum dadaş coğrafyasının remzi sanki Palandöken ve Mağrur Elburuz'un, Bazardüzü'nün beyazı, hazarın mavisidir. Mavibeyaz gönüllüdür dadaş. O yüzden her dadaş biraz Azerbaycanlıdır. Bize TANAP nedir diye sual ederseniz, işte cevabı budur.. Bakü'den Erzurum'a kardeşlik mührüdür.' diye konuştu.

ERZURUM AVRASYA'NIN MERKEZİ

Konuşmasında Erzurum'un Avrasya'nın başkenti olarak tarif edildiğini hatırlatan Milletvekili Aydemir, 'Avrasya, Avrupa ve Asyanın hamurlaştırılmış coğrafi konumunu değildir yalnızca. Avrasya, bizim mensubu olduğumuz tek millet ve iki devletin gönül coğrafyasıdır. Bizim Erzurumlu aydınlarımız, mütefekkirlerimiz, Erzurum'umuzu Bakü ile birlikte Avrasya'nın başkenti olarak nitelendirirler..

Tarihi ipekyolu'nun da merkezi durumunda bulunan Erzurum, gerek gönül iklimi, gerek kardeşlik ambiyansı ve gerekse ortaya koyduğu milli sinerjisiyle Avrasya'nın vurgusu, Avrasya'nın otağıdır.

Bu sebeple TANAP, yalnız Azerbaycanla Avrupa arasında enerji hattı değil, Avrasya Coğrafyasında bir can damarıdır. ve Avrasya denildiğinde akla ilk gelen şehir olan Erzurum için TANAP bu yüzden daha özel ve daha güzel bir yatırımdır." kaydını düştü.

AYDEMİR: 17 MART 2015 MİLATTIR

17 Mart 2015'te temellendirilen TANAP'ın Erzurum enerji vizyonu adına bir milat olduğunu ifade eden Milletvekili Aydemir, ' 17 Mart 2015'te Önderimiz, Liderimiz Sayın Cumhurbaşkanımız, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev ile Gürcistan Cumhurbaşkanı Sayın Giorgi Margvelaşvili'nin himayelerinde gerçekleştirilen temel atma töreni, TANAP ana güzergahında bulunan Erzurum için de enerji vizyonu adına bir milattır. 2018'de Türkiye, 2019 yılında da Avrupa'ya ulaşması beklenen TANAP kapasitesinin, Türkiye'de yeni vizyonu ifade eden 2023'te 23 milyar metreküp, seviyesine kadar ulaşması da manevi bir işaret olarak sayılmalıdır." ifadelerini kullandı.

TANAP'IN ERZURUM İÇİN İFADE ETTİĞİ MANA

TANAP'ın Türkiye ve dolayısıyla Erzurum için özel bir mana ifade ettiğini kaydeden Milletvekili Aydemir, ' İlimizin bulunduğu bölge için, enerji, istihdam başta olmak üzere önemli ekonomik yararları taşıyacak olan TANAP'ın mali portresi ve teknik yapılanması konuları üzerinde görüş serdetmek elbette konunun uzmanlarının işidir. Biz bu çalıştay vesilesiyle TANAP'ın Türkiye'de ve özellikle de Erzurum'da nasıl okunduğunu kaydetmek ve gönül lisanıyla ifade ettiği manayı vurgulamak durumundayız. Yani meseleye faydacılık(pragmatik) açısından ziyade, gönül penceresinden bakışımızı paylaşmayı murat ettik. Biz de hatır zordan ileridir derler. Vurgulayalım ki, Kardaşımız, candaşımız, soydaşımız Azerbaycan'ın kardeşlik hatırı, kaynağını oluşturduğu TANAP'tan ileridir.. TANAP bir kardeşlik köprüsü ve koridoru, Azerbaycan'ın hatırı ise onurumuzudur. Biz de henüz tam şekillenmemiş işlerin önemine binaen için, 'adı yeter' derler. Bu projede Azerbaycan'ın namı vardır ya…dı vardır ya. Bize yeter..Başüstünedir, gönül üstünedir. ' dedi.

AYDEMİR'DEN DEDEKORKUT'UN TORUNLARI VURGUSU

Konuşmasının son bölümünde katılımcıları selamlayan Milletvekili İbrahim Aydemir, ' Dilimiz gibi Gönül lisanımızda bir olan, aynı Milletin evlatlarına, Köroğlu'nun torunlarına, Dede Korkud'un yadigarlarına, TANAP'a zihni ve bedeni emek verenlere, Azerbaycan'a, Proje paydaşı Gürcistan'a

ve siz değerli katılımcılara saygılarımı sunuyor, TANAP Projesinin hayırla neticelenmesini niyaz ediyorum. ' ifadelerine yer verdi. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aydemir, Tanap Çalıştayı'nda Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement