Aydın'da 'Doğal Doğuma Farkındalık' Sempozyumu Gerçekleşti - Son Dakika
Yerel

Aydın'da 'Doğal Doğuma Farkındalık' Sempozyumu Gerçekleşti

Aydın\'da \'Doğal Doğuma Farkındalık\' Sempozyumu Gerçekleşti

Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde “Doğal Doğuma Farkındalık” sempozyumu düzenlendi.

06.04.2016 10:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde "Doğal Doğuma Farkındalık" sempozyumu düzenlendi.

Aydın'da ülke genelinde son yıllarda artan sezaryen oranlarını azaltmak ve müdahalesiz doğuma farkındalık oluşturmak için "Doğal Doğuma Farkındalık" sempozyumu düzenlendi. Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi konferans salonunda gerçekleştirilen sempozyuma Aydın Vali Yardımcısı İbrahim Yurdakul, Aydın Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Aslı Candan, Aydın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Selma Özcan, Genel Sekreterlik İdari Hizmetler Başkanı Op. Dr. Nevzat Önen, Tıbbi Hizmetler Başkanı Op. Dr. Ergün Temiz, Mali Hizmetler Başkanı Erol Dinçer, Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Feyza Türkmen İlkkahraman, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürleri ebeler katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Aydın Kadın doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Feyza Türkmen İlkkahraman, "Son 10 yıla bakıldığında sezaryen oranlarının ülkemizde gittikçe arttığını görmekte; buna yönelik olarak tedbirler bakanlığımızca aşama aşama alınmakta ve bizlerde bu bilinçle devam sürecin içinde daha iyi olma yolunda yer almaktayız. Dünya Sağlık Örgütü'nün tüm ülkelerde görmeyi istediği sezaryen oranı yüzde 15'tir. Ülkemizde ise devlet hastanelerinde yüzde 40-60, özel hastanelerde yüzde 80-90 oranlarını bulmuş durumdadır. DSÖ'nün önerdiği yüzde 15 oranının yüzde 5'in altına kalması bile gerçekten tıbbi açıdan sezaryene ihtiyaç duyan gebelerin gerekli tedaviye ulaşamadıklarını; yüzde 15'i geçmesi ise sezaryen sayesinde elde ettiğimiz sağlıklılık halinin sezaryen yüzünden yaşadığımız komplikasyonlar ile tekrar gerilediğini göstermektedir. Kendi hastanelerimize baktığımızda 2015 primer sezaryenlerimizin toplam doğuma oranının yüzde 16.2, tüm sezaryenlerimizin toplam doğuma oranının ise yüzde 32.7 olduğunu görmekteyiz" dedi.

Sezaryenin çok kıymetli bir ameliyat olduğunu ve bu ameliyat ile bebek ya da anne açısından doğum sürecindeki riskleri aşabildiklerini ifade eden Op. Dr. Feyza Türkmen İlkkahraman, "Sezaryen sonuç itibari ile 'Major(Büyük ölçekli) Abdominal (Karın içi) Cerrahi'dir. Gebe bu cerrahiyi geçirmezse anne ve bebek sağlığı açısından olabileceklerin riski, bu cerrahinin riskinden daha fazla ise tercih edilmelidir. Sezaryen oranının ideal hale gelmesi elbette kadın sağlığı ve doğum güvenliğinin üst seviyede olduğunu gösterebilir ancak amacımız sadece rakamların düşmesi olmamalı; doğum yardımını kalitesini yükseltmek olmalıdır. Tam da bu çerçeve de kendiliğinden başlayan, doğal hormonların aktif olduğu, mümkün olduğu kadar müdahale edilmeden yapılan ve dünyaya gelen bebeklerin travmasız, sakin bir dünyayla tanıştığı anda annesiyle buluşacağı doğum olarak tanımlanan doğal doğumun önemi ortaya çıkmaktadır" şeklinde konuştu.

Sempozyumun sonuçlarının ileri ki zamanlara alınacağına inancının tam olduğunu belirten Op. Dr. Feyza Türkmen İlkkahraman, "Bir çocuk doğduğunda doğan sadece çocuk değildir annede de doğar sözüne atıfla doğumun sadece bebeğin anne karnından çıkması işlemi değil daha kutsal bir vazife olduğu konusunda farkındalık oluşturmak, gebelerimizin önündeki en büyük engel olarak gördüğümüz bilinmezlik kaygısından kaynaklanan korkularını, onları hastanemiz doğum salonu çalışanları ile buluşturarak aşmak ve doğal doğumu teşvik amaçlı düzenlediğimiz sempozyuma katılımız için hepinize teşekkür ediyorum" dedi.

"ESKİ USULLERİMİZE GERİ DÖNECEĞİZ"

Aydın Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Selma Özcan da, şunları söyledi: "Kadın Doğum Hastanesi olarak biz sezaryen doğumda gayet iyiyiz. Bu sempozyumdan sonra umarım sezaryen oranını daha da aşağıya çekeceğiz. Önceki yıllarda biz sezaryene doğru yaklaştıkça Avrupa normal doğuma gidiyordu. Yurtdışında normal doğum yapma oranı arttı. İnşallah biz de yavaş yavaş eski usullerimize geri döneceğiz. Hatta evde doğumu bile önerenler var artık"

Açılış konuşmaların ardından, Başhekim Yardımcısı İrfan Karagöz'ün yönettiği sempozyumda, Ebe Deniz Batman "Doğal Doğuma Hazırlanma", Ebe Döndü Kurnaz "Hormanlar ve Doğum, Doğumda Korku Faktörü", Aydın Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Zekiye Karaçam "Doğum Desteği ve Doğal Doğum Pozisyonları", Uzm. Dr. Selim Pırpanlar "Doğal Doğuma Engel Olan Faktörler" Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Semra Tahancı Diribaş "Doğal Doğumun Anne Açısından Faydaları", Uzm. Dr. Halil Değirmencioğlu "Doğal Doğumun Yenidoğan Açısından Faydaları" ile ilgili olarak bilgiler verdiler.

Sempozyumun "Ebeme Soruyorum" bölümünde ise oturum başkanlığını Ebe Sultan Hatun Ergüder'in yaptığı bölümde Ebe Huri Asıl, Ebe Hafize Şevik, Ebe Perihan Yıldız, Ebe Yasemin Şahin, anne adaylarının sorularını yanıtladı.

Aydın Vali Yardımcısı İbrahim Yurdakul, sertifika takdim töreninde kısa bir konuşma yaparak; "Daha önce böyle bir bilgilendirme toplantısına katılmamıştım. Bundan sonra doğumla ilgili bir maceramız olur mu olmaz mı bilmiyorum ama etrafımdaki gençlere tercih etmeleri konusunda uyarılarda bulunacağım. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Sempozyum katılımcılara sertifika verilmesinin ardından verilen kokteyl ile sona erdi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aydın'da 'Doğal Doğuma Farkındalık' Sempozyumu Gerçekleşti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kişisel eşyalarını toplatan Akşener, makam odasını boşalttırdı
    08 Nis Kişisel eşyalarını toplatan Akşener, makam odasını boşalttırdı

    27 Nisan'daki olağanüstü kongrede aday olmayacağını duyuran İYİ Parti lideri Akşener, makam odasındaki kişisel eşyalarını toplattı.

  • İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale partisinden istifa etti
    08 Nis İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale partisinden istifa etti

    İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, partisinde siyaset üretmenin artık imkansız hale geldiğini söyleyerek istifa etti. Özlale, yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarışmıştı.

  • Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yeni meclis üyelerine hayırlı olsun dedi
    08 Nis Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yeni meclis üyelerine hayırlı olsun dedi

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yeni meclis üyelerine hayırlı olsun diyerek, 'Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrada da huzurlu ve uyumlu bir meclis olacağımızı temenni ediyorum. Kayseri'de en çok kadın üyenin olduğu meclisiz' dedi.

  • Senegal'de Müridi tarikatının rastalı ve mistik yorumu: Baye Fall topluluğu
    08 Nis Senegal'de Müridi tarikatının rastalı ve mistik yorumu: Baye Fall topluluğu

    Senegal'de Müridi tarikatının renkli, aykırı ve mistik kolu Baye Fall topluluğu, giyimleri, yaşam tarzları ve kendilerini adadıkları felsefeleriyle ayrı bir dünyanın kapılarını aralıyor.

  • Söğütlü OSB'ye 200'ün üzerinde yatırımcı başvurusu
    08 Nis Söğütlü OSB'ye 200'ün üzerinde yatırımcı başvurusu

    Sakarya'nın istihdamına büyük katkı sağlaması beklenen Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB), 200'ün üzerinde yatırımcı yer tahsisi için başvuru yaptı. Başvuru şartlarının ilan edilmesinin ardından 40 firmayla sözleşme seviyesine gelindi. Söğütlü OSB Yönetim Kurulu Başkanı, hedeflerinin ihracat oranlarını yükselterek cari açığı kapatmaya katkı sağlamak olduğunu belirtti.

  • Söğütlü OSB'ye Yoğun Talep: 200'ün Üzerinde Yatırımcı Başvuru Yaptı
    08 Nis Söğütlü OSB'ye Yoğun Talep: 200'ün Üzerinde Yatırımcı Başvuru Yaptı

    Sakarya'nın yeni karma Organize Sanayi Bölgesi Söğütlü OSB için yapılan yer tahsis çağrısına 200'ün üzerinde yatırımcı başvuru yaptı. Söğütlü OSB'nin cazip özellikleri ve bölgenin ulaşım altyapısı, lojistik kolaylığı ve uygun arsa fiyatları yatırımcıları cezbetmektedir. Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Tiryaki, sadece ihracat ve istihdam artışına katkı sağlayacak firmaları beklediklerini belirtti. Rant amaçlı başvurulara itibar edilmeyeceği vurgulandı. Başvuruların değerlendirilmesi sonucunda 40 firma ile sözleşme yapılabilir seviyeye gelindiği açıklandı. Başvurular hala devam etmektedir.

  • Bağcılar'ın Güneşli Mahallesi'nde 40 yıllık muhtarlık görevi devredildi
    08 Nis Bağcılar'ın Güneşli Mahallesi'nde 40 yıllık muhtarlık görevi devredildi

    Bağcılar'ın Güneşli Mahallesi'nde 87 yaşındaki Atik Yağmur, 40 yıldır yaptığı muhtarlık görevini Engin Kılıç'a devretti. Devir teslim törenine Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir de katıldı.

  • Köşk Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı
    08 Nis Köşk Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı

    Köşk Belediye Meclisi, yerel seçimlerin ardından yeni dönemin ilk olağan toplantısını gerçekleştirdi. Meclis üyeleri ve komisyon üyeleri seçimleri yapıldı.

  • HashKey Group, Bermuda Lisansıyla Küresel Kripto Borsası Açtı
    08 Nis HashKey Group, Bermuda Lisansıyla Küresel Kripto Borsası Açtı

    Asya merkezli finansal hizmetler devi HashKey Group, Bermuda'dan aldığı lisans ile kripto para piyasalarında küresel bir oyuncu olma yolunda. Şirket, HashKey Global adı verilen yeni bir kripto para borsası kurdu. Bermuda lisansı, HashKey'e launchpad, vadeli işlem ve kaldıraçlı ticaret gibi alanlarda faaliyet gösterme imkânı tanıyor. HashKey Group İşletme Müdürü Livio Weng, önümüzdeki beş yıl içinde dünyanın en büyük lisanslı borsa kümelerinden birini kurmayı amaçladıklarını belirtti.

  • Meral Akşener bırakıyor! İYİ Parti'de genel başkanlık koltuğuna talip 4 isim var
    08 Nis Meral Akşener bırakıyor! İYİ Parti'de genel başkanlık koltuğuna talip 4 isim var

    İYİ Parti lideri Meral Akşener, 31 Mart Yerel Seçimleri'nde alınan başarısız sonuçların ardından olağanüstü seçimli kurultay kararı aldığını açıkladı. Ancak Akşener, kurultayda aday olmayacağını duyurdu. Seçimlerden önce istifa edip etmeyeceği merak edilen Akşener'in, yakın çevresiyle yaptığı görüşmeler sonucunda bu kararı aldığı belirtildi.

  • Doğu Karadeniz Bölgesi Turist Akınına Uğruyor
    08 Nis Doğu Karadeniz Bölgesi Turist Akınına Uğruyor

    Son yıllarda özellikle Körfez ülkelerinden Doğu Karadeniz Bölgesine yoğun turist akını olurken, geçen sene Trabzon'u 1 milyonun üzerinde turist ziyaret ettiği belirtildi. TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Volkan Kantarcı, yeni turizm sezonunda beklentilerin geçen seneye göre daha yüksek olduğunu belirtti. Kantarcı, ayrıca Trabzon Havalimanı'ndaki modernizasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla hizmet kalitesinin artacağını ve bölgenin turizm potansiyelinin daha da yükseleceğini ifade etti. Turistlerin genellikle Trabzon'da konakladığını ve ardından bölgedeki diğer turistik yerleri ziyaret ettiklerini söyleyen Kantarcı, Uzungöl'deki turizmcilerin sıkıntılarının hala devam ettiğini ve bu konuda çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

  • İsrail, Gazze'deki askeri birliklerini geri çekti
    08 Nis İsrail, Gazze'deki askeri birliklerini geri çekti

    İsrail ordusu, Gazze'de gerçekleştirdiği saldırılardan sonra bir tugay dışında tüm kara birliklerini geri çekti. Ancak, Gazze'nin orta kesiminde bulunan Nahal adlı tugay hala bölgede kalmaya devam edecek. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze çevresinde yeni güvenlik bölgeleri oluşturarak yeniden organize oldu ve istihbarata dayalı saldırılara odaklanacak. Askerlerin geri çekilmesinin siyasi baskıyla ilgili olmadığı belirtiliyor.


Advertisement